Štvrtok 29.5.2008

Mariánske námestie
14:30  Sprievod mestom
15:00  FsK Javorník, Lúky p/Makytou
15:30  Cech Terra de Selinan
16:00  Heligonkári Martina Čerňanského
16:30  Big Band Konzervatória Žilina
17:30  Longital
18:30  Štátny komorný orchester Žilina + Pacora Trio
19:30  Hradišťan (CZ)
20:30  Deti Picasso (RU)
21:30  Lesní Zvěř (CZ)

Hlinkovo námestie
14:30  Slávnostné otvorenie
15:00  Mažoretky Diana (CVČ Spektrum)
15:30  Módna prehliadka ZSŠ odievania a služieb Žilina-Bytčica
16:00  Sherpa band
17:00  100 múch
18:00  Aya
19:00  Tam Tam Orchestra (CZ)
20:00  Nocadeň
21:00  Gipsy.cz (CZ)
22:00  Nidi d'Arac (IT)


Piatok 30.5.2008

Mariánske námestie
10:00  ZUŠ Ladislava Árvaya v Žiline
11:00  TS Change, ZUŠ F. Špániho v Žiline
12:00  3 Drive a Ján Sikora
13:00  Dychová hudba Fatranka
14:00  Škola tanca s Jurajom Kubánkom
15:00  DFS Lieska (CVČ Spektrum)
15:30  DFS Stavbárik
16:00  FS Stavbár
17:00  Happy 4 Friends
18:00  Veľký dychový orchester Konzervatória Žilina
19:00  FS Rozsutec a Juraj Kubánka
20:00  Družina
21:00  AMC Trio
22:00  Kumbalu (CZ)

Hlinkovo námestie
10:00  Myslite nosom, sporte hlavou 3
13:00  The Kids off The Jilm
14:00  Zlesapo­čujem
15:00  Nuck Chorris Gang (CZ)
16:00  Čisté tvary
17:00  Arzén
18:00  The Swan Bride
19:00  Funkiez
20:00  10 Rue d'la Madeleine (FR)
21:00  David Koller & band (CZ)
22:00  Midi Lidi (CZ)

22:00  SMS 08 afterparty (Street club, Rosinská cesta – autobus DPMŽ bude pristavený na Hlinkovom námestí)


Sobota 31.5.2008

Mariánske námestie
10:00  Prosím, počúvaj ma, dospelý… (ZŠ Lichardova)
11:00  DFS Pastierik (CVČ Strom)
12:00  DFS Cipovička (CVČ Spektrum)
12:30  Derevjanky
13:30  VFS Jánošík, Zvolen
15:00  Ekumenické modlitby za mesto Žilina

Hlinkovo námestie a Sad SNP
10:00 – 14:00  Cesta do rozprávky – deň detí plný ateliérov CVČ Žirafa


Verzia na stiahnutie: SMS2008_program­.pdf


10 Rue d'la madeleine (Francúzsko)

Niekde medzi Noir Désir, Rage Against The Machine a Goranom Bregovičom sa nachádza hudba francúzskej skupiny 10 Rue d'la Madeleine, ktorá svoju produkciu označuje ako vášnivý metalový šansón s prvkami cigánskej hudby. V roku 2002 zvíťazili v rockovej súťaži Rocktambules. V nadväznosti na tento úspech začali dosť koncertovať ako predskokani známych francúzskych kapiel Mass Hysteria, JMPZ a Les Ogres de Barback. Ich repertoár sa vyvíja smerom k energetickej­šiemu, nervóznejšiemu rocku, ktorý až mrazí. Toto všetko je podporené cigánskym tandemom huslí a klarinetu, texty sa tým stávajú ráznejšie a hudba presnejšia.


Funkiez (Slovensko)

Bývalí členovia Made 2 Mate, v zložení Vrabec, Robo a Martin, dostali chuť znova si zahrať funky, a tak založili kapelu s basgitaristom Patrikom Noskom, s ktorým Robo hrával u Stevea Younga. Naozaj chutný Funkiez je prínosom ale aj pionierom v tomto žánri na Slovensku s akcentom na sofistikované texty podfarbené recesiou. Takže ak sa cítite ako Kráľ diskoték určite si prídete na svoje.


