Žilinský hlásnik Ondrej

Po postave Alexandra Lombardiniho, žilinskej pani Klementínky a prevádzke modernej verzie ázijskej rikše v centre mesta, prináša Turistická informačná kancelária (TIK) mesta Žilina v spolupráci s Mestom Žilina ďalšiu novinku letnej turistickej sezóny – postavu žilinského hlásnika Ondreja a jeho manželky Doroty. Hlásnik sa pilotne objaví v centre mesta už 26. 5. 2010 (streda), kedy sa „zhostí“ prvej zo svojich úloh – novodobého informátora o dianí v meste – počas najväčšieho kultúrneho podujatia v Žiline – Staromestských slávností. V júli a auguste sa stane súčasťou piatkových a sobotňajších večerov v centre mesta.

„TIK mesta Žilina sa pri tvorbe produktov a služieb snaží inšpirovať aktuálnymi novinkami v cestovnom ruchu. V poslednom období je trendom zážitkový cestovný ruch. Po postave Alexandra Lombardiniho a žilinskej pani Klementínky, prichádzame s ďalšou novinkou letnej turistickej sezóny – postavou žilinského hlásnika Ondreja a jeho manželky Doroty. Inšpirovali sme sa postavou ponocného, ktorý je atrakciou letnej sezóny v Znojme. Samozrejme nejedná sa len o ´atrakciu´, postava hlásnika vychádza z historických prameňov,“ uviedla Alena Reháková, riaditeľka TIK.

Funkcia hlásnika sa zrodila už v stredoveku. Hlásnik zohrával významnú úlohu pri oznamovaní času, ale tiež dôležitých udalostí, napríklad rozhodnutí mestskej rady, súdu, ale aj svadieb, a to najmä pre obyvateľstvo, ktoré nevedelo čítať. Prostredníctvom neho bola verejnosť informovaná o dôležitých veciach – o čase i o novinkách spoločenského života. V niektorých mestách i dedinách sa funkcia hlásnika spájala s funkciou vartáša, ktorý bol strážnikom a zároveň priekopníkom prevencie požiarov. Úlohou hlásnika bolo počas pochôdzky alebo z veže, v ktorej mnohí hlásnici i bývali, sledovať, či nehorí alebo mestu nehrozí iné nebezpečenstvo. Neskôr mali hlásnici za úlohu zapaľovať plynové lampy v meste po zotmení a zhasínať ich pri brieždení. Hlásnik bol mestským zamestnancom, dostával plat v aktuálnej rakúsko-uhorskej mene, prípadne aj v naturáliách. Hlásnikova funkcia oznamovateľa času od obdobia renesancie upadla, čo súviselo s rozšírením používania hodín a hodiniek. Udialo sa tak najmä v bohatých mestách. V našich pomeroch však postava hlásnika prežívala ešte dlho. Zväčša išlo o dedičnú funkciu.

„Aká bude úloha hlásnika v letnej sezóne? Dalo by sa povedať, že bude v malej miere ´konkurovať´no­vodobým médiám. Okrem upútavok na podujatia kultúrneho leta, bude súčasťou prezentácie hlásnika a jeho manželky autentická scénka, vychádzajúca zo žilinských reálií. Pri jej tvorbe sme spolupracovali s historikom Mariánom Mrvom. Zároveň hlásnik, prichádzajúci z minulosti, ´sprítomní´ Žilinčanom i návštevníkom mesta doposiaľ neznáme, resp. menej známe fakty z histórie Žiliny podľa knižnej novinky vydavateľstva Artis Omnis ´Potulky starou Žilinou´. Okruh žilinského hlásnika bude vždy v celú hodinu začínať pri budove Starej radnice na Mariánskom námestí. Vybavený trúbou z kravského rohu a lampášom, obíde valy mesta a splní si svoju mediálnu i strážnu úlohu. Samozrejme, nebude nahrádzať súčasné médiá ani činnosť Mestskej polície. Dúfame, že sa stane zaujímavou turistickou atrakciou Žiliny, a počas víkendov prispeje k zvýšeniu návštevnosti centra mesta,“ dodala Reháková.