Program sprievodných podujatí

Žilina na prelome storočí, výstava
Radnica Žilina, 13. máj – 24. jún
vernisáž 13. máj o 17.00 h

Žilina v Artfóre
Kníhkupectvo Artfórum
Žilina archeologická – 20. máj o 17.00 h
Žilina odinakadiaľ – 27. máj o 17.00 h
Potulky starou Žilinou – 28. máj o 17.00 h

15. Slávnostná akadémia Zboru Žilincov
Radnica Žilina, 26. máj o 16.00 h

Poznaj svoje mesto 2010, súťaž žiakov ZŠ
Radnica Žilina, vyhodnotenie 27. máj o 11.00 a 13.00 h

Žilina – moje mesto, výtvarná súťaž
MsÚ Žilina, vernisáž výstavy 27. máj o 12.00 h

Upletené z prútia, výstava
Makovického dom, vernisáž 25. máj o 16.00 h

Kam za úsmevom, stretnutie s klaunmi
Mariánske námestie, 29. máj 10.00 – 15.00 h

Novodobý žilinský hlásnik pozýva
Centrum Žiliny, 26. – 29. máj

DH Fatranka – Hráme pre Žilinu
Centrum mesta a okolie, 26. máj


Žilina na prelome storočí

Mesto Žilina a OZ Facta non verba otvárajú v priestoroch Starej radnice 13. 5. 2010 o 17.00 h výstavu starých pohľadníc s názvom Žilina na prelome storočí. Výstava je prvým sprievodným podujatím 16. ročníka Staromestských slávností, ktoré sa budú konať 27. – 29. 5. 2010 na Hlinkovom a Mariánskom námestí v Žiline. Novinkou je ponuka zaujímavých odborných prednášok o histórii mesta, ktoré organizuje Mesto Žilina pre žiakov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta v termínoch 18., 19. a 20. mája v čase od 10.00 do 14.00 h.

Žiaci ZŠ v Žiline sa počas Staromestských slávností 2010 aktívne zapájajú do súťaže Poznaj svoje mesto a jednou z podporných aktivít je pre nich práve výstava na radnici. Autorom pohľadníc na výstave je Ján Hanušin a Marián Mrva, ktorý je zároveň autorom výstavy a prednášateľom pre žiakov ZŠ. Výstava je pre verejnosť sprístupnená od 12.00 – 17.00 h a potrvá do 24. júna 2010, vstup je voľný. Počas Staromestských slávností využíva Mesto Žilina radnicu pre výstavy, ktoré zachytávajú históriu mesta alebo nejaké obdobie z histórie Žiliny. Minulý rok ponúkla radnica výstavu Secesné sentencie v tvorbe Ladislava Fapšu.

Leták na stiahnutie: sms-2010-zilina-na-prelome-storoci-letak.pdf.


Žilina v Artfore

17.5. – 30.5.2010
Artforum Žilina, Bottova 2

20% zľava na vybrané tituly o Žiline + tri príjemné večery pre tých, čo sa zaujímajú o svoje mesto.

20.5. o 17:00  Ž­ilina archeologická
Večer s archeológom Jozefom Moravčíkom.
Dlhoročný archeológ Považského múzea Jozef Moravčík predstavuje svoju knihu Žilina – centrum severného Slovenska a približuje vzostupy a pády slovenskej archeológie.

27.5. o 17:00  Ž­ilina odinakadiaľ
Večer so Žilinčanmi, ktorí do mesta prišli z iných krajín.
Obyvatelia Žiliny, ktorí do mesta prišli z ďalekých aj blízkych svetov rozprávajú, ako sa im žije v našom meste. Zaujíma Vás, ako vidia Žilinu Filipínec, Angličan alebo Poľka?

28.5. o 17:00  P­otulky starou Žilinou
Autogramiáda novej knihy o Žiline.
Znalci žilinskej histórie Peter Štanský a Marián Mrva podpisujú svoju novú knihu, ktorá prináša historické podoby nášho rýchlo meniaceho sa mesta.

Srdečne pozývame!

Leták na stiahnutie: sms-2010-artforum-plagat.pdf.