Gipsy.cz (Česko)

Ako zjavenie pôsobí jeden z najväčších talentov, aké sa na českej scéne v posledných desiatich rokov objavili. Rómsky rapper Radoslav „Gipsy“ Banga sa v novom projekte spojil s elitou rómskych spoluhráčov v čele s huslistom Vojtom Lavičkom a s nonšalantnosťou a eleganciou legendárnych cigánskych kapelníkov mixuje výbušnú zmes rappu, rómskej muziky, funky etna, či popu, ktorej okrem potrebnej miery agresivity nechýba humor, nadhľad a iróniu. Jeho talent zaujal aj legendárneho srbského kapelníka Bobana Markoviča, a tak na krátkom turné v Prahe a Nemecku vzniklo celkom originálne tvorivé spojenie. Geniálny showman, ktorého tvorba vzbudila zaslúžený záujem festivalového publika, odbornej verejnosti aj v zahraničí sa teraz predstaví a týmto unikátnym projektom aj vám.


David Koller & band (Česko)

Na pódiu Staromestských slávností privítame výraznú a nezameniteľnú personu Davida Kollera a jeho „prirodzené gravitačné pole“. Bývalý frontman legendárnej českej kapely Lucie, po niekoľkoročnej odmlke rozbehol viacero projektov. Jedným z nich je aj David Koller & band. Na doskách Staromestských slávností zaznejú známe songy od skupiny Lucie ale aj nové veci, ktoré sa samozrejme budú niesť v duchu rétoriky legendy českej hudobnej scény.


Nidi d´Arac (Taliansko)

Vášnivosťou a extatickou divokosťou preteká aj hudba salentskej skupiny Nidi d´Arac. Zachováva síce kontinuitu s dávnou tradíciou, zároveň je však premiešaná vplyvmi z Balkánu a Albánska a hypnotický rytmus tamburín je zdôraznený elektronikou. Tance pizzica a taranta tak v podaní Nidi d´Arac dostávajú modernú sofistikovanú podobu, nebrániace sa ani hip-hopu. Minulosť sa tu stretáva s aktuálnou prítomnosťou a mieri do budúcnosti. Šestica Nidi d´Arac sa cez prítomnosť elektroniky však naďalej spolieha na vášnivé hlasy spevákov a speváčok, akordeón, flautu a husle. „Hráme starodávnu pizzicu spôsobom, aby zaujala mladú generáciu, ktorá si k tradičnej hudbe hľadá cestu stále ťažšie. Hodláme jej dať veľkomestskú perspektívu“, hovorí etnomuzikolog a vedúci kapely Alessandro Coppola.


Kids Off the Jilm (Slovensko)

Kapela, ktorú tvoria Jaro Martinček (spev), Marcel „Chello“ Meszároš (gitara), Ján „Jonny“ Štofko (gitara), Peťo Devát (basa) a Rado Zachar (bicie), štýlovo zapadá do širokej škatuľky rock. „Najviac zo všetkého nás pochopiteľne bavia koncerty. Repertoár zatiaľ tvoria najmä prebraté veci – prevládajú 90. roky (Pearl Jam, Placebo) ale aj staršie veci (Rolling Stones, The Who, Neil Young).“


Sto múch (Slovensko)

Funky, folklórne motívy, odkazy na Jara Filipa a Máriu Rázusovú-Martákovú, oku lahodiaci imidž, aeróbno-tanečné prvky a celkové pohybové vyjadrenie pohľadu na svet spôsobujú zábavu na pódiu aj v hľadisku. K tomu všetkému nadhľad a hráčska zručnosť, priveľa na jednu skupinu? Skupinu tvoria Juraj Haško (náčelník, klávesové nástroje, spev), Lucia Šusteková (spev a tanec), Maca Vilhanová (alt sax, spev a tanec), Martin Novák (el. gitara), Miroslav Páv (bas. gitara) a „Hollub“ (bicie). „Pre milovníkov tzv. škatuliek by Sto múch mohli označiť jednoducho: ekologický funky-underground, v ktorom dominujú horehronsko-podpolianske vplyvy, alebo ako hovorí náš náčelník – HIT-HOP“, vyhlásili sami o sebe.


