XXIV. STAROMESTSKÉ SLÁVNOSTI ŽILINA

31. mája – 02. júna 2018
pod záštitou primátora Igora Chomu
 
 

Štvrtok 31. mája 2018

Mariánske námestie

10.30 – 14.00
» ROZPRÁVKOVÝ KOLOVRÁTOK – projekt regionálnej výchovy materských škôl
» MŠ – Zástranie
» DFS Kolárik
» ZUŠ L. Árvaya – Ľudový súbor, Tanečný odbor, Sláčikový orchester
» SZUŠ Slovenských dobrovoľníkov
» ZUŠ Ferka Špániho – Dychové okteto, Školský orchester

14.15 DH Fatranka
15.00 OTVORENIE A KRST KNIHY
15.40 THE DUDES OF ELLINGTON
16.55 BIG BAND ŽILINSKÉHO KONZERVATÓRIA
18.00 RENÉ LACKO A DOWNTOWN BAND
19.30 LA3NO CUBANO
21.00 BANDA AMERICANO

  

Námestie A. Hlinku

15.30 SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE
15.45 HER MEMORIES
16.45 MODUS MEMORY
17.55 MICHAL HRŮZA
19.10 HT
20.30 JELEN
21.50 HORKÝŽE SLÍ­ŽE


Piatok 01. júna 2018

Mariánske námestie

13.30 – 15.45
» DDS Gaštanko ZŠ s MŠ Gaštanová
» CVČ Kuzmányho 105 v Žiline – TS Brusničky, TD EXTAD, TS Argonnath, TS SKIPY, DSS Spievanky, DFS Cipovička
» Kraso klub Žilina
» DFS Vienok / SRBSKO

16.15 ŽILINSKÝ MIEŠANÝ ZBOR
17.15 FS URPÍN
18.30 CIMBALIBAND (HU)
20.00 HRDZA
21.30 PARA

  

Námestie A. Hlinku

15.00 PINŇAZI DE?
16.00 KONFLIKT
17.00 ARZÉN
18.10 PETER BIČ PROJECT
19.35 ZUZANA SMATANOVÁ
21.00 TUBLATANKA


Sobota 02. júna 2018

Mariánske námestie

11.00 DFS VIENOK / SRBSKO
12.00 OMNIA
13.00 EKUMENICKÉ MODLITBY ZA ŽILINU
15.00 JA, TY A ROLO
16.30 PAPYLLON
18.00 HVIEZDA
19.30 SWAN BRIDE
21.00 BILLY BAR­MAN


Zmena programu vyhradená.


DH Fatranka

Žáner: dychová hudba

Členovia kapely
kapelník a umelecký vedúci: Mgr. Martin Oboňa
spevy: Eva Lysíková, Eva Lysíková ml., Štefan Belák,
klarinety Es, B: Anna Brezániová, Juraj Kalma
krídlovka, obligátka: Martin Oboňa, Roman Štaffen, Radoslav Müller
barytón: Pavol Horváth
tenor: Rudolf Grečnár
trombón:
doprovodné trúbky: Ján Sliviak, Peter Danovský
tuba: Roman Warchol
bicie: Matúš Minich

Počas svojej existencie sa Fatranka podieľala na propagácii a rozvoji dychovej hudby v regióne severného Slovenska i mimo neho. Svojou umeleckou úrovňou sa zaradila medzi popredné orchestre tejto kategórie v rámci Slovenska. Túto skutočnosť dokumentujú ohlasy a ocenenia na rôznych spoločenských podujatiach, ale aj hodnotenia odborných porôt na súťažiach a festivaloch doma i v zahraničí. Z úspechov spomenieme len niektoré, a to účasť na celoslovenskej súťaži dychových hudieb v Lednických Rovniach, festival Slovenské tango v Bardejove a každoročne usporadúvané promenádne koncerty v našich kúpeľných mestách. Veľmi úspešne si Fatranka počínala na zájazde v anglickom mestečku Saddlewordt, kam bola pozvaná ako hosť zo Slovenska v rámci súťaže dychových hudieb Anglicka. Kapela veľmi úspešne spolupracuje v rámci družobných vzťahov s belgickým mestom Essen.


