Staromestské slávnosti štrnástykrát

Staromestské slávnosti v Žiline sú podujatím, ktoré sa počas svojej trinásťročnej histórie zaslúžene stalo najväčšou a najočakávanejšou kultúrnou udalosťou celého severného Slovenska. Potvrdzuje to aj rastúca návštevnosť, ktorá v ostatnom roku prekročila hranicu 30 tisíc ľudí. Veľkú popularitu získali slávnosti nielen u samotných Žilinčanov, ale aj návštevníkov mesta z blízkeho okolia.

História Staromestských slávností, ktoré sa v jubilejnom roku osláv prvej písomnej zmienky mesta uskutočnia už po 14. raz, sa začala písať v septembri v roku 1995. Pod názvom Žilinské trhy ľudových a umeleckých remesiel mohli Žilinčania na Štúrovom námestí vidieť krátky kultúrny program, zostavený väčšinou z vystúpení folklórnych skupín a prezentácie ľudových a umeleckých remesiel. Podujatie pripravilo Mesto Žilina v spolupráci so Zborom Žilincov, Regionálnym osvetovým strediskom a Živnostenským spoločenstvom.

Druhý ročník podujatia sa už uskutočnil v lete a pod názvom Žilinské dni vzdelanosti, remesiel a podnikania sa sústredil najmä na prezentáciu umeleckých a úžitkových remesiel a organizáciu odborného seminára o vzdelávaní.

Pomenovanie Staromestské slávnosti nesie podujatie od tretieho ročníka, ktorý sa konal v roku 1997. Rovnako odvtedy sa datuje aj prezentácia hlavného programu na zrekonštruovanom a verejnosti sprístupnenom Hlinkovom námestí. S každým ďalším ročníkom rástlo podujatie čo do rozsahu a kvality programu, množstva zainteresovných subjektov i náročnosti organizácie. Do roku 2008 sa na jeho organizácii rôzne podieľali mnohé žilinské inštitúcie, ako napríklad Mestské divadlo v Žiline, Zbor Žilincov, Okresný a Krajský úrad, Regionálne osvetové stredisko a ďalšie. Popri tradičných trhoch umeleckých a úžitkových remesiel sa neoddeliteľnou súčasťou Staromestských slávností stali aj vystúpenia sólistov, hudobných a tanečných skupín, ktoré sa konajú na dvoch pódiách, nachádzajúcich sa na Hlinkovom a Mariánskom námestí. Počas 13 rokov na podujatí vystúpili stovky interpretov pochádzajúcich zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Ukrajiny, Bieloruska, Francúzska, Rakúska, Južnej Kórey, Chorvátska a Veľkej Británie. Do povedomia verejnosti sa slávnosti zapísali aj sprievodnými podujatiami a aktivitami, ktoré dnes zahŕňajú napríklad benefičnú akciu Myslite nosom, Medzinárodný deň detí, slávnostnú akadémiu, súťaže škôl, ekumenické bohoslužby a mnohé ďalšie.

V poradí štrnásty ročník sa uskutoční od 29. do 31. mája 2008.


Píše sa o nás už 800 rokov

Počas roka 2008 si mesto Žilina pripomína 800 rokov od prvej písomnej zmienky o Žiline a jej osídlení. Tento najstarší dokument vzťahujúci sa k Žiline bol vydaný nitrianskym županom Tomášom v roku 1208 a určili sa v ňom hranice majetkov Nitrianskeho biskupstva v Trenčianskej stolici. Žilina sa v listine spomína ako „zem Žilina“, latinsky „terra de Selinan“. Originál listiny sa nachádza v Maďarskom krajinskom archíve v Budapešti.