Deti Picasso (RU)

“Deti Picasso je trumf v rukách súčasnej ruskej etno-rockovej hudby", napísal o kapele s arménskymi koreňmi časopis Rolling Stones. Nie je nič lepšie, než vidieť a počuť ich live. Päťčlenná členná skupina z Moskvy (Gaya Arutyunyan – spev, Karen Arutyunyan – gitary, Vadim Kuznetsov – violončelo, Bogdan Bobrov – bicie, Alexey Filippik – basa) prekladá do súčasného zvuku a rytmiky starobylé arménske ľudové piesne. Od tretieho albumu Glubina, ktorý získal v roku 2006 niekoľko ocenení, ich sláva rýchlo stúpa. Hrali na festivaloch a v kluboch v polovici Európy, vrátane najväčšieho stredoeurópskeho festivalu Sziget v Budapešti, predskakovali Massive Attack a Depeche Mode na ich ruských turné. Deti Picasso sú naozaj (stále stúpajúca) hviezda svetovej world music. www.myspace.com/detipicasso


FS Rozsutec a Juraj Kubánka

Folklórny súbor Rozsutec sa už dávnejšie zaradil medzi najvýraznejších a najosobitejších interpretov slovenského folklóru. Takmer 60-členný kolektív mladých ľudí pracuje v súčasnosti pod taktovkou umeleckého šéfa Vincenta Krkošku a organizačnej vedúcej Oľgy Baránkovej. Zriaďovateľom súboru je Mesto Žilina a prevádzkovateľom Mestské divadlo Žilina. Súbor je pomenovaný podľa najkrajšieho vrchu pohoria Malá Fatra. Spoločne ich spája nielen názov, ale aj vytrvalý záujem ľudí a sila autentického zážitku.

Meno Juraj Kubánka je na folklórnej scéne mimoriadne známe. Je tanečníkom, režisérom, choreografom. Stál pri zrode Lúčnice i pri prvých krokoch SĽUK-u, s ktorým precestoval viac ako 60 krajín sveta. Druhá spolupráca FS Rozsutec s týmto unikátnym človekom, Goralský zbojník, bude mať premiéru na Staromestských slávnostiach 2008.

Juraj Kubánka vystúpi v programe s FS Rozsutec, ktorý bude venovaný jeho životnému jubileu (80 rokov). V rámci programu budú tancovať aj tanečníci Kubánkov sen (jeho bývalí tanečníci zo SĽUK-u).

V rámci Staromestských slávností bude aj novinka – Škola tanca, pod vedením Juraja Kubánku a členov folklórneho súboru Rozsutec priamo na pódiu na Mariánskom námestí.


FS Stavbár

Folklórny súbor Stavbár, ktorý pracuje pri Žilinskej univerzite, pri tvorbe svojich programov vychádza z pôvodného autentického folklóru všetkých regiónov Slovenska, predovšetkým z oblasti Kysúc, Oravy, Rajeckej doliny a blízkeho okolia Žiliny. Folklór jednotlivých členov súboru spojil a poskytol im možnosť prežívať radosť z jeho prezentácie pospolitej verejnosti a zachovávania pre ďalšie generácie.


Vojenský folklórny súbor Jánošík

…zo Zvolena je profesionálnym reprezentačným telesom Ministerstva obrany SR, zložený z orchestra ľudových nástrojov, tanečnej zložky, speváckej skupiny a sólistov. Spolupráca súboru s najlepšími autormi, profesionalita, mladosť a dynamika sú hlavnými piliermi celkového imidžu 46 členného kolektívu. Na Staromestských slávnostiach sa predstavia programom, ktorým budú prezentovať najkrajšie regióny Slovenska.


Derevjanky

Kto má rád folklór určite si nenechá ujsť folklórnu spevácku skupinu Derevjanky z východoslovenskej rusínskej dedinky Jarabina, ktorá sa predstaví 300-ročnými i novšími rusínskymi piesňami. Derevjanky v Žiline už účinkovali, ale na Staromestských slávnostiach sa predstavia prvýkrát.