The Dudes of Ellington

Žáner: Swing, Dixie, Jazz

Členovia kapely
Michal Cálik – trumpet, flugelhorn
Marek Kotača – clarinet, sax
Lukáš Hasa – trombone, vocal
Vít Beneš – guitar
Peter Korman – bass
Adam Sikora – drums

20– až 40-te roky sú výnimočné hlavne kvalitnou, čisto akustickou hudbou. Pri tejto príležitosti vzniká kapela, na ktorej chceš pretancovať aj ponožky! Kapelu založili v lete roku 2016. Členovia kapely sú absolventmi Janačkovej akadémie, oddelenia interpretácie jazzu. Kapela hráva na súkromných večierkoch, plesoch a spolupracuje s tanečnou komunitou Swing Wings.


Big band žilinského konzervatória

Žáner: jazz/swing

Členovia kapely
Dirigent: Marek Pastirík
Trúbky: Martin Oboňa, Jakub Kubík
Pozauny: Matúš Krpelan, Roman Toman, František Vincúr, Martin Panák
Saxofóny: Matej Novák, Jakub Kapjor, Anna Vojtaššáková, Michal Ondrejička
Flauta: Katarína Slavkovská
Basgitara: Adam Hojo
Bicie: Matúš Minich
Klávir/klávesy: Martin Mičian

Big Band žilinského konzervatória „Slovak Young Swing Generation“ vznikol v roku 1993. Založil ho bývalý absolvent školy – trombonista Miro Belorid za výdatnej pomoci A. Coufala, umeleckého vedúceho Žilinského Big Bandu, ktorý niekoľko rokov formoval jazzový život v Žiline. Už po dvoch mesiacoch prípravy mal orchester prvé verejné vystúpenie. Nasledoval rad vystúpení nielen v Žiline, ale aj v ďalších mestách Slovenska. Vrcholom prvej sezóny bola účasť na Slovenskom jazzovom festivale v Žiline, kde 2. 12. 1993 získal Big Band žilinského konzervatória Cenu poroty. O dva roky neskôr 15. 12. 1995 na Prehliadke nových tvárí slovenského jazzu v Bratislave (Jazzové Vianoce) orchester získal 1. Cenu za interpretačný výkon, čo bolo významným úspechom telesa. V roku 1997 bol pozvaný na najprestížnejší slovenský jazzový festival „Bratislavské jazzové dni“ kde vystúpil so spevákom Petrom Lipom a trombonistom a skladateľom Pavlom Zajačkom. V auguste 1998 zaznamenal súbor prvý významný zahraničný úspech na 8 koncertoch v Talianskej Kalábrii.

V januári 2006 vystúpil Big Band na veľkom galakoncerte slovenských umelcov v Bruseli. So Štátnym komorným orchestrom Žilina spolupracuje od roku 1994 v rámci Cyklu mladých umelcov tzv. „Cyklus M“, na výchovných koncertoch a na Matiné pre deti a rodičov. Po predčasnom úmrtí dirigenta Mira Belorida, vedenie Big Bandu prevzali dvaja vynikajúci hudobníci – jeho syn Braňo Belorid a Marek Pastírik.


René Lacko a DownTown band

Žáner: Blues rock

Členovia kapely
René Lacko – guitar, vocal / gitara, spev
Milan Golha – bass / basgitara
Peter Goruša – drums / bicie
Peter Dobrota – keyboard / klávesy

“Hendrix bol mojim Bohom, jeho štýl hry ma doslova fascinoval”, priznáva René. Dôkazom toho je, že v roku 1996 sa zúčastnil v Severnej Karolíne súťaže v interpretácií skladieb Jimiho Hendrixa, ktorú vyhlasuje každý rok Hendrixova rodina. Skončil v jednom z semifinálových kôl ako najlepší Európan na 2. mieste.
Okrem Hendrixa sú jeho vzormi napríklad Steve Ray Vaughan, B.B. King, Eric Clapton a iný bluesový a bluesrockoví velikáni. Nezostal však iba v tieni svojich gitarových hrdinov, ale pustil sa aj na vlastnú hudobnú cestu. Svoje umenie prezentuje na koncertoch v kluboch a festivaloch doma aj v zahraničí, kde vystupuje so svojou bluesrockovou kapelou DownTown. Za sebou má niekoľko CD. Najnovší štúdiový album Blind man vyšiel vo Februári 2013 a v apríli 2015 vyšla výberovka live nahrávok pri príležitosti 20. výročia založenia kapely s názvom 20 years before.
Repertoár kapely tvoria vlastné skladby, bluesové, bluesrockové, rock & rollové cover verzie legendárnych predstaviteľov týchto žánrov.


