XXII. STAROMESTSKÉ SLÁVNOSTI ŽILINA

26. – 28. mája 2016
pod záštitou primátora Igora Chomu
 
 

Štvrtok 26. mája 2016

Mariánske námestie

Vystúpenia detí od 11:00 hod.:
11:30  SZUŠ Ružová 1637 Žilina
11:50  Tanečná skupina ARGONATH – CVČ Kuzmányho v Žiline
12:08  Vivien Čonková – ZŠ V. Javorku
12:18  Tanečné divadlo EXTAD – CVČ Kuzmányho v Žiline
12:38  HIP HOP CENTRUM
12:50  8.A – ZŠ s MŠ Dolná Trnovská
13:05  Tanečné vystúpenie ZUŠ L. Árvaya
13:30  Sláčikový orchester ZUŠ L. Árvaya
14:00  Tanečný orchester ZUŠ L. Árvaya

14:45  Otvorenie – prechádza sprievod
15:15  DH Fatranka
15:50  Janko Kulich & Kolegium
16:55  Kračun
18:00  Big Band žilinského konzervatória
19:30  TCMM J.E.R. – BACH GOES SAMBA
21:00  Zdeněk Bína & RetroACT Experience (Valihora, Rózsa, Vizváry)

  

Námestie A. Hlinku

15:30  Slávnostné otvorenie
15:45  Bod Omylu
16:45  Arzén
17:50  Sima Martausová
19:10  Beáta Dubasová
20:30  Peter Nagy a INDIGO
21:50  Horkýže slí­že


Piatok 27. mája 2016

Mariánske námestie

Vystúpenia detí od 11:00 hod.:

12:05  MATERSKÁ ŠKOLA ZÁSTRANIE
12:25  Deti z materskej školy – trieda Lienok – ZŠ s MŠ Dolná Trnovská
12:35  ZŠ Karpatská – AGaF
13:00  SKYBLOOM – ZUŠ Ferka Špániho
13:20  TD Diana a TK Spektrum  – CVČ Kuzmányho v Žiline
13:40  TS orientálych tancov „Brusničky“ – CVČ Kuzmányho v Žiline
13:47  Tanečný krúžok – CZŠ R. Zaymusa
14:05  DFS Kolárik – ZŠ s MŠ Kolárovice
14:15  Tanečný odbor – SZUŠ Slovenských dobrovoľníkov – pobočka ZŠ Závodie
14:35  Spievanky a Spievanočky – CVČ Kuzmányho v Žiline
14:55  DFS Cipovička – CVČ Kuzmányho v Žiline
15:15  DFS Lieska – CVČ Kuzmányho v Žiline

15:50  Rozsutec
17:15  Štátny komorný orchester Žilina
18:30  Funny Fellows
20:00  Bad Karma Boy
21:30  Billy Bar­man

  

Námestie A. Hlinku

15:00  Hash
16:00  Fuera Fondo
17:00  KING SHAOLIN
18:10  Zuzana Smatanová
19:35  Gladiator
21:00  IMT Smile


Sobota 28. mája 2016

Mariánske námestie

12:00  Omnia – spevácky zbor ŽU
13:00  Ekumenické modlitby
15:00  JUST – Juraj Strásky
16:30  Hommage à Amy Winehouse
18:00  Amphibios
19:30  Saténové ruky
21:00  CHIKI LIKI TU-A


DH Fatranka

Počas svojej existencie sa Fatranka podieľala na propagácii a rozvoji dychovej hudby v regióne severného Slovenska i mimo neho. Svojou umeleckou úrovňou sa zaradila medzi popredné orchestre tejto kategórie v rámci Slovenska. Túto skutočnosť dokumentujú ohlasy a ocenenia na rôznych spoločenských podujatiach, ale aj hodnotenia odborných porôt na súťažiach a festivaloch doma i v zahraničí. Z úspechov spomenieme len niektoré, a to účasť na celoslovenskej súťaži dychových hudieb v Lednických Rovniach, festival Slovenské tango v Bardejove a každoročne usporadúvané promenádne koncerty v našich kúpeľných mestách. Veľmi úspešne si Fatranka počínala na zájazde v anglickom mestečku Saddlewordt, kam bola pozvaná ako hosť zo Slovenska v rámci súťaže dychových hudieb Anglicka. Kapela veľmi úspešne spolupracuje v rámci družobných vzťahov s belgickým mestom Essen.


