XXV. STAROMESTSKÉ SLÁVNOSTI ŽILINA

30. mája – 01. júna 2019
pod záštitou primátora Petra Fiabáne
 
 

Štvrtok 30. mája 2019

Mariánske námestie

od 09.15
» KOLOVRÁTOK – projekt regionálnej výchovy MŠ (MŠ Jarná, MŠ Gaštanová, MŠ Brezany, MŠ Suvorovova, MŠ Závodie, MŠ Trnové, MŠ Lietavská Svinná, MŠ Zádubnie, MŠ Rajecká Lesná, MŠ Nám. J. Borodáča),
» MŠ Zástranie,
» MŠ Zádubnie,
» Deti z MŠ Trnavská,
» Ľudový súbor ZUŠ L. Árvaya,
» Sláčikový orchester ZUŠ L. Árvaya,
» First Movement ZUŠ L. Árvaya,
» Tanečný orchester ZUŠ L. Árvaya

13.30 DH FATRANKA
14.30 OTVORENIE A KRST KNIHY
15.30 FATS JAZZ BAND
17.00 VOJENSKÁ HUDBA BANSKÁ BYSTRICA
18.20 FUNNY FELLOWS
19.40 FUNKIEZ
21.10 POLEMIC

  

Námestie A. Hlinku

14.15 ŠKO
15.00 OTVORENIE / VINTAGE CIRCUS
16.00 MODUS MEMORY
17.20 ARZÉN
18.40 INEKAFE
20.00 MONKEY BUSINESS
21.30 HORKÝŽE SLÍ­ŽE


Piatok 31. mája 2019

Mariánske námestie

od 12.40
» SKIPY,
» Detský spevácky zbor ZŠ Hájik,
» Tanečné divadlo EXTAD,
» Tanečné divadlo Diana a Tanečný klub Spektrum,
» Tanečná skupina Argonnath,
» Žilinské mažoretky Diana,
» Falcon Nest ZUŠ Ferka Špániho,
» DFS Lieska,
» DFS Cipovička,
» DSS Spievanky,
» SZUŠ Slovenských dobrovoľníkov

17.15 FS ROZSUTEC
18.45 BALKANSAM­BEL
20.15 SENDREIOVCI
21.45 QUEENSHOW

  

Námestie A. Hlinku

15.50 ŠARIŠANCI
17.10 REFLEXY
18.30 SMOLA A HRUŠKY
19.50 GLADIÁTOR
21.20 IMT SMILE


Sobota 01. júna 2019

Mariánske námestie

13.00 EKUMENICKÉ MODLITBY
14.45 OMNIA
16.00 HEX
17.30 KING SHAOLIN
19.00 FREEBORN BROTHERS/PL
20.30 MEDIAL BA­NANA


Zmena programu vyhradená.

DH Fatranka

Svojou umeleckou úrovňou sa zaradila medzi popredné orchestre tejto kategórie v rámci Slovenska. Túto skutočnosť dokumentujú ohlasy a ocenenia na rôznych spoločenských podujatiach, ale aj hodnotenia odborných porôt na súťažiach a festivaloch doma i v zahraničí. Z úspechov spomenieme len niektoré, a to účasť na celoslovenskej súťaži dychových hudieb v Lednických Rovniach, festival Slovenské tango v Bardejove a každoročne usporadúvané promenádne koncerty v našich kúpeľných mestách.


Fats Jazz Band

Swingový orchester FATS JAZZ BAND je profesionálne 9-členné zoskupenie (7 hudobníkov a 2 speváci), ktoré hrá autentickú hudbu 20-tych až 40-tych rokov minulého storočia na originálne historické hudobné nástroje v dobovom oblečení. Pravidelne účinkuje na najvýznamnejších festivaloch dixielandovej a jazzovej hudby po celej Európe (Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Nemecko, Taliansko, Chorvátsko).