La3no Cubano

Žáner: World music

Členovia kapely
Tono Gúth – perkusie (surdo, djembe, cajon)
Roman Kovács – perkusie (congas, cowbell, darbuka)
Adam Kováčik – timbales
Jano „Boldy“ Boldiš – alt saxofón, bongas
Jano „Kružlo“ Kružliak ml. – husle, efekty, jamblock, ľudovkárske tanečné vsuvky, vokál

Kapela, ktorá mieša a fúzuje, čo sa dá a pritom nezabúda na to, odkiaľ je. Odborne napísané, prepája rytmy sveta – Orient, Balkán, Afrika, Latinská Amerika,… s rôznymi žánrami – funky, drum´n´bass, jazzygrooves, reggea,… to všetko s prímesou slovenského folklóru. Vznikli v roku 2005 ako čisto perkusívna kapela, avšak postupne sa k nim pripojila „melodická sekcia“ – husle, saxofón, basa, klavír, flauta.


Banda Americano

Žáner: Jive,Swing & Rock´n Roll

Členovia kapely
Dušan Malý- gitara
Ivam Kováč- basová gitara
Braňo Šťastný – saxofón
Igor Haveta- bicie

BA tvoria štyria muzikanti a dlhoroční spoluhráči. Repertoár BA je orientovaný na muziku inšpirovanú hudobnými štýlmi „Ameriky 50. rokov“.Osob­nosť, ktorá najviac ovplyvnila repertoár BA je Brian Setzer. Odvtedy BA odohrala desiatky vystúpení na rôznych podujatiach,fes­tivaloch,even­toch a stala sa súčasťou slovenskej klubovej scény.


Her Memories

Žáner: bluesrock

Členovia kapely
Martin Tomášik – guitar, vocals
Jakub Kolesár – bass
Michal Kujan – drums

Bluesrockové trio založené koncom roka 2017, kedy frontman Martin Tomášik po dlhom hľadaní konečne našiel svoje spriaznené duše v podobe vynikajúceho basgitaristu Jakuba Kolesára a bubeníka Michala Kujana. Her Memories prichádzajú s autorskou tvorbou inšpirovanou hudobníkmi ako John Mayer, Eric Clapton a Jimi Hendrix, vo svojej hudbe miešajú prvky bluesu, rocku, soulu ale aj folku.


Modus Memory

Žáner: rock 70-tych a 80-tych rokov

Členovia kapely
Basgitara, spev: Marian Greksa
Bicie nástroje: Peter Gogola
Klávesové nástroje, spev: Ivo Petrík
Gitara, spev: Martin Sabov
Spev: Dagmar Rostandt
Spev: Veronika Slamková

Skupinu MODUS MEMORY založil známy slovenský hudobník Marian Greksa, ktorý v rokoch 1985 až 1987 spieval v skupine Janka Lehotského MODUS a nahral s ňou dve LP platne. Skupina hrá prierez repertoáru skupiny MODUS a snaží sa vdýchnuť nový život najväčším hitom, ktoré spievali Marika Gombitová, Miro Žbirka, Janko Lehotský, Ľubo Stankovský a Marian Greksa.
MODUS MEMORY divákom približuje atmosféru 70-tych a hlavne 80-tych rokov prostredníctvom hitov skupiny MODUS, ktorá v tomto období patrila k tomu najlepšiemu, čo na československej hudobnej scéne vzniklo.


Michal Hrůza

Žáner: pop/rock

Členovia kapely
Spev, gitara, texty: Michal Hrůza
Gitara: Emil Kopta
Klávesy: Karel Heřman
Basa: Pavel Brilla
Bicie: Standa Matoušek

Osobnosť českej hudobnej scény, na ktorej sa pohybuje už viac než desať rokov. Spevák, skladateľ a textár, zakladajúci člen a dlhoročný frontman skupiny Ready Kirken, pre ktorú zložil a napísal viac než päťdesiat piesní a textov. V roku 2006 sa vydal na sólovou dráhu a založil Kapelu Hrůzy, s ktorou od tej doby vydal už tri štúdiové albumy.


