Sprievodné podujatia Staromestských slávností

Mesto Žilina už tradične ponúka v rámci Staromestských slávností popri hlavnom programe a bohatých trhoch ľudových a umeleckých remesiel aj mnohé sprievodné podujatia a výstavy:


14. slávnostná akadémia Zboru Žilincov

Na počesť slávnej minulosti a tvorivej súčasnosti mesta Žilina sa v stredu 27. mája o 16. hod. v obradnej sieni žilinskej radnice uskutoční slávnostná akadémia, ktorú v spolupráci s Mestom Žilina a Konzervatóriom v Žiline organizuje Zbor Žilincov. Na programe je aj slávnostný akt udelenia Ceny Adama Plintoviča mladým skladateľom a udeľovanie prestížnych cien Genius loci Solnensis. Jej tohtoročnými laureátmi sú dlhoročný predseda Zboru Žilincov Ing. Štefan Massányi a in memoriam hudobník Ladislav Árvay a básnik Štefan Atila Brezány


Hráme pre Žilinu

Od pondelka do stredy 25. – 27. mája sa môžete v uliciach mesta a – celkom netradične – aj v autobusoch MHD stretnúť s členmi žilinskej mestskej dychovej hudby Fatranka, ktorí si pre vás pripravili hudobné pozvánky na program Staromestských slávností. Pridajú sa k nim aj žiaci Základnej umeleckej školy F. Špániho zo Žiliny.


Úsmev pre klaunov

V piatok 29. mája od 10.00 do 14.00 hod. sa môžete pri info-stánku SmS na Hlinkovom námestí stretnúť s veselými klaunami – členmi občianskeho združenia Červený nos – Clowndoctors. Ak sa dobre naladíte a venujete im svoj úsmev a priazeň, odmenia vás voľným cestovným lístkom na MHD, ktorý môžete použiť v tento deň od 10.00 do 23.00 hod.


Žilina – moje mesto 2009

Chlapci a dievčatá žilinských škôl si opäť zmerajú svoje sily vo vedomostnej súťaži tematicky zameranej na poznávanie histórie i súčasnosti mesta, v ktorom žijú. Svoj tvorivý potenciál môžu uplatniť v literárnej a výtvarnej súťaži. Tí najlepší sa stretnutí na slávnostnom vyhodnotení a odovzdávaní cien na radnici 28. máj o 11.00 a 13.00 hod. Organizátorom súťaží je CVČ Spektrum.


Kľúčové mesto Žilina

Neoficiálnym symbolom slávností sa stal kľúč znázorňujúci spojenie dvoch hlavných dejísk – Mariánskeho a Hlinkovho námestia a zhmotňujúci myšlienku otvoreného mesta. Počas dvoch dní 28. – 29. mája môžu návštevníci Staromestských slávností odovzdať akýkoľvek, už nepoužívaný kľúč v info-stánku SmS na Hlinkovom námestí a prispieť k následnému ukutiu rekordne veľkého a originálneho kľúča od otvoreného a pohostinného mesta Žilina.


Výstavy

Secesné sentencie v tvorbe Ladislava Fapšu
Na pozadí vývoja drotárstva, v období jeho vrcholu – na prelome 19. a 20. storočia – sa predstaví tvorba Ladislava Fapša, ktorý ako jediný dôsledne uplatňuje vo svojej tvorbe pôvodné drotárske techniky.
26. máj – 17. júl, Radnica Žilina
Vernisáž: 26. máj o 17.00 h
Organizátori: OZ Castelan, n.o., Mesto Žilina, Organizácia na záchranu tradičného drotárskeho remesla
Komisár výstavy: PhDr. Marián Mrva

Zázraky z nití
Výstava originálnych výšiviek členiek Klubu paličkovanej čipky pri Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline
27. máj – 12. jún, Makovického dom Žilina
Vernisáž: 27. máj o 16.00 h.
Organizátor: Krajské kultúrne stredisko v Žiline

Žilina – moje mesto 2009
Výstava detských výtvarných prác
28. mája – 12. júna, Mestský úrad Žilina
Vernisáž: 28. máj o 12.00 h.
Organizátor: CVČ Spektrum, Mesto Žilina


Trhy ľudových a umeleckých remesiel

Mariánske a Hlinkovo námestie
28. – 29. máj: 10.00 – 18.00 h
30. máj: 10.00 – 13.00 h.