2120 kľúčov uzamklo Staromestské slávnosti

Žilina 30. 5. 2009 – Počas troch dní otvorili Staromestské slávnosti už po 15. raz brány Žiliny všetkým ľuďom dobrej vôle, aby oslávili dni radosti, zábavy a rôznych druhov umenia spolu s účinkujúcimi, významnými interpretmi, vzácnymi hosťami i remeselníkmi. Podujatie sa nieslo v duchu viacerých „kľúčových aktivít“. „Kľúče od brán mesta sme symbolicky odovzdali komediantom (po prvýkrát priamo žene – principálke), ktorí prevzali vládu nad Žilinou. Vyzbierali sme 2120 starých a nepotrebných kľúčov, do zbierky sa zapojila dokonca aj vzácna návšteva z nášho partnerského mesta Praha 15. Kľúčovým by sa dalo nazvať aj vystúpenie hudobnej legendy Mariána Vargu či energický ‚doping‛, ktorý do Žiliny priniesol český šoumen Dan Nekonečný a jeho Šum Svistu,“ povedal primátor Ivan Harman. Na Staromestských slávnostiach bolo okolo 600 domácich i zahraničných účinkujúcich a 150 remeselníkov prezentujúcich svoje výrobky tradičných trhoch ľudovo-umeleckých výrobkov.

Na jubilejnom 15. ročníku Staromestských slávností vystúpili významní hudobníci i zoskupenia, prezentovali populárnu aj vážnu hudbu a nechýbal ani folklór. Na pódiách Mariánskeho a Hlinkovho námestia vystúpili napr. Archi di Slovakia, Bratia Muchovci, Sherpa Band, legendárna skupina Fermáta, folklórne súbory Rozsutec, Družba, Stavbár, DFS Cipovička, DFS Lieska, flamenco predviedla skupina Remedios, rómske rytmy Sendreiovci, husľové variácie G-Strinx. Návštevníci si vychutnali koncerty skupín Polemic, Horkýže Slíže, poľskej kapely Space Star Lovers, Amphibios, Arzén, Aya, The Swan Bride a Matka Guráž.

Mesto Žilina pripravilo od 28. do 30. mája 2009 viacero sprievodných aktivít. Do zbierky starých a nepotrebných kľúčov sa zapojilo veľké množstvo obyvateľov Žiliny i návštevníkov Staromestských slávností. Za každý odovzdaný kľúč mohli napr. deti získať medovníkový kľúčik. Za dva dni akcie priniesli Žilinčania 2120 nepotrebných kľúčov a jeden francúzsky, ktorý bol aj najväčší, meral 37,5 cm, najmenší kľúčik mal 2,5 cm. Návštevníci festivalu prispeli k ukutiu rekordného kľúča, ktorí uvidia na budúcich Staromestských slávnostiach. V infostánku mesta na Hlinkovom námestí v piatok 29. mája rozdávali zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors „úsmev na paličke“, ktorý v ten deň od 10.00 do 23.00 platil ako cestovný lístok na MHD v Žiline.

Popri hlavnom programe a bohatých trhoch ľudových a umeleckých remesiel prebiehali aj mnohé sprievodné podujatia, ekumenické modlitby za mesto, súťaže a výstavy. Na 14. slávnostnej akadémii Zboru Žilincov slávnostne udelili cenu Adama Plintoviča mladým skladateľom a udelili prestížne ocenenie Genius loci Solnensis dlhoročnému predsedovi Zboru Žilincov Ing. Štefanovi Massányimu a in memoriam hudobníkovi Ladislavovi Árvayovi a básnikovi Štefanovi Atila Brezánymu.

Od pondelka do stredy 25. – 27. mája sa mohli Žilinčania v uliciach mesta a celkom netradične aj v autobusoch MHD stretnúť s členmi dychovej hudby Fatranka, ktorí si pripravili hudobné pozvánky na program Staromestských slávností. Pridali sa k nim aj žiaci Základnej umeleckej školy F. Špániho zo Žiliny.

Chlapci a dievčatá žilinských škôl si zmerali svoje sily vo vedomostnej súťaži tematicky zameranej na poznávanie histórie i súčasnosti mesta, v ktorom žijú. Svoj tvorivý potenciál mohli uplatniť v literárnej a výtvarnej súťaži. Tí najlepší boli slávnostne ocenení na žilinskej radnici. Vyhodnotenie súťaže je zverejnené na webových stránkach mesta www.zilina.sk a výstava výtvarných prác je nainštalovaná vo foyeri Mestského úradu v Žiline až do 12. júna 2009.

Medzi ďalšie výstavy, ktoré sa otvárali počas Staromestských slávností, patria Secesné sentencie v tvorbe Ladislava Fapšu (pozadie vývoja drotárstva, v období jeho vrcholu – na prelome 19. a 20. storočia; výstava na Starej radnici v Žiline potrvá do 17. júla 2009). V Makovického dome je sprístupnená výstava originálnych výšiviek členiek Klubu paličkovanej čipky pri Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline; výstava potrvá do 12. júna 2009.