HT

Žáner: punk-rock

Členovia kapely
Spev, basová gitara: Sveťo Vladař
Gitara: Lukáš Rusnák
Bicie: Braňo „Kveto“ Galuška

Názov žilinskej skupiny HT je spojením dvoch slov – Hoten Toten. Ešte pod týmto úplným názvom zaznamenala na začiatku deväťdesiatych rokov veľký ošiaľ na klubovej scéne a známou sa stala aj vďaka hitu Mosty. V roku 1997 prišiel rozpad a štvorica Žilinčanov sa na 5 rokov odmlčala. Úspešný návrat na scénu prišiel v roku 2002 s CD planB.
Pre kapelu HT bol zlomovým rok 2006, kedy odohrala kapela desiatky klubových i festivalových vystúpení a na jeseň sa v štúdiu venovali príprave nového albumu ABSIN-HT. Uprostred leta 2017 vystúpili na pôde kaviarne Emócia (Žilina), spontánne štvorica: Sveťo, Marcel, Cybo, Truba na oslave 40-tky spoluzakladateľa HT – Paľa Hlávku. 23. marca 2018 sa v bratislavskom MMC odohral spomienkový koncert v „pôvodnej – najslávnejšej“ zostave a ohlasuje sa účasť na letných festivaloch.


Jelen

Žáner: roots music, country, folk, bluegrass a blues

Členovia kapely
Spev, gitara, harmonika: Jindra Polák
Husle, klavír, vokály: Martin „Kása“ Kasal
Basová gitara, bicie, vokály: Ondra Málek
Gitara: Tomáš Málek
Banjo, gitara, valcha: Honza Rek
Akordeón: Josef Málek
Trúbka: Saša Smutný

Na konci roku 2013 vydal Jelen maxisingel s piesňami Magdaléna, Smutný pocit, Nebe nad Prahou a Tančíme spolu. V apríli 2014 vyšlo debutové album Světlo ve tmě. V októbri 2014 natočili skladbu Co bylo dál? so slovenskou speváčkou Janou Kirschner, ktorá sa stala rádiovým hitom.
Kapela získala Anděla v kategórií Objav roku za rok 2014. Skupina hrá už od roku 2012 až do dnes, skupina sa stále vyvíja a neustále naberá nových fanúšikov.


Horkýže Slíže

Žáner: hard rock, comedy rock, naivný punk

Členovia kapely
Spev: Peter Hrivňák (Kuko)
Gitara, vokály: Mário Sabo (Sabotér)
Gitara, vokály: Juraj Štefánik (Doktor)
Bicie, vokály: Marek Viršík (Vandel)
Basa: Veronika Smetanová

Slovenská punk rocková hudobná skupina, ktorá vznikla 4. novembra 1992 v Nitre. Na začiatku kariéry hrali prevažne hard rock, neskôr comedy rock, ktorý býva tiež označovaný ako naivný punk , Dnes je skupina zameraná výlučne len na punk rock. Skupina Horkýže Slíže dvakrát získala platinovú platňu.


Detský folklórny súbor VIENOK

Ustanovizeň pre kultúru a vzdelávanie
Kultúrne centrum Kysáč

Kultúrne centrum Kysáč je nositeľom všetkých kultúrno-umeleckých podujatí v osade a pomáha aj ostatným spoločenským organizáciám vo zveľadení kultúry a zachovaní obyčajou Slovákov v Kysáči.
Pod svoju strechu zoskupilo okolo 200 ochotníkov, ktorí pôsobia v niekoľkých odbočkách:
- štyri folklórne skupiny: DFS Krôčik, DFS Slniečko, DFS Vienok a FS Vreteno.
- štyri spevácke skupiny: detská, dievčenská, ženská a mužská
- sóloví speváci
- tri divadelné scény: bábková, detská a činoherná