Janko Kulich & Kolegium

Spievajúci básnik a nezameniteľný pesničkár JANKO KULICH vyráža na ČSFolkRock turné so skupinou KOLEGIUM Sľúbili sme si lásku LIVE 2016, v rámci ktorého navštívia 30 slovenských a českých miest.

Strhujúci koncertný program ponúkne výber toho najlepšieho z troch radových albumov skupiny, ale aj ich najnovšiu tvorbu. Pesničkárstvo dochutené rockovou, punkovou, popovou i country príchuťou s prvkami šansónu, tok slovného hračkárstva s dokonalými rýmami a presvedčivé spevácke, či muzikantské výkony robia z každého ich koncertu nevšednú hudobnú udalosť.

Skupina Kolegium hrá v zložení:
Marián Vojtko – basgitara, kopák, spev
Matúš Holečka – Ak. gitara, el. gitara, mandolína, spev
Štefan Hlôška – ústna harmonika, spev


Kračun

Päť členná hudobná skupina (Miroslav Jankech-akordeón, Jovana Rogulja – spev , Milan Paležnica – bicie nástroje , Ognjen Petrović – kontrabas a Miloš Kračunović – gitara) hrá tradičnú balkánsku a gipsy hudbu s prvkami jazzu a world-music. Kapela vznikla vo Viedni, kde aj všetci členovia pôsobia. Všetci hudobníci majú bohaté skúsenosti na scéne v rôznych hudobných žánroch. Kapela kombináciou horúceho balkánskeho temperamentu, energických rytmou a úprimnej emócie prináša na pódium nevšedný zážitok a dokáže roztancovať nejedného poslucháča.


TCMM J.E.R. – BACH GOES SAMBA

Tento názov si treba dobre zapamätať! Ešte o ňom síce málokto počul, ale takmer stopäťdesiat poslucháčov ich prvého verejného koncertu bolo svedkami explózie skvelej hudby. Slovenský komorný ansámbel zložený z fantastických profesionálnych hudobníkov najväčších symfonických telies na Slovensku čarujú nevídaným a nezabudnuteľným spôsobom pre publikum všetkých vekových kategórii najlepšiu klasickú hudby všetkých čias prepájaním s popom, jazzom a etno hudbou v duchu sloganu Klasických Maniakov : CLASSICAL IS COOL, CLASSICAL IS IN ! Hudobní šialenci sú charakteristickí hlavne obrovskou túžbou, posadnutosťou a vášňou, ktorou nakazia a získajú svojich poslucháčov. Na koncerte máte zaručené nie len perfektné technické prevedenie ale hlavne jedinečnú, fantastickú interpretáciu vynikajúcich slovenských a zahraničných inštrumentalistov prepojenú s vizuálnym prejavom pre klasickú hudbu nevídaným. Sme tu svedkami prepojovania žánrov a štýlov, vážna hudba sa tu prezentuje nadčasovo. Umelci vždy zvýraznia špecifické nuancy geniálnych skladateľov a veľmi jemne do nich vnesú svoj pohľad. Prežívame tu splnený sen o špičkovom zbore, ktorý posúva klasickú hudbu bližšie k ľuďom, ich meniacim sa potrebám a túžbam. Heslom je nebáť sa klasiky, nájsť v nej odkaz pre súčasnosť. “ Dream IT? Music is live your dreams come true” “Snívate? Hudba je žiť svoje sny”.


