XXIII. SLÁVNOSTNÁ AKADÉMIA ZBORU ŽILINCOV

30.5. / Žilinská radnica / organizátor Zbor Žilincov

GENIUS LOCI SOLNENSIS
Zbor Žilincov, založený v roku 1990, udeľuje svoju Prestížnu cenu GENIUS LOCI SOLNENSIS od roku 1996. Podľa jej novelizovaného štatútu z roku 2017 je určená žilinským rodákom a starousadlíkom, ktorí v Žiline bývajú minimálne 20 rokov, za ich celoživotnú činnosť v prospech Žiliny, prípadne aj tým, ktorí tu svojou činnosťou zanechali nezmazateľnú stopu, hoci tu žili kratšie. Cena sa laureátom udeľuje od dosiahnutia veku 70 rokov žijúcim a in memoriam zosnulým občanom.

Laureátmi prestížnej ceny GLS na rok 2018 sú architekt, fotograf a cestovateľ Ing. arch. Ladislav KUPKOVIČ (75 r.), chemik a vynálezca Ing. Vladimír KALÁB, CSc. (92 r.) a in memoriam slovenský vlastenec a mecén chudobných žilinských študentov a sirôt Daniel DLABAČ (300. výr. narodenia), zakladateľ tovární na výrobu celulózy na Slovensku a Klubu slovenských automobilistov Ing. Tomáš NEČAS (150. výr. narodenia) a nedávno zosnulý predseda Zboru Žilincov, významný slovenský fotograf , organizátor výstav fotografií a spoluautor viacerých kníh o histórii Žiliny Ing. Miroslav PFLIEGEL, CSc. (72 r.).


Deň Detí

02.06. / Sad SNP / 10.00 – 14.00 hod.


Bábky v podkroví

04.06. / Rosenfeldov palác / stála expozícia


SÚŤAŽ „ŽILINA – MOJE MESTO“

Výtvarná sekcia – Keď prídeš do môjho mesta, ukážem ti…
Literárna sekcia – literárne práce (poézia, próza, fejtón…), v ktorých je ústrednou témou „Bežný život v mojom meste“


SÚŤAŽ „POZNAJ SVOJE MESTO“

Súťaž spočíva v hľadaní pamiatok a pozoruhodností v historickom jadre mesta Žilina a plnení jednoduchých úloh.

VYHODNOTENIE VÝTVARNEJ, LITERÁRNEJ A HISTORICKEJ SEKCIE „ŽILINA-MOJE MESTO“ a VEDOMOSTNEJ SÚŤAŽE „POZNAJ SVOJE MESTO“ BUDE 30.5.2018 o 12:30 hod. na RADNICI v ŽILINE.


ZELENÁ ZÓNA

31.05. – 01.06.2018 / Nám. A. Hlinku /
POL LITER ZA POL METER /NAZBIERAJ-ODMERAJ-VYMEN-OSVIEŽ SA/

TRIEDIME NA STAROMESTSKÝCH Nazbieraj pol metra plastových pohárov. Prines do Zelenej zóny na námestí A. Hlinku. Za každý pol meter plastových pohárov dostaneš pol litra nápoja.


KRST KNIHY „Žilina z neba“

31.5.2018 / 15.10 hod. / Mariánske námestie

Kniha Žilina z neba ukazuje metropolu severozápadného Slovenska na viac ako stovke fotografií z vtáčej perspektívy. Pohľady na históriou formované centrum, na moderné línie jej novodobého vývoja, na malebné okolie. Či už sa na ňu pozeráte od západu, s panorámou Malej Fatry v pozadí, alebo od východu, so zrkadlom hladiny hričovského jazera, Žilina vyzerá stále úchvatne. Stránky obrazovej publikácie Žilina z neba dávajú šancu presvedčiť sa o tom všetkým, ktorí nad ňou ešte neleteli.


Pavel Cicka z Kovačice – 40 rokov tvorby

30.5. – 30.06.2018 / v pracovné dni / Radnica mesta Žilina