Každoročne KC Kysač organizuje rôzne podujatia, z ktorých najvýznamnejšie sú:
Detský folklórny festival Zlatá brána (koncom júna), Festival Krojov (september) Kysáčsky spevník- súťaž sólových spevákov o účasť na Festivale Stretnutie v pivnickom poli (koncom októbra), divadelný festival Zuzany Kardelisovej (koncom novembra) a Novoročná estráda-prezentácia celoročnej činnosti všetkých odbočiek KIS Kysáč (tesne pred Novým rokom). Okrem toho ustanovizeň organizuje verejné kultúrno-umelecké programy, divadelné predstavenia, literárne večierky, estrádne podujatia, výstavy akademických a insitných maliarov…
Na túto rôznorodú činnosť prostriedky vyčleňuje Mesto Nový Sad a časť trov KC Kysáč kryje z vlastných zdrojov. Riaditeľ Kultúrneho centra Kysáč je Pavel Surový
Súbor bol založený roku 1982 a v súčasnosti počíta do 30 členov. Bohatý repertoár tvoria početné detské hry, ale aj štylizované slovenské tance. Pri DFS Vienok pôsobí i detská spevácka skupina, ktorú nacvičuje Miloslav Kardelis.
Počas svojej viac ako 35-ročnej existencie DFS Vienok sa zúčastnil na mnohých súťažiach, prehliadkach a festivaloch. Každoročne predstavuje Kysáč na zónových a pokrajinských prehliadkach a dvakrát postúpil i na republikovú súťaž. Pravidelne sa zúčastňuje na Detskom folklórnom festivale Zlatá brána a vystupoval i na festivaloch v Maďarsku, Rumunsku, Ukrajine, Poľsku a na Slovensku.
Vedúci súboru je Vladimír Medveď.


Žilinský miešaný zbor

Žilinský miešaný zbor (oficiálny názov Miešaný zbor Žilina, OZ) je amatérsky spevácky zbor, ktorý vznikol v roku 1954 pod záštitou mesta Žilina. V posledných rokoch patrí stále medzi najlepšie zbory na Slovensku.
Počas svojej vyše 60 ročnej existencie bolo cieľom zboru, a stále je, rozvíjanie umeleckej koncertnej činnosti prostredníctvom zborového spevu, interpretácia diel slovenských a zahraničných skladateľov, ktorí tvoria skladby na poli zborového umenia. Hlavným krédom zboru je šírenie zborového umenia a tradície, v neposlednom rade aj reprezentovanie mesta Žilina a Slovenska v Európe i vo svete. Trvalou a mimoriadne dôležitou koncertnou činnosťou zboru je spolupráca s profesionálnym Štátnym komorným orchestrom Žilina od roku 1990, ktorá obohacuje významnou mierou kvalitu hudobného života v Žiline. Zbor uviedol významné diela svetovej a domácej vokálno-inštrumentálnej tvorby (W.A. Mozart: Requiem, Omša C dur a D dur, F. Schubert: Omša As dur a G dur, A. Dvořák: Omša D dur, G.F. Händel: Mesiáš, G. Puccini: Messa di Gloria, P. Krška: Requiem a mnoho ďalších kompozícií). Je to dané počtom spevákov, ktorý sa pohybuje okolo 60 členov, čo v rámci Slovenska nie je bežné.


CIMBALIBAND

Žáner: Gipsy – Balkan – Hungarian, World Music, Folk

Maďarská kapela Cimbaliband je živelná kozmopolitná kapela, ktorej členovia majú chorvátske, maďarsko-nemecké, či rómske korene. Ich hudobné vzdelanie a minulosť nie je o nič chudobnejšia. Pôsobili ako jazzoví, folklórni, dokonca rock&rolloví hráči, čo sa v pozitívnom smere odzrkadlilo na ich súčasnej syntéze hudobných štýlov. Základ piesní tvorí cimbal. Ich hudba je okorenená jazzom, latinsko-americkou hudbou a balkánskymi rytmami. Hudobní publicisti nazývajú lídra kapely Balogha Ungera ako „Chuck Berry of the Cimbalom“. So svojimi rýchlymi „grifmi“ sa pohybuje v rôznych štýloch a vedie skupinu svojim originálnym maďarským temperamentom. Kombináciou tohto všetkého vzniká originálny východoeurópsky cimbalový rock'n'roll.


Hrdza

Členovia kapely
Slavomír Gibarti – spev, akustická a elektrická gitara, koncovka
Susanna Jara – spev, husle
Dominik Maniak – husle, vokály
Pavol Boleš – basová gitara, vokály
Marek Szarvaš – bicie
Matej Palidrab – akordeón