Zostavili špeciálny program VEČER PRI DUNAJI zložený zo známych slovenských a českých piesní medzivojnového obdobia, ktoré preslávili F. K. Veselý, Dr. Pavol Blaho, Viera Racková, R. A. Dvorský či Inka Zemánková. Program je doplnený najlepšími americkými hot jazzovými a swingovými šlágrami obdobia rokov 1920 – 1947.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Vojenská hudba Banská Bystrica

V meste Banská Bystrica bola Posádková hudba založená v roku 1956, svojho času jediné profesionálne hudobné teleso na strednom Slovensku. O vznik orchestra sa vo veľkej miere pričinil major Imrich Gažovič na žiadosť úradov mesta Banská Bystrica. Od svojho vzniku prešla dlhým vývojom, v roku 1997 sa Posádková hudba premenovala na Vojenskú hudbu. V súčasnosti má Vojenská hudba Banská Bystrica svoje sídlo na Sliači, od roku 2009 je podriadenou zložkou Veliteľstva posádky Bratislava. Svojou hudobnou produkciou zabezpečuje vojenské ceremoniály, pietne akty, slávnostné nástupy, vojenské pohreby, slávnostné podujatia a iné reprezentačné akcie nielen v rezorte obrany. Významná je aj koncertná činnosť orchestra pre širokú verejnosť.

53-členný orchester tvoria profesionálni hudobníci, absolventi Konzervatórií a Vysokých hudobných škôl. V minulosti pozostávala Vojenská hudba (ako vlastne každá iná) výhradne z absolventov Vojenskej hudobnej školy Víta Nejedlého v Roudnici nad Labem. Je však pochopiteľné a prirodzené, že postupom času sa generácia mení a omladzuje . Ani vo Vojenskej hudbe Banská Bystrica tomu nie je inak, avšak do dnešného dňa niekoľko absolventov už spomínanej Vojenskej hudobnej školy Víta Nejedlého je ešte stále aktívnymi hráčmi.

Dirigentom a zároveň Veliteľom Vojenskej hudby Banská Bystrica je kapitán Magister umenia (skr. Mgr.art.) Ján GOLIAŠ. Repertoár tvoria nielen klasické vojenské pochody, ale aj úpravy ľudových piesní, filmová a muzikálová hudba, transkripcie diel známych svetových skladateľov a aranžmány modernej a populárnej hudby. Vojenská hudba Banská Bystrica úzko spolupracuje aj s Čestnou strážou Prezidenta SR , s ktorou nacvičila aj zaujímavý netradičný show program.


Funny Fellows

Kapela 20 – 40tych rokov v originálnom prevedení s dobovými nástrojmi a kostýmami. Humorné prevedenie s kabaretnými prvkami, ktoré zaujali aj návštevníkov slávnych klubov ako : Cotton Club, Savoy Club… Kreatívna hudobná skupina, ktorá svoje aranžmány tvorí v duchu Ellingtonovej „metódy“, je často označovaná za najveselšií band v Československu. Nájdete ich na pódiach , koňoch, oltimeroch ale podobne v duchu jazzovej hudby tvoria aj programi pre deti. Vydali už sedem CD albumov s jediným cieľom . Rozveseliť poslucháčov a zabaviť takmer každého.


VINTAGE CIRKUS

„Vintage cirkus“ je jedinečné spojenie artistov z „CirKus-Kusu“ a „Funny Fellows – old time bandu“, ktorí pre vás pripravili rozmarný dobový cirkus plný akrobatických kúskov a žonglovania. Hudobný aj vizuálny zážitok vhodný pre každého diváka.


Funkiez

Pozostáva z vynikajúcich muzikantov, má prepracovaný repertoár, nádhernú speváčku a energickú show. FUNKIEZ fungujú od roku 2006 a doteraz odohrali stovky koncertov. Našlapaný, horúci, tanečný funky repertoár je zostavený z top hitov od svetových a slovenských interpretov. Vidieť a počuť FUNKIEZ live, je zážitok, na ktorý sa nezabúda.


Polemic

Polemic je osemčlenná hudobná skupina založená v roku 1989 v Bratislave. Patrí medzi popredné slovenské skupiny hrajúce štýly ska a reggae. Behom svojho dlhoročného pôsobenia koncertovali v Poľsku, Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, Chorvátsku a Anglicku. Slnko, seno, Polemic. Meno tejto kapely sa spája s letom. Ska legenda sa na scéne pohybuje už 22. sezónu.


