Udelené ceny Genius loci Solnensis

Laureátmi ceny Genius loci Solnensis pre rok 2010 sa stali Ing. arch. Štefan Krušinský, Ing. arch. Viliam Šlopek a in memoriam evanjelický biskup Fedor Fridrich Ruppeldt. Stalo sa tak na slávnostnej akadémii pod garanciou Zboru Žilincov, ktorá sa konala 26. mája 2010 v Starej radnici mesta Žilina. Podujatie sa uskutočnilo už po pätnásty raz. Prestížna cena sa udeľuje významným rodákom a dejateľom Žiliny.

Konzervatórium v Žiline odovzdalo Ceny Adama Plintoviča, ocenení boli Diana Čornáková, Peter Javorka, Michal Kubáň a Tomáš Vrškový. V programe sa predstavili speváci a muzikanti z tejto školy. Akadémia je ako jedno zo sprievodných podujatí XVI. Staromestských slávností v Žiline.

Zbor Žilincov je výberové občianske združenie, ktoré 9. októbra 1990 založilo šesť osobností mestského spoločenského života: JUDr. Ernest Žabkay – advokát, Mgr. Ján Frátrik – učiteľ a básnik, Ing. Štefan Massányi – výskumník, chemik, Ing. Gustáv Krušinský – ekonóm, Ing. Miroslav Pfliegel – vysokoškolský učiteľ a vydavateľ, akad. maliar Mojmír Vlkolaček – profesor a maliar. Občianske združenie má zhruba 40 členov, osobností z rôznych oblastí spoločenského života. Svojím príkladom povzbudzujú lásku k mestu, hrdosť na jeho históriu, ako aj na jeho osemstoročné tradície.