Korene slovenského folklóru pretvorené do moderného šatu, ktorý sa mimo Slovenska nazýva aj ako folk alebo world music. Slušné vokály a pôsobivé melódie evokujú silnú odozvu u akéhokoľvek publika. Hudobná skupina Hrdza vznikla v roku 1999 a hrá autorské piesne Slavomíra Gibartiho inšpirované slovenským a slovanským folklórom. Nepochybným tromfom kapely je aj jedinečný hlas speváčky Susanny Jara, ktorá sa narodila na Ukrajine a žije v poľskom Krakove. Okrem slovenčiny spieva Susanna aj v rusínčine, polštine, ukrajinčine a ruštine.
V roku 2010 sa Hrdza zúčastnila slovenského národného kola Eurosong 2010 do súťaže Eurovision Song Contest 2010 s piesňou "Taká sa mi páči“


Para

Členovia kapely
Matúš Vallo – manager, basa
Johnny – gitara, looping, pilka
Tomáš Šedivý (Lasky) – spev, šofér
Daniel Buzinkay (Danko) – bicie, vocal
Oliver Sadovský – perkusie, groovebox
Juraj Marikovič (Medveď) – gitara, vocal

Para je slovenská pop rocková hudobná skupina, ktorá vznikla v roku 2005. Začínali s krabicovým punkom, ale keď zohnali skutočné bicie bol to punk…. Prvý koncert sa odohral mesiac po ich založení s legendou bratislavského bigbeatu, kapelou Fajront (to bol zároveň aj posledný koncert tejto kapely). Diskografia: Veci začnú fungovať, 1234, Brutálna zostava, Live At Babylon, Para , Povstanie, Menšina.


Piňazi De?

Žáner: funk, rock, metal

Členovia kapely
Spev, gitara – Matyk
Bicie – Bubo
Gitara – Maros/ Martin
Basgitara – Čižmo
Harmonika – Marian
Vokály – Baška a Martinka

Kapela zo Svidníka, píše originálne texty a kombinuje ich melódiami zo známych hitov. Na albume sú texty z dvojzmyslov, jazykolamov. V repertoári majú ruskú pieseň Ja nesavietskij, ale zo šuplíka vytiahli aj skladbu Včielka Maja, ktorú spevák zložil ešte na strednej škole.


Konflikt

Žáner: punk

Členovia kapely
Spev, gitara: Robert „Jury“ Jurányi
Basová gitara: Kristián „Kristi“ Kadlečík

Konflikt je slovenská punková skupina, ktorá vznikla v roku 1990 ešte pod názvom „Azyl“. Skupina Azyl nahrala niekoľko demo singlov, no známou sa stala v roku 1992, keď pod novým názvom „Konflikt A“ vydala svoj debutový album Takí sme. Názov na Konflikt si skupina skrátila v roku 1998. V roku 2007, album Sapere Aude získal Aurela za najlepší album v roku 2006 v kategórii hard/heavy/punk-rock.


Arzén

Žáner: rock, folklór

Členovia kapely
Gitara, spev: Paľo Cabadaj
Spev: Jaro Gažo
Gitara: Igor Klein
Bicie: Jana Heinrich
Basová gitara: Miro Fedor

Skupina Arzén je na slovenskej hudobnej scéne prítomná už dve desaťročia a v roku 2008 oslávila svoje ťažko neuveriteľné 25. narodeniny. Korene skupiny siahajú do polovice 80. rokov minulého storočia, pričom začínala ako heavymetalové zoskupenie. Od tej doby sa veľa zmenilo, kapela prešla mnohými personálnymi zmenami, ale poctivé jadro a rockový zvuk ostali skupine dodnes.


Peter Bič Projekt

Členovia kapely
Gitara: Peter Bič
Spev: Victoria
Spev: Ivo Bič
Klávesy: Zoli Tóth
Basová gitara: Vlado Čekan
Bicie: Jožko Zima
Husle, banjo, gitara, mandolina: Fero Jano

Peter Bič Project je šesťčlenná hudobná skupina pochádzajúca z Košíc. Skupinu založil Peter Bič v roku 2010, po odchode z kapely IMT Smile. Skupina debutovala v roku 2012 vydaním albumu Say It Loud, z ktorého sa asi najznámejšou stala skladba „Hey Now“, ktorá sa stala hitom aj v zahraničí.