Detské folklórne súbory

Je krásnou povinnosťou dnešnej generácie uchovávať skvosty našich predkov a ich posolstvá odovzdávať ďalej prostredníctvom detí. Túto činnosť v Žiline vykonávajú viaceré detské folklórne súbory. A tak v rámci programu Staromestských slávností budete môcť vidieť tance, zvyky, piesne v podaní detského folklórneho súboru Stavbárik, ktorý pracuje pri Žilinskej univerzite, detský folklórny súbor Cipovička a Lieska z Centra voľného času Spektrum a detský folklórny súbor Pastierik z Centra voľného času Strom.
www.fsstavbar.sk/…re/stavbarik
www.cvczilina.sk
www.strom-cvc.sk


Heligonkári Martina Čerňanského

V programe sa predstavia tri detské skupiny heligonkárov z Krasňan, Lutíš a Stráňav, ktoré vyučuje Martin Čerňanský. Hrajú prevažne tradičnú ľudovú hudbu upravenú pre heligónku.


Prosím, počúvaj ma, dospelý…

Je názov projektu, ktorý prebieha na Základnej škole na Lichardovej ul. v Žiline. Súčasní žiaci tejto školy, ale aj bývalí a deti z bezprostredného okolia, prostredníctvom rôznych hudobných formácií pod vedením pedagógov, vypovedajú o tom, čo ich ako detskú dušu a mladého človeka trápi, čo zaťažuje ich srdiečko, ale vypovedajú aj o tom, z čoho majú radosť, čo ich teší.


3 Drive a Ján Sikora

Kapela hrá výlučne vlastný repertoár postavený na kvalitnej hudobnej interpretácii a textoch na pomedzí folk, blues a šansón. Autorom piesní je Igor Cvacho, ostatní dvaja členovia kapely sú skúsení hudobníci s viacročnou profesionálnou praxou. Kapela nahrala v roku 2006 svoje prvé autorské CD, v súčasnosti má pripravený materiál na druhé CD v poradí.


Dychová hudba Fatranka

je už dlhé roky neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho života v našom meste. Žilinčania aj návštevníci Žiliny si už zvykli na promenádne koncerty počas Kultúrneho leta, dychová hudba zaznieva na rôznych podujatiach aj počas zvyšku roka. Fatranka, zriaďovateľom ktorej je Mesto Žilina a prevádzkovateľom Mestské divadlo Žilina, koncertom poteší svojich priaznivcov nielen na Mariánskom námestí, ale aj v uliciach mesta v rámci hudobných pozvánok na Staromestské slávnosti.


Základná umelecká škola Ladislava Árvaya, Žilina a Základná umelecká škola Ferka Špániho, Žilina

Obidve umelecké školy patria medzi vzdelávacie inštitúcie, ktoré reprezentujú mesto Žilina na vysokej umeleckej úrovni. V rámci programu Staromestských slávnosti ZUŠ L. Árvaya budú prezentovať gitarové kvartetá Ireny Praženicovej a tanečná skupina Black morenight. V rámci ZUŠ F. Špániho sa predstaví tanečná skupina Change „Ako si krajina svoj tanec hľadala“.


Veľký dychový orchester Konzervatória Žilina

Veľký dychový orchester Konzervatória v Žiline vznikol v roku 2003. V súčasnej dobe má 50 členov a za sebou účinkovanie v mnohých slovenských a českých mestách. Jeho zakladateľom, dirigentom a umeleckým vedúcim je profesor Konzervatória v Žiline a 1. trubkár Štátneho komorného orchestra Žilina Jan Pohůnek.


AMC Trio (Slovensko)

AMC TRIO funguje na slovenskej jazzovej scéne od roku 1993. Vo svojich počiatkoch sa venovalo interpretácii jazzových štandardov, pričom si na svoje vystúpenia pozývalo domácich aj zahraničných hostí. V súčasnosti sa orientuje na interpretáciu autorskej hudby,pod ktorú sa podpisujú všetci členovia. Vo svojich kompozíciach sa často snaží prekročiť rámec zaužívaných jazzových postupov a siaha aj po mimojazzových hudobných zdrojoch. Veľký dôraz kladie na melodičnosť skladieb a ich výrazné a prehľadné motivické spracovanie. Trio už spolupracovalo napríklad s Petrom Lipom, Matúšom Jakabčicom, Petrom Cardarellim, Tomaszom Grzegorskim, Montym Watersom, Lee Andrew Davisonon a ďalšími. K najväčším úspechom v doterajšej kariére tria patrí súčasná spolupráca s gitarovým virtuózom,členom kvarteta Oscara Petersona, Ulfom Wakeniusom.