Big Band žilinského konzervatória

Big band žilinského konzervatória vznikol v roku 1993. Založil ho spevák, trombonista a pedagóg Miroslav Belorid. Prvé verejné vystúpenie sa uskutočnilo už po dvoch mesiacoch existencie orchestra. Nasledoval rad koncertov v Žiline, Martine, Kremnici (Kremnické gagy) a vrcholom sezóny bola účasť na Slovenskom jazzovom festivale v Žiline, kde získal Cenu poroty. Za dlhé roky svojej existencie orchester vychoval celý rad vynikajúcich hráčov – bývalých študentov Žilinského Konzervatória, ktorí dnes hrajú na tej najvyššej profesionálnej úrovni. Spomenieme aspoň niektorých: Klaudius Kováč, Richard Rikkon, Peter Solárik, Miloslav Suchomel, Marián Ševcík, Radovan Tariška a mnoho ďalších. Po predčasnom úmrtí zakladajúceho dirigenta súboru Miroslava Belorida, ktorý priviedol big band na vynikajúcu medzinárodnú úroveň, prevzali jeho vedenie trombonista Branislav Belorid a v súčasnosti funguje big band pod vedením saxofonistu Mareka Pastiríka.


Zdeněk Bína & RetroACT Experience (Valihora, Rózsa, Vizváry)

Zdeněk Bína – je český multiinštrumen­talista, skladateľ a spevák. Do širokého povedomia na hudobnej scéne sa dostal svojim pôsobením v rokoch 1997–2009 ako frontman bývalej, Andělmi ocenenej, skupiny –123 min. Nasledovalo pôsobenie vo vlastnom akustickom projekte. RetroACT EXperience je hudobný projekt Martina Valihoru (bicie), Oskara Rózsu (basgitara) a Eugena Vizváryho (klávesy) – trojice famóznych slovenských hudobníkov, spojených putom priateľstva, záľubou v retre a najmä v hudbe. Projekt v sebe spája prvky acid jazzu, funku a soulu. Fúziou týchto osobností česko – slovenskej hudby vznikol úplne nový, dynamický hudobný prejav a ich hudba môže byť rozhodne považovaná za novú sviežu a inovatívnu energiu na koncertných pódiách.


Bod Omylu

Bod Omylu má od víťazstva v súťaži Garage fest 2011 za sebou viac ako 150 koncertov na Slovensku, v Čechách a v Poľsku. Okrem troch koncertných turné a množstva festivalov mala kapela možnosť predskakovať menám ako The Twinkles /ITA/, The Bill /PL/, Slobodná Európa, Divokej Bill, From Our Hands, Zoči Voči, Smola a Hrušky, či The Paranoid. Rok 2015 bol pre Bod Omylu doposiaľ tým najúspešnejším. Na jar si vďaka singlom Cestou ku hviezdam a My verzus My vyslúžili titul „Kapela Týždňa“ na portáloch Bandzone.cz a Interez.sk. Následne sa predstavila na Bažant Majálesoch a absolvovala turné ZA VAMI TOUR 2015. V lete si okrem série vystúpení na podujatiach Funradio Dohoda a Music Summer chalani zahrali aj na jednom z najväčších poľských festivalov Cieszanow Rock Festiwal.


Arzén

Vznik skupiny Arzén spadá do polovice 80. rokov minulého storočia, pričom začínala ako heavymetalové zoskupenie. Od tej doby sa veľa zmenilo, kapela prešla mnohými personálnymi zmenami, ale jej poctivé jadro a rockový zvuk ostali dodnes. Hoci z pohľadu Arzénu tvorí žánrové gro spojenie rocku a folklóru, skupina má aj inú hudobnú tvár. Ide o vlastné rockové skladby s pôvodnými textami, ale aj textami iných autorov. Kapela sa tiež venuje zhudobňovaniu básní od slovenských autorov (P. Ušák Oliva, Ján Frátrik, Ján Smrek, Andrej Žarnov, Marián Grupač a iní). Arzén dostal aj ponuku nahrať a prearanžovať známy muzikál Na skle maľované „na vlastný obraz“. Výsledné dielo vzniklo vďaka významnému vkladu dvoch protagonistov kapely, a to speváka Jara Gaža, ktorý hrá v predstavení Mestského divadla v Žiline titulnú postavu Jánošíka, a gitaristu Paľa Cabadaja, ktorý sa pod muzikál podpísal ako hudobný aranžér. Keďže má skupina k tomuto predstaveniu veľmi blízko, niektoré skladby využíva aj vo svojom repertoári na koncertoch.