Zuzana Smatanová

Žáner: pop, rock

Zuzana Smatanová spieva po slovensky a po anglicky, svoje piesne si sama skladá. Učila sa hrať na klavír a flautu, hrá na gitaru. Po skončení školy sa prihlásila na autorskú súťaž Coca-Cola Popstar v Bratislave, ktorú vyhrala a následne nahrala svoj debutový album Entirely Good. O dva roky neskôr nahrala druhý album Svet mi stúpil na nohu. Od roku 2003 sa neustále venuje hudbe. V roku 2007 absolvovala svoje prvé koncertné turné „Nokia Music Tour“ v rámci Slovenska. V tom istom roku vydala album s výlučne slovenskými textami Tabletky odvahy. Neskôr vydala dvojalbum Gemini, ku ktorému absolvovala turné s názvom Gemini JOJ Tour. Po vydaní albumu Dvere absolvovala šnúru akustických koncertov s názvom „U vás doma“. V roku 2013 vyšiel v dvoch edíciách výberový album Momenty, ktorý mapuje prvú dekádu Zuzaninej kariéry. Od roku 2014 vydáva jednotlivé single, ktoré predznamenávajú nový radový album. Zuzana je držiteľkou šiestich Zlatých slávikov či mnohých ďalších ocenení.


Tublatanka

Žáner: Rock, Hard rock, Heavy metal, Hair metal, Glam rock

Členovia kapely
Spev, gitara: Maťo Ďurinda
Basová gitara: Pavol Horváth
Bicie: Juraj Černý

Názov skupiny pochádza z knihy Edgar Rice Burroughsa, Tarzan. Jeho základom je meno nevlastného Tarzanovho opičieho otca, zlého opičiaka menom Tublat s príponou podľa vzoru vtedajšieho veľmi populárneho ľudového orchestra, ktorý sa volal Moravanka. „Ľudový charakter“ skupiny podčiarkovali aj kostýmy (slovenské ľudové kroje), ktoré kapela používala na svojich vystúpeniach počas prvých desiatich rokov.
Skupina Tublatanka aj naďalej s prestávkami koncertuje. V roku 2010 jej vyšiel ďalší radový album s názvom Svet v ohrození.


OMNIA

Fakultný miešaný spevácky zbor OMNIA vznikol v roku 2003 transformáciou dievčenského speváckeho zboru, rozšírením a upevnením sekcie mužských hlasov. Dňa 8.3.2004 bol Akademickým senátom Fakulty prírodných vied schválený štatút fakultného miešaného speváckeho zboru OMNIA. Počas svojho pôsobenia sa zbor zúčastnil na mnohých medzinárodných súťažiach a festivaloch, kde veľmi úspešne reprezentoval Žilinskú univerzitu. Okrem súťažných aktivít, zbor zaznamenal množstvo koncertných vystúpení a pravidelne účinkuje na podujatiach organizovaných Katedrou hudby Fakulty prírodných vied a na podujatiach organizovaných Žilinskou univerzitou v Žiline (Vianočné koncerty, Univerzitné koncerty, Besiedky od študentov pre študentov a pod.). Zbor sa spolu s Konzervatóriom v Žiline, Katolíckou univerzitou v Ružomberku a Domom umenia Fatra podieľal na organizácii koncertu na počesť vstupu Slovenska do EÚ. Dirigentkou zboru je od jeho založenia Mgr. art. Mgr. Monika Bažíková, ArtD..,


Ekumenické modlitby za Žilinu

Program:
• Privítanie
• Príhovory a modlitby zástupcov cirkví a náboženských spoločností pôsobiacich v Žiline
• Hudobný doprovod a piesne – hudobná skupina 180 stupňov zo Zlína
• Záverečné požehnanie

Príhovory budú striedané hudobnými blokmi.
Moderátor: Ján Jančo, Otvorený kresťanský zbor


Ja, Ty a Rolo

Žáner: Alternative rock/ Rock&roll /Rock funk

Členovia kapely
Michal Vasiľ – bass, vocal
Lukáš Piala – solo guitar
Roland Uškovits – drum

