Raz do roka sa odovzdávajú kľúče od mesta

príhovor primátora mesta Žilina

Raz do roka sa symbolicky odovzdávajú kľúče od brán nášho mesta. V tomto čase sa Mariánske a Hlinkovo námestie zaplní ľudovými remeselníkmi, umelcami, turistami, ale predovšetkým ľuďmi, ktorí si naplno vychutnávajú žilinský Genius loci, tradície predkov, ako aj dynamickú súčasnosť.

Tento rok je navyše ozdobený okrúhlym výročím, ktoré odkazuje na 800. výročie prvej písomnej zmienky o Žiline. Za ten čas terra de Selinan prešla kus histórie a my určite máme byť na čo hrdí, máme na čo spomínať. Staromestské slávnosti sú fenoménom a prehliadkou toho najlepšieho, čo tu máme, ale zároveň podujatím, na ktorom sa predstaví množstvo slovenských a zahraničných účinkujúcich. Je to najvýznamnejšia kultúrna udalosť nášho mesta, ktorá svojou kvalitou už dávno prerástla hranice regiónu.

Vážení Žilinčania a ctení hostia, želám Vám veľa príjemných chvíľ a nezabudnuteľné zážitky pod typickou žltozelenou zástavou Staromestských slávností a pevne verím, že sa XIV. ročník zapíše do kultúrnej pamäte mesta veľkými zlatými písmenami.

Ivan Harman
primátor mesta Žilina