Družina (Slovensko)

Družina je sformovaná zo skúsených profesionálnych muzikantov, ktorí mimo iného spolupracovali a spolupracujú s množstvom českých a slovenských umelcov a skupín (Janek Skupina Ledecký, Peter Nagy, Marian Greksa, Paľo Drapák, folklórny súbor Partizán, Marína, ai.). Kapela hrá moderne a citlivo spracovaný slovenský folklór, výborne zapadajúci do definície ethnobeat, resp. world music. Radí sa do štýlu do ktorého patria aj skupiny ako fínska Värttinä, Trio Mocotó, Boban Markovič Orchestra, Goran Bregovič a množstvo iných. V súčasnosti hrá v zložení Dana Ferienčíková – spev, Miťa Almášiová – spev, Aty Béreš – basová gitara, Boris Brna – bicie, Martin Sabov – gitara, mandolína, Marek Konček – husle, Janko Šimiak – píšťalky, fujara.


Happy 4 Friends (Slovensko)

Žilinská skupina, ktorá hráva pravidelne v jazzových kluboch a na rôznych podujatiach na Slovensku od leta 2005. V decembri 2005 vyhrali Happy 4 Friends sútaž Nové tváre slovenského jazzu, kde v porote sedeli napríklad aj Matúš Jakabčic alebo Peter Lipa.


Hradišťan (Česko)

Hradišťan je ojedinelým hudobným telesom na vysokej umeleckej a interpretačnej úrovni, nezvyčajne širokým žánrovým záberom a netradičným repertoárom. Hradišťan (v širšej podobe aj s tanečným súborom) je profesionálnym telesom, ktoré programovo pracuje najmä s odkazom ľudovej tradície a jej filozofickým presahom. Hradišťan hrá v súčasnosti v zložení Jiří Pavlica – umelecký vedúci, husle, spev, Alice Holubová – spev, David Burda – klarinet, krumhorn, flauty, spev, Michal Krystýnek – husle, spev, Milan Malina – cimbál, spev, Roman Gill – viola, spev a Dalibor Lesa – kontrabas, spev.


Kumbalu (Česko)

Pestrý a tanečne ladený inštrumentálny etnobeat, čerpajúci inšpiráciu z hudby a folklóru rôznych krajín a žánrov. Africké, arabské a balkánske hudobné motívy kombinuje spolu s rytmikou rocku, jazzu a ska. Hudba Kumbalu nie je štýlovo jednoznačne zaraditeľná, či už z dôvodu netradičného zloženia nástrojov (bicie, perkusie, basa, gytary, husle, didjeridoo a saxofón), ako aj vďaka odlišnej hudebnej orientácii jednotlivých členov kapely.


Lesní zvěř (Česko)

Kapela vznikla v roku 2001 a predstavuje prepojenie živého drum´n´base, jazzu, blues a funky. Hrá tanečnú hudbu, kde spev, zvuky i bicie nástroje vystupujú voči klávesám ako rovnocenní partneri. Charakteristický zvuk hammondu, wurlitzeru a ďalších klávesových nástrojů spojený s beaty downtempa, hip-hopu i funky sa ponúka na maľovanie intenzívnych plôch a hudobných krajin, korunovaných trubkou s neopakovatelným tónem. Kapela v súčasnosti připravuje debutové album v spolupráci s producentom Dušanom Neuwerthom, ktorý okrem iného spolupracoval napríklad s kapelou Extasy of St. Theresa či TATA bojs.