Ja, Ty a Rolo je nezávislá slovenská beat-punková kapela, založená Michalom Vasiľom v roku 2013, pôvodne s názvom The Project, neskôr The Bluesbeat alebo The Bluebeat. Ich debutový album s názvom It's Allright, nahrávaný v Banskej Bystrici, bol vydaný 11. júna 2014, obsahuje 10 štúdiových nahrávok, z ktorých 9 je spievaných v angličtine. Krátko po krste albumu však gitarista Lukáš Piala odcestoval do Anglicka, pôvodného bubeníka (Patrik Dorčík) dočasne vystriedal Dušan Beňadik a k formácii sa pridali Viktor Vasiľ (texty piesní, spev, gitara), Martin Svitana (klavír), Roman Levčík (gitara) a Kristián Gašpar (husle). Ich vtedy najznámejšou skladbou sa stala pieseň „On The Road“, ku ktorej bol natočený aj prvý videoklip. Nasledovali videoklipy k piesňam „Mr. Lazy“ a „Punky Punk“. 6. júna 2016 bol zverejnený videoklip k piesni „My Guitar“, natáčaný aj v Cvernovke. Po päťmesačnej koncertnej pauze ohlásil frontman a zároveň najstarší člen kapely, spevák basgitarista Michal Vasiľ, prácu na novom EP, obsahujúcom výlučne piesne spievané po slovensky. 26. júla 2017 bol vydaný videoklip k singlu „Lada“, ktorý je po hudobnej stránke spracovaný ako cover verzia svetovo známeho hitu „Shape Of You“ od anglického speváka menom Ed Sheeran. Klip sa natáčal za pomoci priateľov, rodiny a známych v Rajeckej Kotline, blízko obce Kunerad a Rádio Expres pieseň označilo za akúsi „ódu na Ladu“ po tom, ako behom necelých troch dní videoklip nadobudol viac než 80-tisíc videní a rank 1 v sekcii „trending“ na sociálnej sieti Youtube. Singel je výsledkom práce trojice Michal Vasiľ, Roman Levčík (gitara) a Roland Uškovitš (bicie), ktorý v minulosti vystupoval ako bubeník pre Zdenku Prednú, či Oskara Rózsu, tentokrát pod menom Ja Ty a Rolo.


Papyllon

Členovia kapely
Richard Rác – guitar
Lukáš Lacko – drums
Jakub Pastorák – bass
Bohuš Hajduch – vocals, keys, guitar

Vznik kapely rok 2012 v Prešove. 16. augusta 2017 vydali debutové album plné rockových hymení, priemyselných bangerov a sexy popových skladieb.


Hviezda

Členovia kapely
Roman Lauko, Peter Prekop, Vladimir Wittgruber, Peter Hajdin

Albumy: Nič Sa Nemení, Tu v Bratislave

Bratislavskú hudobnú skupinu Hviezda založili Tomáš Ďurovka, Peter Hajdin a Peter Prekop v roku 2011. Všetci traja už mali spoločné skúsenosti s dlhoročným hraním v skupinách Med a Kosa z Nosa. Impulzom pre vznik vtedy ešte bezmennej kapely bola demonahrávka dávnej spoločnej piesne Figaro, ktorú Hajdin nahral s Braňom Špačkom za bicími a poslal Ďurovkovi. Nadšený Tomáš ponúkol, že do nej nahrá spev. Do spoločného hrania sa s chuťou pridal aj Peter Prekop a bolo rozhodnuté. Spontánne vznikali ďalšie nové veci, ktoré sa neskôr stali základom repertoáru Hviezdy.


Swan Bride

Žáner: Indie rock

Členovia kapely
Matej Rafa – spev
Rasťo Tupý – basová gitara
Matej Kačaljak – gitara
Michal Michálek – bicie

Slovenská rocková skupina, pochádza zo Žiliny. Zoskupenie vznikalo dlhší čas z iných formácií. Skupina je charakteristická hudobným štýlom príznačným pre dnešnú britskú scénu spolu s kombinovaním rôznych prvkov ako je aj hudba klasická, španielske rytmy a podobne. Ovplyvnení boli viacerými muzikantmi a žánrami: Bright Eyes, Tom Waits, Muse, punk, new wave, hororové filmy.


Billy Barman

Žáner: Rock

Členovia kapely
Juraj Podmanický
Jozef Vrábel
Juraj Labaj
Jakub Tvrdík
Peter Heriban
Matej Ruman

Albumy: Modrý jazyk, Dýchajúce Obrazy, Nocni Jazdci, Pohoda_FM Live

Billy Barman je jedna z najpopulárnejších alternatívnych kapiel Slovenska. Všetky pochybnosti o tom vyvracia až 5 víťazstiev vo viacerých kategóriách Radio_Head Awards od Rádia_FM, počnúc nováčikom a zároveň koncertnou kapelou roka 2009 až k oceneniu singel roka 2015, ktorým sa stala pieseň „Mladým Chýba Vojna“.