FS Rozsutec

Folklórny súbor Rozsutec, ktorý vznikol v roku 1965, sa už dávnejšie zaradil medzi najvýraznejších interpretov slovenského folklóru. Svedčí o tom nielen pravidelná účasť na významných domácich i medzinárodných festivaloch, ale aj viaceré prestížne vyznamenania a ocenenia. Takmer 60-členný kolektív mladých ľudí pracuje v súčasnosti pod taktovkou vedúceho súboru a choreografa Štefana Muchu. V bohatom repertoári súboru sú zastúpené prakticky všetky významnejšie folklórne regióny Slovenska – Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie, Myjava, Zemplín.


Balkansambel

Hoci odrazovým mostíkom tvorivosti Balkansamblu je predovšetkým tradičná hudba balkánskych kultúr, v nemalej miere má táto kapela zaostrené aj na našu ľudovú pieseň, či na hudbu vážnu, alebo jazzovú. Polyžánrové skúsenosti jej členov umožňujú neviazané spájanie s naoko nezlučiteľnými hudobnými štýlmi. Vo vystúpeniach tejto kapely sa snúbi energia živelného prejavu s inteligentným humorom originálnej hudobnej reči. Balkansambel prehovára rovnako intenzívne k zábavychtivému, ako aj náročnému divákovi.


Sendreiovci

Skupina vznikla v roku 1997 pochádzajú z malého mestečka Kokava nad Rimavicou neďaleko Brezna. Účinkovala na množstve festivalov na Slovensku ako aj v zahraničí. Kokavčania sa snažia zachovať pôvodnú Rómsku pieseň pre nasledujúce generácie a keďže je Rómskej hudby v rozhlase a televízií málo, snažia sa verejnosti ponúknuť rezké ale aj clivé pesničky. Skupina je aj doprovodnou kapelou známeho Rómskeho tanečného súboru Romani Luluďi z Kokavy nad Rimavicou. Hudobníci okolo Vlada Sendreia sa aktívne zapájajú do práce kultúrno – výchovného občianskeho združenia Láčho Drom a z ich dielne už vyšlo množstvo projektov na zachovanie Rómskej kultúrnej tradície.


Queenshow

Ikonická kapela prinavrácajúca život skladbám od Freddie Mercury. Rock so špičkovým prevedením, na mieru zhotovenými identickými kostýmami a autentickými nástrojmi. Queen prenechala svetu hity, ktoré veľkolepo prevzali na Slovensku profesionáli zo Žiliny. Queenshow podáva poslucháčovi čo najvernejšie, živé, koncertné, zvukové a vizuálne prevedenie fenomenálnej britskej skupiny Queen.


Ekumenické modlitby

Ekumenické modlitby za mesto Žilina organizuje neformálne spoločenstvo kresťanských cirkví, ktoré je v Žiline známe pod menom EKUZA. EKUZA (skratka EKUmenická ŽilinA) je platformou spolupráce cirkví a náboženských spoločností, ktoré nadväzujú na duchovné historické bohatstvo minulosti. Staromestské slávnosti sú o ľuďoch a pre ľudí, preto EKUZA chce prispieť svojím duchovným posolstvom k pestrému koloritu slávností.


Omnia

Fakultný miešaný spevácky zbor OMNIA vznikol na Žilinskej univerzite v roku 2003 transformáciou dievčenského speváckeho zboru. Počas svojho pôsobenia sa zbor zúčastnil na mnohých medzinárodných súťažiach a festivaloch. Dosiaľ najväčšími úspechmi sú Grand Prix z Gaude Cantem 2018 v Poľsku a 2 zlaté medaily z World Choir Games 2014, ktoré sa konali v lotyšskej Rige. Zbor taktiež úspešne reprezentoval Slovensko na festivaloch v Poľsku, San Marine, Španielsku,Ta­liansku, Francúzsku a Holandsku. Dirigentkou zboru je Monika Bažíková. Omnia organizuje vlastné koncerty, zúčastňuje sa rôznych workshopov, medzinárodných festivalov, ale aj domácich podujatí, cez ktoré prezentujú svoje spevácke umenie širokej verejnosti. V repertoári majú skladby rôznych národov a žánrov, od renesancie až po 21. storočie. Nekonvenčné, zvukovo či vizuálne zaujímavé kompozície sú pre Omniu vždy príjemnou výzvou.