Fotogalériu zo Staromestských slávností nájdete na www.staromestske-slavnosti.sk

Mgr. Martin Barčík
hovorca mesta


Podujatie roka odomklo v Žiline svoje brány

Žilina 28. 5. 2009 – Odovzdaním symbolických kľúčov od brán mesta otvoril vo štvrtok 28. 5. 2009 primátor Ivan Harman jubilejný ročník Staromestských slávností, ktoré sa konajú v Žiline už po pätnásty raz. „Tento rok sa na Mariánskom a Hlinkovom námestí predstaví okolo 600 domácich i zahraničných účinkujúcich a na tradičných trhoch je viac než 150 stánkov. Staromestské slávnosti sú top akcia mesta, najväčšie podujatie Horného Považia a každoročne dlho očakávané,“ povedal Ivan Harman. Na 15. ročníku sa zúčastnila aj delegácia z partnerského mesta Prahy 15. Žilinčanom sa prihovoril Pavel Frydrych – zástupca starostu.

Medzi headlinermi XV. Staromestských slávností sa objavia napríklad Marián Varga, Dan Nekonečný a Šum Svistu (CZ), Fermáta, Sendreiovci, Žilinský miešaný zbor, The Swan Bride, Space Star Lovers (PL), Horkýže Slíže, Polemic, Arzén, Aya a ďalší.

Jedným z nových a kreatívnych nápadov, ktorým je mesto Žilina otvorené, je tento rok aj zbierka už nepoužívaných kľúčov. Vyhlásená je na oba dni počas Staromestských slávností (28. – 29. 5. 2009), pričom odovzdaním akéhokoľvek kľúča prispejú návštevníci festivalu k ukutiu rekordného kľúča od otvoreného a pohostinného mesta Žilina. Kľúče je možné odovzdať v infostánku mesta na Hlinkovom námestí. Pre každé dieťa, ktoré odovzdá kľúčik pri infostánku, majú organizátori pripravené sladké prekvapenie.

Tradičný charitatívny rozmer je zhmotnený do „úsmevu na paličke“, ktorý budú v piatok 29. mája v uliciach Žiliny a pri infostánku Staromestských slávností na Hlinkovom námestí od 10.00 do 14.00 h za symbolické 1 euro predávať Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors. Každý, kto sa takýmto „úsmevom“ preukáže v piatok v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy, môže cestovať zadarmo. „Úsmev na paličke“ platí ako cestovný lístok v prostriedkoch žilinskej MHD iba 29. mája v čase od 10.00 do 23.00 h (akcia neplatí pre nočné spoje). Výťažok z benefície poputuje na podporu návštev zdravotných klaunov na detskom oddelení Nemocnice s poliklinikou v Žiline.

Mgr. Martin Barčík
hovorca mesta


Počas XV. Staromestských slávností Žilina „kľúčovým mestom“

Žilina 13. 5. 2009 – Počas jubilejného XV. ročníka Staromestských slávností, od 28. do 30. mája 2009, sa Žilina stane kľúčovým mestom. Trhy ľudových remesiel, vystúpenia umelcov, výstavy, súťaže a rôzne happeningy tradične otvorí slávnostný sprievod, na konci ktorého primátor Žiliny Ivan Harman odovzdá umelcom symbolické kľúče od mesta: „Kľúče budeme nielen odovzdávať, ale aj zbierať – odovzdaním akéhokoľvek kľúča prispejú návštevníci festivalu k ukutiu rekordného kľúča od otvoreného a pohostinného mesta Žilina. Na tohtoročných slávnostiach budeme mať okolo 150 stánkov, domácich účinkujúcich, množstvo atraktívnych hostí a sprievodných podujatí. Pripravujeme aj ďalšie benefičné cestovanie s klaunmi doktormi, tentoraz podmienené ‚klaunským úsmevom‛. Ak ho budú mať Žilinčania so sebou, môžu v piatok 29. mája od 10.00 do 23.00 h bezplatne cestovať v MHD,“ povedal primátor Ivan Harman.

Na pódiách Mariánskeho a Hlinkovho námestia vystúpi 40 zaujímavých interpretov bohato reprezentujúci rôzne žánre. Medzi headlinermi XV. Staromestských slávností sa objavia napríklad Marián Varga, Dan Nekonečný a Šum Svistu (CZ), Fermáta, Sendreiovci, Žilinský miešaný zbor, The Swan Bride, Space Star Lovers (PL), Horkýže Slíže, Polemic, Arzén, Aya a ďalší.