Arzén

Skupina Arzén žiari na hudobnom nebi už 25 rokov. Túto udalosť slávi novým albumom, ktorý im pokrstí líder skupiny Kabát – Pepa Vojtek. Je v poradí už 6.albumom v ich zbierke. Arzén je vynimočný svojou tvobou, ktorá čerpá aj z terchovského folklóru. Lídrom kapely je známy Jánošík Jaro Gažo, kapelníkom je Paľo Cabadaj, na bicie búcha Janko Heinrich, za gitarou je Igor Klein a na base hrá Miro Fedor.


AYA (Slovensko)

Skupinu AYA založili v roku 1992 dvaja muzikanti zo Žiliny (Mario Tománek, Tibor Nekoranec) a dvaja z Dolného Kubína (Boris Lettrich, Vlado Pavlo). V roku 1993 vychádza nepredajný promo singel, na ktorý natočil videoklip Dušan Rapoš. V ďalšom roku vychádza kapele pod značkou Jumbo Records a s producentským dohľadom Jula Kinčeka debutový album s názvom „AJ TY, AYA !?“, z ktorého sa najviac uchytila pieseň „Malý princ“, a ktorá dodnes pláva na vlnách slovenských rádií. Odvtedy AYA vydala ďalšie štyri radové albumy. V roku 1999 nastali zmeny na postoch bubeníka (Rado Pažej), basgitaristu (Vlado Kubala) a pribudol nový člen – klávesák Stano Vandlík. AYA-ci založili v Žiline tradíciu koncertného programu „Rockové vianoce“, ktorého prvý ročník sa konal v roku 1998, a na ktorom vystupujú okrem AYA aj iné známe kapely z celého Slovenska.


Nocadeň (Slovensko)

Impulzom k rozhodnutiu založiť kapelu Nocadeň, bol koncert U2, na ktorý sa bratia Rasťo a Róbert Kopinovci vybrali až do Londýna. Ďalšími členmi sa stali Boris Mihálik (basgitara) a Peter Gufrovič (bicie). Oficiálnym dátumom vzniku je 25. december 1997, kedy si Nocadeň dali historicky prvú skúšku. Ešte predtým však vzniklo trojpesničkové demo, ktoré bratia nahrali spolu s Mirom Táslerom a Maťom Migašom, členmi kapely IMT Smile. Medzičasom vydali už štyri albumy a pripravujú ďalší.


Nuck Chorris Gang (Česko)

Herec, spevák, rapper, filozof, neurochirurg, zápasník, majster sveta v technike utrhnutých jastrabých ….., spisovateľ, kritik, politológ, učiteľ, majster bojových fastfoodov Jo – Pa – Wo (v preklade „mám hlad“), historik, básnik, režisér, kameraman, scénarista, majiteľ hudobného vydavateľstva Diamant Records, knižného nakladateľstva Gold Books – rodák z Číny Nuck Chorris je človek, ktorého dotyk vyliečil rakovinu, človek plný citu a lásky ku všetkému živému alebo mŕtvemu na tejto planéte. Jedným z hlásateľov karate slova u našich západných susedov je kapela Nuck Chorris Gang, ktorá svojou hudbou s bluesovým nádychom predstavuje Nuckovo posledné rapové album King of Rap, ktoré v Emerice vyvolalo doslova revolúciu. Nikdy nepodceňujte protivníka, pretože aj karatisti vedia rapovať!


Štátny komorný orchester Žilina & Pacora Trio

dirigent: Eduard Tomaštík (Česko)

Nezastupiteľné miesto v dramaturgii ŠKO Žilina zaujíma už viac ako 20 rokov voľný cyklus koncertov pod spoločným názvom Hudba je len jedna. Prelína sa v nich klasická hudba s inými žánrami, hlavne jazzom, ale aj s pop music, world music či hudbou ľudovou, čo dodáva týmto koncertom nezameniteľný ráz. V koncerte na Staromestských slávnostiach zahrá ŠKO spolu s vynikajúcim triom PACORA (PAlúch – COmendant – RAgan), ku ktorého hlavným inšpiráciám patrí world music, jazz, ale aj tradičná moldavská ľudová hudba. Tri výrazné hudobné osobnosti s rozdielnymi hudobnými koreňmi dávajú dohromady úplne unikátny štýl, v ktorom sa zlieva swingová tradícia so zvukmi balkánskych častušiek, folklór a jazz a naviac to celé znie skvele.
www.slovaksinfonietta.sk


