Staromestské slávnosti opäť zaplnili centrum Žiliny kultúrou

Devätnásty ročník Staromestských slávností pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu aj napriek výkyvom počasia pritiahol do centra mesta od štvrtka 30. mája do soboty 1. júna množstvo divákov a fanúšikov, ktorí sa prišli pozrieť na svoje obľúbené skupiny či ochutnať rôzne špeciality alebo nakúpiť originálne ľudovo-umelecké výrobky. Mesto Žilina pripravilo bohatý a pestrý kultúrny program – pódiá, predajné stánky a detské atrakcie ste mohli nájsť nielen na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku, ale aj v Sade SNP a v priľahlých uličkách.

Na čele slávnostného sprievodu, ktorým sa Staromestské slávnosti zahájili, kráčal primátor mesta Žilina Igor Choma, ktorý bol oblečený v dobovom richtárskom odeve. V sprievode nechýbal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár v dobovom županskom odeve, delegácia partnerskej mestskej časti Praha 15, ako aj generálny partner Kia Motors Slovakia zastúpený prezidentom spoločnosti pánom Eek-Hee Lee so svojím sprievodom.

„Organizovanie Staromestských slávností považujem za prirodzenú súčasť práce Mestského úradu v Žiline. Samozrejme, aj v budúcnosti budeme pristupovať k organizovaniu tohto najväčšieho žilinského festivalu s plnou vážnosťou, veď v roku 2014 sa uskutoční jeho jubilejný 20. ročník. Verím, že priazeň nám zachovajú naši doterajší partneri a snáď pribudnú aj ďalší sponzori,“ povedal vo svojom otváracom príhovore primátor mesta Žilina Igor Choma.

Bohatý program a ponuka stánkov Počas trojdňového maratónu hudby a vystúpení sa predstavili Hana Zagorová, Horkýže Slíže, IMT Smile, Desmod, Para, Cigánski Diabli, Zuzana Smatanová, Zlokot, Smola a Hrušky, Adriena Bartošová, Vec, Polemic, Žilinský miešaný zbor, Štátny komorný orchester, Folklórny súbor Rozsutec a mnohí ďalší. Na pódiách vystúpili aj viaceré tanečné skupiny detí i seniorov, orchestre, zbory a folklórne súbory. Na festivale ponúkalo svoj tovar 95 stánkov s tradičnými remeslami, 20 stánkov s medovníkmi a cukrovinkami a 20 stánkov s občerstvením.

Sprievodné akcie Pre deti pripravili Deň detí obidve žilinské centrá voľného času. Sprievodnými akciami boli literárna, výtvarná a dejepisná súťaž pre deti „Žilina – moje mesto“ a XVIII. slávnostná akadémia Zboru Žilincov. Na Mariánskom námestí bola počas Staromestských slávností vystavená drotárska krošňa, vysoká 185 cm s úctyhodnou váhou 160 kg, ktorou sa Mesto Žilina uchádza o zápis do Slovenskej knihy rekordov. Majiteľom krošne je Ján Madaj.

Financovanie podujatia Staromestské slávnosti realizovalo Mesto Žilina v spolupráci s agentúrou Duna, ktorá zabezpečila hviezdne obsadenie vystupujúcich umelcov. Celkové náklady Mesta boli zhruba 42 000 €, sponzori prispeli sumou 33 000 €, z čoho 30 000 € získalo Mesto od generálneho partnera podujatia Kia Motors Slovakia, s.r.o. Mesto Žilina ďakuje aj ostatným sponzorom, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k úspešnému priebehu Staromestských slávností.

Z histórie Staromestských slávností Staromestské slávnosti začínali v roku 1995 veľmi skromne a na ich usporiadaní sa podieľalo len pár nadšencov. Časom sa slávnosti rozširovali a od roku 2002 obsadili obe hlavné žilinské námestia a ďalšie ulice v strede mesta. Okrem všetkých interpretov zo Žiliny sa tu počas devätnástich ročníkov predstavili aj mnohí poprední slovenskí interpreti i viacerí významní hostia zo zahraničia.