Pozvanie na Slávnostnú akadémiu Zboru Žilincov

Už po pätnásty raz sa na pôde žilinskej radnice uskutoční pod garanciou Zboru Žilincov Slávnostná akadémia, v rámci ktorej jej čelní predstavitelia a primátor Žiliny Ivan Harman udelia významným rodákom a dejateľom mesta prestížnu cenu Genius loci Solnensis. Laureátmi ceny pre rok 2010 sú: Ing. arch. Štefan Krušinský, Ing. arch. Viliam Šlopek a in memoriam evanjelický biskup Fedor Fridrich Ruppeldt. Počas slávnostného popoludnia budú udelené aj ďalšie ocenenia. Konzervatórium v Žiline odovzdá Ceny Adama Plintoviča, ktoré si v 11. ročníku školskej skladateľskej súťaže prevezmú Diana Čornáková, Peter Javorka, Michal Kubáň a Tomáš Vrškový. Program svojimi vystúpeniami obohatia sólisti, spevácke kvarteto a flautové kvarteto Konzervatória v Žiline.
Akadémia je ako jedno zo sprievodných podujatí XVI. Staromestských slávností na programe v stredu 26. mája o 16.00 hod.

Zbor Žilincov je výberové občianske združenie, ktoré 9. októbra 1990 založilo šesť osobností mestského spoločenského života: JUDr. Ernest Žabkay, advokát, Mgr. Ján Frátrik – učiteľ a básnik, Ing. Štefan Massányi – výskumník, chemik, Ing. Gustáv Krušinský – ekonóm, Ing. Miroslav Pfliegel – vysokoškolský učiteľ a vydavateľ, akad. maliar Mojmír Vlkolaček – profesor a maliar.
Občianske združenie má asi 40 členov, osobností, z rôznych oblastí spoločenského života. Svojím príkladom povzbudzujú lásku k mestu, hrdosť na jeho históriu, ako aj na jeho osemstoročné tradície. Zbor Žilincov vyhotovuje a inštaluje pamätné tabule v meste, podieľa sa na výstavách a prednáškach, vydáva knihy z cyklu História Žiliny. Každoročne udeľuje prestížnu cenu „Genius loci Solnensis“ významným osobnostiam mesta. Jej prvým predsedom bol JUDr. Ernest Žabkay a terajší predseda je Ing. Miroslav Pfliegel.

Konzervatórium v Žiline
Podmienky pre vznik hudobnej školy vyššieho typu boli dané v roku 1927, keď zásluhou huslistu a pedagóga prof. Ladislava Árvaya bola založená Hudobné škola ako jediná na Slovensku. Vtedajšie výsledky školy vytvorili predpoklad pre zriadenie Pedagogického oddelenia pri Hudobnej škole, ktoré bolo zriadené dňa 10. októbra 1951. V prípise Povereníctva informácií a osvety z 27. 8. 1953 bolo nariadené oddelenie zrušiť, ale škola pokračovala v činnosti. V roku 1956 bolo toto oddelenie predsa zrušené a namiesto neho boli zriadené plnoprávne školy III. stupňa s názvom Vyššie hudobné školy pre vzdelávanie učiteľov hudobných škôl, avšak iba v Bratislave a Košiciach. V Žiline bolo štúdium na rok prerušené. Za rok sa situácia predsa vyriešila v prospech školy. V roku 1957 bola v Žiline zriadená 5– ročná Vyššia hudobná škola. Päťročné štúdium sa končilo maturitou zo siedmich predmetov (hra na nástroji, pedagogický výstup, hudobné teória, psychológia a pedagogika, dejiny hudby, slovenský a ruský jazyk). Absolventi sa mohli uplatniť v zboroch, orchestroch, prípadne pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Pretože sa úroveň vyšších hudobných škôl vyrovnala konzervatóriám, bolo neúnosné, aby existovali dva typy škôl. K reforme došlo v roku 1961, kedy sa v Žiline od 1.9.1961 premenila Vyššia hudobná škola na Konzervatórium, teda na strednú odbornú školu s maturitou vo štvrtom ročníku a s pomaturitným dvojročným cyklom, na takú školu, ktorá začala odborne vzdelávať a pripravovať budúcich učiteľov ZUŠ alebo profesionálnych koncertných umelcov, skladateľov a odborníkov v oblasti kultúry. Študenti Konzervatória v  Žiline pôsobili a pôsobia na tých najvýznamnejších postoch hudobného umenia a kultúry.
Súčasným riaditeľom školy je Mgr. art Milan Oravec, ArtD.