Tam Tam Orchestra (Česko)

Kapela vznikla v roku 1999, v súčasnosti ju tvorí sedem muzikantov. Kapelník Miloš Vacík hrá na špeciálne zostavenú biciu súpravu, etnické bicie nástroje, perkusie a spev. Speváčka a tanečníčka Tereza Petrášová okrem spevu tiež hrá na cavaqinho a perkusie všetkého druhu. Martin Kreuzberg a brazilská perkusionistka Flavinha Torga Fernandes Pinto z Rio de Janeira obohacujú rytmy o veľké množstvo afro-brazílskych a kubánskych bicích nástrojov. Rytmickú sekciu doplňujú gitarista Jakub Hlobil a basista Martin Drahoňovský, na trúbku a perkusie hrá Radim Knapp.


The Swan Bride

Súčasná zostava Maťo (spev), Kačo (gitara), Fuxo (basgitara) a Mišo (bicie) vznikalo postupne a štýl príznačný pre dnešnú britskú scénu spolu s kombinovaním rôznych prvkov, ako klasická hudba alebo španielske rytmy, sa stal tým pravým pre mladé žilinské kvarteto. Ovplyvnení muzikou melancholického Bright Eyes, pesničkárstvom Toma Waitsa, legendami punku či new-wave a atmosférou starých hororových filmov, podarilo sa im cez MySpace ponúknuť širšej verejnosti zopár songov, ktoré sa osvedčili aj na koncertoch. Kontakty dali kontakty, fanclub sa postupne rozrastal a aj vystúpenia prekročili hranice okresu a potom aj republiky.


Longital

sú dvaja zvukoví cestovatelia Shina Lo (spev, basa), Daniel Salontay (spev, gitara, slák) podporení elektronickým spoluhráčom Xi Di Nim (laptop organická elektronika, zvuky prostredia, loopy, sample). Nevidíte violončelo na pódiu? Nečudo, tak znie gitara hraná sláčikom. Vznikli v roku 2000 v Bratislave pod názvom Dlhé diely. Atmosféra miesta na križovatke kultúr a vplyvov ovplyvnila nadžánrový zvuk skupiny, prelínanie piesne a experimentu, elektroniky a akustiky. Skupina vydáva albumy na vlastnej značke Slnko records a na pódiách sa stretli s Moloko, Ralph Myerz, Tujiko Noriko, Lali Puna, Susanne and the Magic Orchestra. Glen Hansard pozval skupinu otvárať koncerty The Frames na časti ich európskeho turné.


Sherpa band

V jeden letný augustový večer sa na akejsi horskej chate stretlo niekoľko ľudí. Osudné rozhodnutie niekoľkých nadšencov hôr, ktorí spečatili svoj „zväzok“ prostredníctvom hudby a zábavy. Vedia hrať všetko pre všetkých, s radosťou pre radosť… Je to zážitok pre nich i pre ľudí, ktorí ich počúvajú. Skupinu tvoria Vilko Koprda (tuba), Maťo Noga (trombón), Marek Pastírik (saxofón), Igor Gajan (akordeón) a traja striedajúci sa bubeníci (Peter Bohúň, Libor Cabejšek, Maťo Králik). Repertoár pozostáva prevažne z aranžov pesničiek takých známych kapiel, ako sú Pink Floyd, Europe, Queen, najznámejšie slovenské hity, niekoľko populárnych jazzových štandardov, vlastných pesničiek a na zábavách tiež nevynechajú ani v súčasnosti veľmi žiadaný žáner balkánskej ethno hudby.


SMS 2008 Afterparty

piatok 30.5.2008, od 22:00 v Street clube na Rosinskej ceste

Po prvýkrát v histórii sa program Staromestských slávností nekončí polnocou. Na Hlinkovom námestí bude pristavený autobus DPMŽ, ktorý vás odvezie do Street clubu, kde na vás čaká SMS 2008 Afterparty s Djmi Mishekom, Andrejom Čapekom (obaja stereodisco.sk) a Octobrom (patteydl.sk).