V prvý deň Staromestských slávností (28. 5. 2009) sa na Mariánskom námestí predstaví sláčikový súbor ŠKO Žilina Archi di Slovakia, Žilinský miešaný zbor, Heligónkari Martina Čerňanského, Bratia Muchovci, Sherpa band, Remedios, Big Band Konzervatória Žilina a Fermáta. Na Hlinkovom námestí sa môžu návštevníci tešiť na Mažoretky Diana z CVČ Spektrum, módnu prehliadku ZSŠ Žilina – Bytčica, G-Stringx, Polemic, Horkýže slíže a poľskú skupinu Space Star Lovers. Piatok na Mariánskom námestí bude patriť ZUŠ L. Árvaya, ZŠ Bánová, HŠ Yamaha, Kolovrátku s prezentáciou MŠ, ZŠ Karpatská, ZŠ Javorku, ZŠ Lichardova, ZŠ Hollého, Ekumenickým modlitbám za mesto Žilina, DFS Cipovička, DFS Lieska – CVČ Spektrum. Predstaví sa región Podlužie (CZ), FS Družba, FS Rozsutec, Sendreiovci, Pacora Trio a nesporne najpútavejším večerným programom bude koncert Mariána Vargu. Na Hlinkovom námestí sa v piatok predstavia kapely Black Velvet, Daira, Matka Guráž, Amphibios, The Swan Bride, Arzén, Aya a na záver dňa Dan Nekonečný a Šum Svistu (CZ). Po minuloročnej folklórnej Škole tanca tento raz prichádza na rad Hip hop (sobota 30. 5. 2009).

Sprievodnými podujatiami budú 14. slávnostná akadémia Zboru Žilincov, literárna, výtvarná a vedomostná súťaž pre žiakov žilinských MŠ, ZŠ a SŠ s názvom Žilina – moje mesto 2009, benefičná akcia v spolupráci s Červeným nosom (Clowndoctors), hudobné pozvánky v podaní členov DH Fatranka v uliciach mesta a v MHD, ako bonus Rozprávkový deň detí (31. 5.) pripravovaný s príslušníkmi Mestskej polície v Žiline, ale aj výstavy na radnici a v Makovického dome.

Trhy ľudových a umeleckých remesiel
Mariánske a Hlinkovo námestie
28. – 29. máj: 10.00 – 18.00 h
30. máj: 10.00 – 13.00 h

Sprievodné podujatia:

14. slávnostná akadémia Zboru Žilincov: 27. máj o 16.00 h, Radnica Žilina.
Úsmev pre klaunov: 29. máj od 10.00 do 14.00 h., infostánok SmS Hlinkovo námestie. S klaunským úsmevom môžete 29. mája od 10.00 do 23.00 h. cestovať bezplatne v MHD.
Žilina – moje mesto 2009: 28. máj o 13.00 h, Radnica Žilina. Literárna, výtvarná a vedomostná súťaž pre žiakov žilinských MŠ, ZŠ a SŠ. Vyhodnotenie súťaže: 28. máj o 13.00 h, Radnica Žilina.
Hráme pre Žilinu: Hudobné pozvánky na Staromestské slávnosti v podaní členov DH Fatranka v uliciach mesta a v MHD.
Kľúčové mesto Žilina: 28. – 29. máj, infostánok SmS, Hlinkovo námestie. Odovzdaním akéhokoľvek kľúča prispejete k ukutiu rekordného kľúča od otvoreného a pohostinného mesta Žilina.
Secesné sentencie v tvorbe Ladislava Fapšu: 26. máj – 17. júl, Radnica Žilina. Vernisáž: 26. máj o 17.00 h.
Zázraky z nití: 27. máj – 12. jún, Makovického dom Žilina. Vernisáž: 27. máj o 16.00 h. Výstava originálnych výšiviek členiek Klubu paličkovanej čipky pri Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline
Žilina – moje mesto 2009: 28. mája – 12. júna, Mestský úrad Žilina. Vernisáž: 28. máj o 12.00 h. Výstava detských výtvarných prác. Organizátor: CVČ Spektrum, Mesto Žilina

Staromestské slávnosti v Žiline sú podujatím, ktoré sa počas svojej histórie zaslúžene stalo najväčšou a najočakávanejšou kultúrnou udalosťou Horného Považia. Potvrdzuje to aj rastúca návštevnosť. Veľkú popularitu získali slávnosti nielen u samotných Žilinčanov, ale aj návštevníkov mesta z okolia. V minulom roku pri návštevnosti viac než 30-tisíc divákov na podujatí vystúpili napríklad 100 múch, Nocadeň, formácia Longital, Hradišťan, Tam Tam Orchestra, Gipsy.cz a Lesní Zvěř z Českej republiky, Deti Picasso z Ruska, Nidi d'Arac z Talianska, 10 Rue d'la Madeleine (FR), David Koller & band (CZ), Midi Lidi (CZ). Počas predchádzajúcich ročníkov mali Žilinčania možnosť vypočuť si aj koncert Chinaski (CZ), Anety Langerovej (CZ), medzinárodné hudobno-tanečné zoskupenie Lewron Orchestra, Chris Norman (VB) a ďalších.

www.staromestske-slavnosti.sk

Mgr. Martin Barčík
hovorca mesta