Staromestské slávnosti už o týždeň

Fanúšikovia najočakávanejšej udalosti roka – Staromestských slávností už môžu pomaly začať odpočítavať hodiny do ich začatia. Presne o týždeň, vo štvrtok 31. mája 2018 sa centrum Žiliny na tri dni premení na veľké pódium plné skvelej hudby a tanca. Mesto už po 24. krát otvorí svoje brány spevákom, umelcom i remeselníkom.

O zábavu sa postarajú kapely Horkýže Slíže, Arzén, Peter Bič Project, Tublatanka, Para, Zuzana Smatanová, Hrdza či Billy Barman. Rovnako nebude chýbať bohatá ponuka sprievodných programov – Rozprávkový deň detí, XXI. Slávnostná akadémia Zboru Žilincov, súťaže „Poznaj svoje mesto“ a „Žilina – moje mesto“.

Návštevníkom slávností vychádzajú v ústrety Dopravný podnik mesta Žilina a SAD, ktorí vypravia v dňoch konania Staromestských slávností mimoriadne večerné spoje v rámci mesta ako aj do okolitých obcí.


Staromestské slávnosti ekologicky

V minulom roku v našom stánku platilo heslo: Pol liter za pol meter! A inak tomu nebude ani tento rok.
Nazbieraj – odmeraj – vymeň – osviež sa, to je stánok Zelenej zóny, kde za pol metra naskladaných plastových pohárov dostanete čapované pivko od Pilsner Urquell alebo kofolu. Predchádzajúci ročník sa vydalo vyše 400 nápojov a pol litrovými plastovými pohármi bol zaplnený kontajner o objeme 1000 litrov.

Naplníme tento rok viac kontajnerov?
Vyseparovaním plastových pohárov do žltého kontajnera je odmena istá! Rozhodli sme sa odmeniť najlepšieho zberača pohárov permanentkou na Mestskú plaváreň v Žiline a tričkom s logom Staromestských slávností. Ani ďalší dvaja najlepší neostatnú neodmenení a dostanú taktiež nový kúsok do ich šatníka.
Dôležité je, aby si sa v stánku Zelenej zóny prihlásili ako súťažiaci a zvyšok ostáva už len na Tvojej šikovnosti.

Okrem súťaže v zbieraní, sme si pre Vás pripravili ešte jednu!

• Daj „ zúčastním sa“ Staromestských slávností https://www.facebook.com/…89040023514/
• Pošli fotku, na ktorej sa správaš ekologicky k svojmu mestu (fotku pošli na zilinatik@gmail.com s predmetom SMS ekologicky).
• Fotky posielaj do 27.5.2018 do polnoci!
• Z fotiek následne vytvoríme album a „lajkami“ budeš bojovať o stretnutie so známou kapelou Billy Barman!
• Okrem stretnutia dostaneš aj darčekový balíček s prekvapením.


Žilina už o dva týždne ožije Staromestskými slávnosťami

Žilina 18. máj 2018 – Bohatý kultúrny program, trhy ľudových remeselníkov, vystúpenia obľúbených umelcov, výstavy či súťaže. To všetko ponúkne od štvrtka 31. mája do soboty 2. júna 2018 na dvoch žilinských námestiach 24.ročník Staromestských slávností, ktoré sa počas svojej histórie zaslúžene stali najväčšou a najočakávanejšou udalosťou. Svedčí o tom i z roka na rok vyššia návštevnosť. Slávnosti si získali srdcia nielen každého Žilinčana, ale i návštevníkov mesta. Aj tento rok sa môže Žilina tešiť na skvelých interpretov a zaujímavé sprievodné podujatia.

Na pódiách Mariánskeho a Hlinkovho námestia vystúpia počas trojdňového maratónu slovenské i zahraničné kapely, speváci, folklórne súbory, návštevníci si budú môcť vychutnať čaro veľkých bigbendov, zaznie cimbal, blues i rock and roll. Svoju činnosť predstavia obyvateľom mesta tiež materské školy, základné umelecké školy a centrum voľného času.

Námestie Andreja Hlinku bude aj v tomto roku patriť interpretom z rockovejšej hudobnej scény a fanúšikovia džezových, bluesových či etno skupín si prídu na svoje zase na Mariánskom námestí. Medzi headlinermi 24. Staromestských slávností sa objavia napríklad Horkýže Slíže, Arzén, Peter Bič Project, Tublatanka, Para, Zuzana Smatanová, Hrdza či Billy Barman. „Staromestské slávnosti napíšu v tomto roku už svoju 24-ročnú históriu. Stali sa zásadnou a neodmysliteľnou kultúrnou udalosťou nášho mesta. Verím, že si v programe aktuálneho ročníka Staromestských slávností každý nájde to, čo obľubuje. Srdečne pozývam všetkých Žilinčanov a návštevníkov nášho mesta, aby zavítali na prelome mesiacov do centra Žiliny a vychutnali si tohtoročné slávnosti tak, ako sa patrí,“ povedal žilinský primátor Igor Choma, ktorý nad podujatím prevzal záštitu. Slávnostné otvorenie Staromestských slávností bude vo štvrtok na Hlinkovom námestí o 15.30 hod. Otvorenie bude venované novej stálej expozícii „Bábky v podkroví“, ktorá bude inštalovaná v Rosenfeldovom paláci. Slávnostný sprievod vyráža už o 14.30 hod. a na Mariánskom námestí bude mať niekoľko divadelno-hudobných zastávok.

Sprievodnými podujatiami bude Deň detí v Sade SNP, literárna, výtvarná a dejepisná súťaž pre deti Žilina – moje mesto, vedomostná súťaž Poznaj svoje mesto, ako aj XXIII. slávnostná akadémia Zboru Žilincov. Počas celých Staromestských slávností bude v prevádzke Zelená zóna, s heslom „triedime na Staromestských“, Na Námestí A. Hlinku budú môcť návštevníci dostať pol litra nápoja za pol metra vyzbieraných plastových pohárov v označenom stánku. Okrem akcie „POL LITRA ZA POL METRA“ je pre ekologicky zmýšľajúcich návštevníkov v tomto stánku pripravených niekoľko súťaží.

Návštevníkom slávností vychádzajú v ústrety Dopravný podnik mesta Žilina a SAD, ktorí vypravia v dňoch konania Staromestských slávností mimoriadne večerné spoje v rámci mesta ako aj do okolitých obcí.

Barbora Zigová
hovorkyňa mesta