15 kľúčov odomkne jubilejný XV. ročník Staromestských slávností

Tradičný festival Žiliny, charakteristický folklórom, trhmi ľudových remesiel a open-air koncertmi všetkých žánrov sa tento rok bude konať od štvrtku 28. do soboty 30. mája. Okrem bohatého hudobného programu ponúknu Staromestské slávnosti zaujímavé sprievodné podujatia a prekvapenia. Ako uviedol hovorca Mesta Žlina, Martin Barčík, jubilejný XV. ročník sa bude niesť v znamení 15 kľúčov.

Staromestské slávnosti každoročne ponúkajú žánrovo rozmanitú plejádu koncertov. Na akých interpretov sa môžu Žilinčania tešiť tento rok?
Každoročne sa snažíme uspokojiť nároky náročnejších poslucháčov, zabaviť i predstaviť to najlepšie zo Žilinského repertoáru. Ani tento rok tomu nebude inak. Môžeme sa tešiť na jedinečného Mariána Vargu a legendárnu Fermátu i zabaviť sa na Polemicu či Horkýže slíže. Príjemným spestrením bude určite vystúpenie žánrovo zdatných Space Star Lovers z Poľska či šou Dana Nekonečného a Šum Svistu. Z domáceho súdka potešia Pacora Trio, Bratia Muchovci, Archi di Slovakia – ŠKO Žilina, rockový Arzén a Aya, The Swan Bride a nesmieme zabudnúť ani na folklórne stálice ako FS Rozsutec, FS Družba, FS Stavbár či Heligonkári Martina Čerňanského.

Budú mať Staromestské slávnosti aj benefičný rozmer?
Áno, na piatok 29. mája je pripravená benefičná aktivita klaunov – doktorov. V tento deň budú „predávať úsmev na drevenom stojane”, veselú škrabošku na paličke, ktorá bude od 10.00 do 23.00 h platiť ako voľný cestovný lístok v MHD (akcia neplatí pre nočné spoje). Výťažok z „predaja úsmevov” poputuje na činnosť žilinskej nemocnice.

Čo ponúknu trhy ľudových a umeleckých remesiel?
Najdôležitejšou podmienkou účasti na trhoch je vlastná tvorba, stretneme sa teda s výrobkami z keramiky, kože, drôtu, dreva, prútia, ručne tkanými kobercami a vlastnou kreatívnou tvorbou z rôznych materiálov. Stánky budú otvorené v čase od 10:00 do 18:00 h.

Naznačili ste symbolickú spätosť XV. ročníka Staromestských slávností s kľúčmi, prezradíte viac?
Prezradím len toľko, že mesto pripravuje aktivitu, do ktorej sa bude môcť zapojiť každý Žilinčan a jej spojovacím menovateľom bude kľúč. Toto prekvapenie bude milým spoločenským spestrením festivalu.