Žilina – moje mesto

Súťaž „Žilina – moje mesto“ zorganizovalo Centrum voľného času Spektrum v spolupráci s Mestom Žilina a Odborom školstva a mládeže MsÚ v Žiline. Súťaž je sprievodným podujatím Staromestských slávností a konala sa už po pätnásty raz. Do jednotlivých častí súťaže sa zapojilo celkom 32 subjektov, z toho 19 ZŠ, 6 MŠ, 3 ZUŠ, 2 CVČ, 1 CZŠ, 1 SZŠ. Všetkým pedagógom a žiakom patrí poďakovanie za mimoriadny záujem a aktívnu účasť. Poďakovanie patrí aj členom odborných porôt. Ceny do súťaže venovalo Mesto Žilina a Odbor školstva a mládeže MsÚ v Žiline.

Viac v aktualite Žilina – moje mesto


Upletené z prútia

Krajské kultúrne stredisko v Žiline Vás pozýva na vernisáž výstavy tradičných a ľudových predmetov upletených z prútia v rámci Staromestských slávností:

V utorok 25. mája 2010 o 16.00 h
Makovického dom Žilina

Výstava je sprístupnená:
26. mája – 18. júna
ponedelok – piatok od 8.00 – 16.00 h

Leták na stiahnutie: sms-2010-upletene-z-prutia.pdf. (6 MB)


Červený Nos Clowndoctors

Občianske združenie Červený Nos Clowndoctors s pôsobnosťou na Slovensku vzniklo v roku 2004. Táto nezisková organizácia prináša prostredníctvom profesionálnych zdravotných klaunov dlhodobo hospitalizovaným deťom v nemocniciach radosť, smiech a dobrú náladu. Občianske združenie Červený Nos Clowndoctors je uznávané pre svoju odbornosť v oblasti využívania humoru v zdravotníctve a vybudovalo si stabilné postavenie, dobré meno a sympatickú tvár, ktorá má podporu širokej verejnosti. Je členom medzinárodnej siete Red Noses International.

Fakty:

  • Máme 26 zdravotných klaunov.
  • Zdravotní klauni chodia za deťmi do nemocníc v Bratislave (Kramáre, Podunajské Biskupice, Petržalka), Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Martine, Prešove, Trnave, Nitre a Liptovskom Mikuláši.
  • Každý mesiac absolvujú viac ako 70 návštev detí v nemocničných zariadeniach.
  • Počas jedného roka prinášajú psychickú pohodu, radosť a humor takmer 25 tisíckam detí na lôžkových oddeleniach nemocníc.

Väčšina nákladov na návštevy zdravotných klaunov v spomínaných nemocniciach je hradená z prostriedkov firemných a individuálnych darcov.

Aj Vy môžete pomáhať:

  • Zadaním jednorazového alebo trvalého príkazu na bankový účet, prípadne zaslaním sumy poštovou poukážkou do TATRA BANKY na číslo účtu: 2626701967/1100.

Za Vašu pomoc ďakujeme.


Novodobý žilinský hlásnik pozýva

Po postave Alexandra Lombardiniho, žilinskej pani Klementínky a prevádzke modernej verzie ázijskej rikše v centre mesta, prináša Turistická informačná kancelária (TIK) mesta Žilina v spolupráci s Mestom Žilina ďalšiu novinku letnej turistickej sezóny – postavu žilinského hlásnika Ondreja a jeho manželky Doroty. Hlásnik sa pilotne objaví v centre mesta už 26. 5. 2010 (streda), kedy sa „zhostí“ prvej zo svojich úloh – novodobého informátora o dianí v meste – počas najväčšieho kultúrneho podujatia v Žiline – Staromestských slávností. V júli a auguste sa stane súčasťou piatkových a sobotňajších večerov v centre mesta.

„TIK mesta Žilina sa pri tvorbe produktov a služieb snaží inšpirovať aktuálnymi novinkami v cestovnom ruchu. V poslednom období je trendom zážitkový cestovný ruch. Po postave Alexandra Lombardiniho a žilinskej pani Klementínky, prichádzame s ďalšou novinkou letnej turistickej sezóny – postavou žilinského hlásnika Ondreja a jeho manželky Doroty. Inšpirovali sme sa postavou ponocného, ktorý je atrakciou letnej sezóny v Znojme. Samozrejme nejedná sa len o ´atrakciu´, postava hlásnika vychádza z historických prameňov,“ uviedla Alena Reháková, riaditeľka TIK.

Viac v aktualite Žilinský hlásnik Ondrej