HEX

Od roku 1989 sa datuje hudobná cesta bratislavskej skupiny Hex. Partia kamarátov zo sídliska v zložení Peter „Ďuďo“ Dudák (spev, gitara, klávesové nástroje), Tomáš „Yxo“ Dohňanský (basová gitara, vokály), Jozef „Jožko“ Jurička (klávesové nástroje), Peter Slameň (bicie) a Martin „Fefe“ Žúži (gitara) priniesla v tomto revolučnom čase na naše pomery revolučnú hudbu. Skupina začala byť mediálne známa potom, ako sa jej ujal producent Martin Sarvaš a po vydaní maxisinglu Dobrý motýľ v hudobnom vydavateľstve Monitor EMI, ktorý sa stal spolu s videoklipom vďaka svojej hranosti v médiách prvým hitom skupiny.


FreeBorn Brothers

Päťčlenná kapela The Freeborn Brothers z poľského Rzeszowa robí všetko pre to, aby ich láska k hudbe spojila a zároveň zabavila ľudí. Ich vystúpenie tvorí všetko – koncert, divadlo, tanec s nástrojmi, komunikácia s publikom. Dôkazom žiadanosti kapely sú aj ich neustále cesty po celej Európe, kde od roku 2013 odohrali vyše 400 koncertov. Z festivalov, na ktorých vystupovali, spomeňme napríklad Colours of Ostrava, Czad Festival, Muddy Roots Europe Festival, Country Charro Festival alebo Mighty Sounds Festival.


King Shaolin

New-age popová kapela vznikla v lete roku 2012. Kapelu tvoria spevák, gitarista a skladateľ v jednej osobe Dominik Štofko, Norbert Neuschl (basgitara, sprievodné vokály), Michal Skácel (bicie nástroje) a Michal „Mustafa“ Neffe (gitara, sprievodné vokály). Prvý singel „My road“ sa dostal do hranosti hudobnej televízie ÓČKO TV. V roku 2013 kapela odohrala za 9 mesiacov dve klubové turné, letné festivaly a získala angažmán v Miláne. V roku 2014 kapelu KING SHAOLIN nominovali v kategóriách: interpret roka a koncertná kapela roka v Radiohead Awards a na objav roka v rámci hudobných cien ZAI. V roku 2016 kapely vydala EP s názvom „Burn Inside“, z ktorého boli úspešne zaradené do rádiových rotácii skladby „Money In My Soul“ a „Waiting“. Kapela má za sebou viac ako 460 koncertov v piatich krajinách Europy. Singel „Money In My Soul“ sa držal 9 týždňov v prvej stovke najhranejších skladieb na Slovensku. V roku 2017 kapela vydala dlho očakávaný druhý album „Play Against The Rules“. K tomuto albumu absolvovala klubové turné po slovensku s názvom MARESI TOUR 2017.


Medial Banana

Šesťčlenná kapela z Bratislavy sa v priebehu 6 rokov existence vypracovala na post najznámejšej slovenskej reggae formácie so stále sa rozrastajúcou fanúšikovskou základňou. Medial Banana je taktiež vyhľadávaným interprétom veľkých festivalov ako Sziget, Pohoda, Outlook, Mighty Sounds, Overjam či Uprising.


ŠKO

Vznikol v roku 1974 ako jediný orchester „mozartovského typu“ na Slovensku. Odvtedy si získal významné postavenie nielen na Slovensku a v Čechách, ale v krátkom čase sa mu podarilo dosiahnuť vynikajúce renomé aj v zahraničí. Orchester má 34 členov, prevažne absolventov hudobných akadémií v Bratislave, Prahe, Brne a Konzervatória v Žiline. Kvalita hráčov, skúsenosti i majstrovstvo prvého šéfdirigenta Eduarda Fischera (1930–1993) umožnili rýchly umelecký rast orchestra. Jeho ďalšími šéfdirigentmi boli Jan Valta, Leoš Svárovský, Oliver Dohnányi a Simon Chalk. Čestným šéfdirigentom ŠKO Žilina je od roku 2018 renomovaný čestný dirigent Leoš Svárovský, s ktorým orchester spolupracuje od roku 1993.