Sima Martausová

Speváčka účinkovala v Radošinskom naivnom divadle, kde sa spoznala s hudobným manažérom Jožkom Šebom, ktorý ju zoznámil s kapelou (M.Zajko, M.Gašpar, M.Wittgruber, P.Lengyel, I.Ajdži Sabo), s ktorou hráva dodnes. Vydala CD – Dobrý deň, to som ja, ktoré bolo ocenené platinovou platňou. Vo februári 2014 Zväz autorov a interpretov populárnej hudby udelil Sime a jej kapele cenu Objav roka 2013. V hlasovaní na hudba.sk získali tiež cenu Objav roka a Album roka 2013 – s albumom Dobrý deň, to som ja.


Beáta Dubasová

Beáta Dubasová je slovenská popová speváčka, ktorá sa na domácej populárnej scéne výrazne presadila v druhej polovici 80. rokov. Svojimi hitmi a extravagantnou vizážou sa stala už na začiatku kariéry „tínedžerským idolom“, pričom veľkú popularitu si udržala aj počas 90. rokov. Profesionálnu kariéru odštartovala v r. 1984, kedy v domácom éteri zabodovala s úspešnou skladbou „Maznáčik“, neskôr skladbou „Účesy“. Debutový album Beáta(1987) vydala o tri roky neskôr, pričom obsahoval ďalší hitový potenciál, skladby „Sme také aké sme“ a „Dievča z reklamy“. V tom istom roku sa Beáta podieľala aj na hudobnom albume pre deti Peter, Vašo a Beáta deťom, kde si zaspievala so spevákmi a hudobníkmi Vašom Patejdlom a Petrom Nagyom. V júli 2015 nahrala so svojou sprievodnou skupinou Panama singel Som s videoklipom. V tom istom roku naspievala duet s Allanom Mikušekom – Ježiško je v každom z nás. V apríli 2016 vydala singel Skúšaná autora Petra „Peciho“ Uherčíka s textom Petra Konečného.


Peter Nagy a INDIGO

Je slovenský spevák, skladateľ, hudobník, textár, hudobný producent a fotograf. Patrí medzi najúspešnejších spevákov slovenskej populárnej hudby osemdesiatych rokov a prvej polovice deväťdesiatych rokov 20. storočia. Najvýznamnejšie ocenia: 1984 – Strieborný slávik, 1985 – Zlatý slávik, 1986 – Strieborný slávik, 2009 – Česká rocková sieň, 2012 – Legenda Nočního proudu. Prvou úspešnou piesňou, s ktorou sa Peter Nagy dostal do povedomia publika, bola skladba „Profesor Indigo“. Nahral ju v auguste roku 1982 v štúdiu Košického rozhlasu spolu s gitaristom Karlom Witzom, ktorý spolupracoval so skupinami Collegium musicum a Modus. „ Nagymániu“ zažijete aj na tohtoročných Staromestských slávnostiach.


Horkýže Slíže

Horkýže Slíže je obľúbená slovenská hudobná skupina, ktorá vznikla v roku 1992 v Nitre. Skupina hrá rockovú hudbu. Jej štýl sa postupne s vydávaním albumov menil, od tvrdého rocku s humornými textami, neskôr na soft rock s nemenej vtipnými skladbami, a dá sa všeobecne klasifikovať ako satirický rock. Skupina Horkýže Slíže získala dvakrát platinovú platňu. Súčasní členovia: Peter Hrivňák (Kuko) – spev, basgitara, Marián Sabo (Sabotér) – gitara, Juraj Štefánik (Dr. Štefánik) – gitara, Marek Viršík (Marek) – bicie.


