Staromestské slávnosti prinesú do Žiliny bohatý program

Žilina 21. 5. 2013 – Už o niekoľko dní centrum Žiliny zaplní množstvo divákov a fanúšikov, pre ktorých Mesto Žilina pripravilo bohatý a pestrý kultúrny program. Devätnásty ročník Staromestských slávností pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu sa uskutoční na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku od štvrtka 30. mája do soboty 1. júna 2013. Nenechajte si ujsť program Staromestských slávností a príďte sa pozrieť na vaše obľúbené skupiny. Generálny partner podujatia je Kia Motors Slovakia s.r.o.

„Všetkých návštevníkov čaká zaujímavý program a verím, že si v ňom každá generácia nájde to, čo obľubuje. Žilinou sa budú niesť rôzne hudobné štýly od folklóru, zborového spevu, cez vážnu hudbu, džez, ska, pop, hip-hop, punk až po rock,“ pozýva všetkých primátor mesta Žilina Igor Choma na podujatie. „Staromestské slávnosti si vybudovali peknú tradíciu, budúci ročník bude už dvadsiatym v poradí a získali si mnohých priaznivcov zo Žiliny i z okolia. Staromestské slávnosti budeme zodpovedne pripravovať a organizovať aj v budúcnosti,“ dodáva primátor mesta.

Počas trojdňového maratónu hudby a vystúpení vystúpia Hana Zagorová, Horkýže Slíže, IMT Smile, Desmod, Para, Cigánski Diabli, Zuzana Smatanová, Zlokot, Smola a Hrušky, Adriena Bartošová, Vec, Polemic, Žilinský miešaný zbor, Štátny komorný orchester, Folklórny súbor Rozsutec a mnohí ďalší. Pódiá budú patriť aj viacerým tanečným skupinám detí i seniorov, orchestrom, zborom a folklórnym súborom. Mariánske námestie bude v sobotu venované mladej alternatíve. Námestie Andreja Hlinku bude patriť rocku a popu. Na námestiach ponúkne 95 stánkov tradičné remeslá, 20 stánkov ponúkne medovníky a cukrovinky a 20 stánkov bude s občerstvením.

Sprievodnými akciami bude Rozprávkový deň detí v Sade SNP; literárna, výtvarná a dejepisná súťaž pre deti „Žilina – moje mesto“, ako aj XVIII. slávnostná akadémia Zboru Žilincov. Počas celých Staromestských slávností bude prebiehať aj akcia „Čo na srdci, to na papieri“, v rámci ktorej môžu návštevníci zavesiť nimi prinesené a napísané odkazy na papierikoch, prípadné na iných materiáloch (ponechávame na kreativitu návštevníkov) na prútené srdcia. Tieto odkazy sa budú zbierať a zverejňovať na internetovej aj facebookovej stránke slávností a na záver bude vyhlásený najoriginálnej­ší odkaz.

Na Mariánskom námestí bude počas Staromestských slávností vystavená drotárska krošňa, vysoká 185 cm s úctyhodnou váhou 160 kg, ktorou sa Mesto Žilina bude uchádzať o zápis do Slovenskej knihy rekordov. Majiteľom krošne je Ján Madaj.

Staromestské slávnosti začínali v roku 1995 veľmi skromne. Na ich usporiadaní sa podieľalo pár nadšencov. Časom sa slávnosti rozširovali, od roku 2002 zaplnili obe hlavné žilinské námestia a ďalšie ulice v strede mesta. Okrem všetkých interpretov zo Žiliny sa tu počas osemnástich ročníkov predstavili aj mnohí poprední slovenskí interpreti i viacerí významní hostia zo zahraničia.