Modus Memory

Skupinu MODUS MEMORY založil známy slovenský hudobník Marian Greksa, ktorý v rokoch 1985 až 1987 spieval v skupine Janka Lehotského MODUS a nahral s ňou dve LP platne. Skupina hrá prierez repertoáru skupiny MODUS a snaží sa vdýchnuť nový život najväčším hitom, ktoré spievali Marika Gombitová, Miro Žbirka, Janko Lehotský, Ľubo Stankovský a Marian Greksa. MODUS MEMORY divákom približuje atmosféru 70-tych a hlavne 80-tych rokov prostredníctvom hitov skupiny MODUS, ktorá v tomto období patrila k tomu najlepšiemu, čo na československej hudobnej scéne vzniklo.


Arzén

Skupina Arzén je na slovenskej hudobnej scéne prítomná už dve desaťročia a v roku 2008 oslávila svoje ťažko neuveriteľné 25. narodeniny. Korene skupiny siahajú do polovice 80. rokov minulého storočia, pričom začínala ako heavymetalové zoskupenie. Od tej doby sa veľa zmenilo, kapela prešla mnohými personálnymi zmenami, ale poctivé jadro a rockový zvuk ostali skupine dodnes.


INEKAFE

Inekafe (iné názvy Iné Kafe, Ине Кафе) je slovenská pop punková hudobná skupina založená v roku 1995. Najväčší úspech dosiahla skupina roku 2000 – 2003 albumami Čumil, Je tu niekto?, Príbeh či Bez udania dôvodu. Predaj albumov presiahol 100 tisíc kusov. V roku 2006 došlo k vynútenej prestávke v činnosti, pretože frontman a spevák Vratko Rohoň sa rozhodol pre kariéru v letectve. Napriek tomu skupina venovala svojím fanúšikom ešte dva „rozlúčkové“ koncerty, 22. augusta 2008 v Mlynskej Doline v Bratislave a 31. januára 2009 v Prahe, z ktorého zároveň pochádza jediný záznam živého koncertu na DVD. Skupina bola naďalej stále populárna a 11. januára 2010 oznámila comeback. Odvtedy funguje až do súčasnosti, vydala niekoľko albumov a odohrala stovky koncertov.


MONKEY BUSINESS

Monkey Business je česká hudobná a koncertná skupina hrajúca pop a funk. Vedľa J. A. R. a Sexy Dancers je ďalším projektom multiinštrumen­talistov a producenta Romana Holého. Skupina sa dala dohromady na začiatku roku 1999. Spevák Matěj Ruppert pôsobil v kapele Leguar GR, Oldřich Krejčoves v Pan Pot, Pavel Mrázek a Martin Houdek prišli Doroty B.B. (ktorým Roman Holý produkoval v roku 1994 dosku Santa Puelo) a Američanka Tonya Graves sa vyliahla u elektronicko-tanečných zameraných Liquid Harmony. Tonya Graves sa ku kapele pripája po vydaní prvého albumu. Ten vychádza v roku 2000 s názvom Why Be In When You Could Be Out. Prináša 11, prevažne anglicky spievaných skladieb.


HORKÝŽE SLÍŽE

Slovenská punk rocková hudobná skupina vznikla 4. novembra 1992 v Nitre. Na začiatku kariéry hrali prevažne hard rock, neskôr comedy rock, ktorý býva tiež označovaný ako naivný punk. Dnes je skupina zameraná výlučne len na punk rock. Skupina Horkýže Slíže dvakrát získala platinovú platňu.


Šarišanci

Šarišanci sú zoskupením talentovaných hudobníkov a spevákov z východného Slovenska. Svojim divákom prinášajú umelecký zážitok prostredníctvom šarišských, slovenských, rusínskych, zemplínskych a rómskych piesní v ich temperamentnom prevedení. Šarišanci patria k popredným interprétom prinášajúcim zážitok z ľudovej hudby. Svoje umenie predvádzajú na svojich koncertoch po celom Slovensku, častokrát obohatené o zaujímavých hostí akými sú legendárny primáš Ľubo Šimčík, krásna speváčka Vlaďka Keselicová, saxofonista IMT Smile Mário GAPA Garbera, spevák folklórnych piesní Štefan Štec či majster Peter Lipa.


