2120 kľúčov uzamklo Staromestské slávnosti

Počas troch dní otvorili Staromestské slávnosti už po 15. raz brány Žiliny všetkým ľuďom dobrej vôle, aby oslávili dni radosti, zábavy a rôznych druhov umenia spolu s účinkujúcimi, významnými interpretmi, vzácnymi hosťami i remeselníkmi. Podujatie sa nieslo v duchu viacerých „kľúčových aktivít“. „Kľúče od brán mesta sme symbolicky odovzdali komediantom (po prvýkrát priamo žene – principálke), ktorí prevzali vládu nad Žilinou. Vyzbierali sme 2120 starých a nepotrebných kľúčov, do zbierky sa zapojila dokonca aj vzácna návšteva z nášho partnerského mesta Praha 15. Kľúčovým by sa dalo nazvať aj vystúpenie hudobnej legendy Mariána Vargu či energický ‚doping‛, ktorý do Žiliny priniesol český šoumen Dan Nekonečný a jeho Šum Svistu,“ povedal primátor Ivan Harman. Na Staromestských slávnostiach bolo okolo 600 domácich i zahraničných účinkujúcich a 150 remeselníkov prezentujúcich svoje výrobky tradičných trhoch ľudovo-umeleckých výrobkov.

Podujatie roka odomklo v Žiline svoje brány

Odovzdaním symbolických kľúčov od brán mesta otvoril vo štvrtok 28. 5. 2009 primátor Ivan Harman jubilejný ročník Staromestských slávností, ktoré sa konajú v Žiline už po pätnásty raz. „Tento rok sa na Mariánskom a Hlinkovom námestí predstaví okolo 600 domácich i zahraničných účinkujúcich a na tradičných trhoch je viac než 150 stánkov. Staromestské slávnosti sú top akcia mesta, najväčšie podujatie Horného Považia a každoročne dlho očakávané,“ povedal Ivan Harman. Na 15. ročníku sa zúčastnila aj delegácia z partnerského mesta Prahy 15. Žilinčanom sa prihovoril Pavel Frydrych – zástupca starostu.

Staromestské slávnosti na Mariánskom námestí otvoria sláčiky

Ako prvý sa v programe na jubilejnom XV. ročníku Staromestských slávností predstaví sláčikový súbor Štátneho komorného orchestra ARCHI DI SLOVAKIA. Pod vedením umeleckého vedúceho Františka Figuru otvoria program na Mariánskom námestí vo štvrtok 28. mája 2009 o 16.00 h.

Folklór na Staromestských slávnostiach

Folklórne umenie predvedie na Staromestských slávnostiach viacero súborov i jednotlivcov. Mariánske námestie bude hostiť Heligonkárov Martina Čerňanského, Bratov Muchovcov, FS Družba, DFS Cipovička, DFS Lieska, FS Rozsutec a ďalších.

Nenechajte si ujsť: Živé hudobné pozvánky na XV. Staromestské slávnosti

25. mája 2009 o 15.00 hod.
v altánku v SADE SNP v Žiline
KONCERT
uvádzajú študenti hudobného odboru
ZÁKLADNEJ UMELECKEJ ŠKOLY FERKA ŠPÁNIHO v Žiline

25. mája 2009 od 16.00 do 17.40 hod.
26. mája 2009 od 16.20 do 18.00 hod.
hudobné vystúpenia v trolejbusoch MHD (6, 7,16, 4)
v podaní členov DH FATRANKA Žilina

27. mája 2009 od 14.30 hod.
miniKONCERTY v meste uvádza
DYCHOVÁ HUDBA FATRANKA Žilina
stanoviská: Hájik – konečná
Hliny – Junior
Solinky – OD Max
Vlčince 2 – trhovisko

Oslava radosti, energie, mladosti i tradície

Najobľúbenejší festival celého severného Slovenska tento rok spojí Žilinčanov nielen tradičnou dobrou zábavou a kvalitným hudobným programom, ale aj netradičnou výzvou. Všetci ľudia dobre vôle, ktorí počas XV. ročníka Staromestských slávností odovzdajú pri infostánku SmS na Hlinkovom námestí kľúč, symbolicky preukážu svoju spätosť s otvoreným a pohostinným mestom Žilina.

Trhy ľudových a umeleckých remesiel

Keďže významnou sprievodnou akciou Staromestských slávností sú trhy ľudových a umeleckých remesiel, pozvali sme aj tento rok do Žiliny v čase od 28. – 30. mája 2009 okolo 150 stánkarov, ktorí budú v priestoroch Mariánskeho a Hlinkovho námestia, tiež časti Národnej ulice i na balustrádach prezentovať svoju tvorbu i výrobu. Zoznamy stánkarov sú už uzavreté a my vám ich prinášame na našich webových stránkach.

G-Strinx, Marián Varga, Matka Guráž, AYA a ďalší

Na Staromestských slávnostiach vystúpi tento rok 40 zaujímavých interpretov, na dvoch pódiách Mariánskeho a Hlinkovho námestia sa vystrieda počas troch dní vyše 500 účinkujúcich a so svojimi ľudovo-umeleckými výrobkami sa bude prezentovať okolo 150 stánkarov. Všetko toto vám slovom priamo počas SmS priblížia 4 moderátori. Jedným z nich je aj Rado Pažej, bubeník žilinskej rockovej skupiny AYA…
Trio G-Strinx unikátnym spôsobom spája virtuóznu hru na elektrofonických husliach, spev, choreografiu, temperament a krásu v originálnych kostýmoch…
Piatkový večer bude počas XV. ročníka Staromestských slávností patriť fenomenálnemu slovenskému hudobníkovi Mariánovi Vargovi…
Útok na publikum v Žiline sa tento rok darí skupine Matka Guráž. Po úspešných koncertoch so Zuzanou Smatanovou a po Majálese ich môžete vidieť aj na Staromestských slávnostiach…
Všetko toto a ďalšie podrobné informácie, profily a rozhovory nájdete v časti Program.

Úsmev zdravotných klaunov

Staromestské slávnosti majú aj v tomto roku benefičný rozmer. Zdravotní klauni budú už 3. raz vyšetrovať a liečiť aj zdravých. V minulosti bol hlavným motívom červený nos, tentokrát „vsadili“ na úsmev. V piatok 29. mája od 10.00 do 14.00 h ich budete môcť stretnúť v uliciach Žiliny.

Počas XV. Staromestských slávností Žilina „kľúčovým mestom“

Počas jubilejného XV. ročníka Staromestských slávností, od 28. do 30. mája 2009, sa Žilina stane kľúčovým mestom. Trhy ľudových remesiel, vystúpenia umelcov, výstavy, súťaže a rôzne happeningy tradične otvorí slávnostný sprievod, na konci ktorého primátor Žiliny Ivan Harman odovzdá umelcom symbolické kľúče od mesta: „Kľúče budeme nielen odovzdávať, ale aj zbierať – odovzdaním akéhokoľvek kľúča prispejú návštevníci festivalu k ukutiu rekordného kľúča od otvoreného a pohostinného mesta Žilina. Na tohtoročných slávnostiach budeme mať okolo 150 stánkov, domácich účinkujúcich, množstvo atraktívnych hostí a sprievodných podujatí. Pripravujeme aj ďalšie benefičné cestovanie s klaunmi doktormi, tentoraz podmienené ‚klaunským úsmevom‛. Ak ho budú mať Žilinčania so sebou, môžu v piatok 29. mája od 10.00 do 23.00 h bezplatne cestovať v MHD,“ povedal primátor Ivan Harman.

Kráľ eufórie na Staromestských slávnostiach

Na žilinské Hlinkovo námestie príde 29. mája aj kráľ eufórie Dan Nekonečný a jeho Šum Svistu. Nevyspytateľný spevák a šoumen Daniel Nekonečný sa sám považuje za slnečného človeka, ktorý zvláda každý deň hudbou, spevom a tancom. Z tejto bezodnej studnice energie budeme môcť čerpať i na XV. ročníku Staromestských slávností, v piatok 29. mája 2009 o 21:30h.

15 kľúčov odomkne jubilejný XV. ročník Staromestských slávností

Tradičný festival Žiliny, charakteristický folklórom, trhmi ľudových remesiel a open-air koncertmi všetkých žánrov sa tento rok bude konať od štvrtku 28. do soboty 30. mája. Okrem bohatého hudobného programu ponúknu Staromestské slávnosti zaujímavé sprievodné podujatia a prekvapenia. Ako uviedol hovorca Mesta Žlina, Martin Barčík, jubilejný XV. ročník sa bude niesť v znamení 15 kľúčov.

Prihlášky na Trhy ľudových a umeleckých remesiel

Sprievodnou akciou blížiacich sa Staromestských slávnostiach budú aj tento rok Trhy ľudových a umeleckých remesiel na Hlinkovom i Mariánskom námestí v Žiline. Staromestské slávnosti sú naplánované na 28. – 30. 5. 2009 a záujemcovia o účasť na trhoch by mali svoje prihlášky spolu s ilustračnou fotkou stánku poslať do 7. 5. 2009 na sekretariát Mestského úradu v Žiline, Nám. obetí komunizmu 1, alebo mailom na stofko@zilina.sk. Informácie na tel. čísle: 041/7063212.