Reflexy

Rok 1999 sa považuje za počiatok éry skupiny Reflexy ako autorskej kapely. Kapela slávi úspech u publika. Rok na to kaepla vydala demosnímku s vlastnými piesňami „Síla v nás“. Zo skladieb sa stávajú hitovky, publikum si ich rýchlo zamiluje a popularita prekračuje hranice Uhorského Hradišťa. Skupina sa profesionalizuje. Po viacerých vydaných CD, zmenách členov v kapele a tragickej udalosti, kapela v roku 2013 oslavuje 20. Výročie. V roku 2016 vydávajú svoj jedenásty album „Proud mezi námi“, v ktorom titulnú pieseň, romantický duet, s rovnakým názvom naspievala Alžběta Kolečkářova.


SMOLA A HRUŠKY

Smola a Hrušky je slovenská hudobná skupina zo Spišskej Novej Vsi, ktorá vznikla v roku 1997. Šesťčlenná formácia má na konte 6 albumov. Minulý rok kapela na pozvanie od spriatelenej izraelskej kapely Los Caparos odcestovala do Tel Avivu na festival Tel Aviv Ska Invasion. Počas pobytu v Izraeli natočili nový videosingel Na ceste za inou. Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa chalani pripravujú aj nový československý album Patríme k sebe. Ako pilotný videosingel vychádza hit Český turista v Tatrách, kde hosťuje česká rocková legenda Lou Fanánek Hagen z kapely Tři Sestry a v klipe sa v hlavnej úlohe predstavil český bulvárny guru Pavel Novotný. K predvolebnému dianiu na Slovensku kapela vydala satirickú baladu Voľby budú každý deň.


GLADIÁTOR

Gladiátor je slovenská rocková skupina, ktorú v roku 1989 spolu s Georgiom Babulicom založili bratia Miko, Maroš a Dušan Hladký. Členovia skupiny pochádzajú z Alekšiniec. Žánrovo sa prikláňali k metalu, medzi ich najväčšie hudobné vzory patrili skupiny Metallica a Sepultura. Po dvoch rokoch úspešného účinkovania na amatérskych koncertoch a festivaloch kapela dostala v roku 1991 od českého hudobného vydavateľstva Zeras ponuku na nahratie debutového albumu. Videoklip ku skladbe „Profitable Losses“ (1992) z tohto albumu, ktorý vyšiel pod názvom Designation, bol prvým slovenským hudobným videoklipom, ktorý bol vysielaný v programoch americkej hudobnej stanice MTV. V prvej polovici 90. rokov vrcholí vo svete popularita hudobného štýlu grunge. Tento žáner bol blízky aj členom skupiny Gladiátor. Bol pre nich inšpiráciou pre nové melodické nápady, a preto sa rozhodli pre zmenu ich thrash metalového štýlu. Táto skutočnosť ovplyvnila ich nasledujúce nahrávky. Okrem Slovenska skupina koncertovala aj v Nemecku a Francúzsku. Najnovší album dostal názov Deň, čo mal dávno prísť. Tento rok oslávi kapela Gladiátor 30 rokov na hudobnej scéne!


IMT SMILE

Názov kapely je zložený z iniciálok Táslerovcov. Neskôr sa k nim pridal Mirov spolužiak z konzervatória, Peter Bič (gitara). Svoje prvé demo nahrali v roku 1993. Boli to nahrávky zhudobnených humorných textov Ľubomíra Feldeka. V roku 1998 zo skupiny odchádza Katka Knechtová a Martin Migaš, a vzniká tak nová prešovská formácia s názvom Peha. Bubeníkom skupiny sa stal Martin Valihora a IMT Smile vydáva svoj ďalší album s názvom Valec, ktorý predchádza úspešný singel Ľudia nie sú zlí. Hudobným rokom 2011 sa niesla skladba Veľa lásky, ktorá sa okamžite po svojom zverejnení stala na niekoľko týždňov najhranejším slovenským singlom v rádiovom éteri. V roku 2012 získala kapela IMT Smile strieborného Slávika a ankete OTTO 2015 sa umiestnila na druhom mieste. Po troch rokoch od posledného štúdiového albumu vydávajú IMT Smile v roku 2018 dlhoočakávaný album Budeme to stále my. Kapela v tomto roku získala ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii Populárna hudba za rok 2018.