Rozsutec

Folklórny súbor Rozsutec, ktorý vznikol v roku 1965, sa už dávnejšie zaradil medzi najvýraznejších interpretov slovenského folklóru. Svedčí o tom nielen pravidelná účasť na významných domácich i medzinárodných festivaloch, ale aj viaceré prestížne vyznamenania a ocenenia. Takmer 60-členný kolektív mladých ľudí pracuje v súčasnosti pod taktovkou umeleckého šéfa Tibora Mahúta a programovo-produkčného vedúceho Štefana Muchu. Zriaďovateľom súboru je mesto Žilina, prevádzkovateľom Mestské divadlo Žilina. V bohatom repertoári súboru sú zastúpené prakticky všetky významnejšie folklórne regióny Slovenska – Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie, Myjava, Zemplín. So súborom je od jeho založenia neodmysliteľne spojená originálna terchovská muzika, spev a tanec. V tomto ohľade prispel Rozsutec výraznou mierou k rozvoju svojráznej hudobnej tradície Jánošíkovho kraja. Aj zásluhou jeho dlhoročnej tvorivej činnosti si terchovská (nebeská) muzika udržala podobu jednej z najarchaickejších ľudových hudieb na Slovensku.


Štátny komorný orchester Žilina

Vznikol roku 1974 ako jediný orchester „mozartovského typu“ na Slovensku. Roku 1977 získal medzinárodné uznanie, keď sa stal festivalovým orchestrom Salzburger Festspiele. Zakrátko dostal pozvanie na Pražskú jar a potom nasledovali úspešné koncerty na mnohých festivaloch v celej Európe a zámorí, vystúpenia v najprestížnejších sálach ako napr. Musikverein a Konzerthaus vo Viedni, Katedrála Sv. Františka v Assisi, Veľká sála Petrohradskej filharmónie, Palác hudby v Barcelone, Kráľovská opera v Bruseli, Invalidovňa v Paríži, Glen Gould Studio v Toronte, 02 World Arena v Berline, Pavilhao Atlantico v Lisabone či National Center of Performing Arts v Pekingu. Počas vyše 40 rokov svojej činnosti orchester uskutočnil vyše 2800 koncertov, z toho 1300 na domácom pódiu v Žiline, 650 v iných mestách SR a 920 zahraničných koncertov v 35 krajinách – vo väčšine európskych krajín, v Tunise, Turecku, Arménsku, Číne, štyrikrát v Japonsku, dvakrát v USA, dvakrát v Kanade a ako prvý slovenský orchester na juhoamerickom kontinente v Brazílii. Nahral vyše 60 CD s hudbou od baroka až po súčasnosť pre vydavateľstvá v rôznych štátoch. Odohral vyše 300 slovenských skladieb, z toho polovicu v svetovej premiére. 190-krát odznela v podaní ŠKO slovenská hudba na koncertoch v zahraničí, o. i. v Kanade, USA a Japonsku. Na poste šéfdirigenta sa vystriedali počas 40 rokov medzinárodne renomovaní dirigenti – Eduard Fischer, Jan Valta, Leoš Svárovský a Oliver Dohnányi, na poste hosťujúcich dirigentov množstvo uznávaných dirigentov z celého sveta.

So ŠKO Žilina účinkoval celý rad popredných sólistov zo všetkých oblastí hudby, ako napr. Igor Oistrach, Václav Hudeček, Dalibor Karvay, Pavel Šporcl, Vanessa Mae, Marián Lapšanský, Juraj Bartoš, Peter Dvorský, Edita Gruberová, Gabriela Beňačková, Magdaléna Kožená, Ľubica Vargicová, Ľubica Orgonášová, Sergej Kopčák, Vittorio Grigolo, Pretty Yende, Ildiko Raimondi, Vesselina Kasarová, Pavol Bršlík, Miro Žbirka, Pavol Hammel, Lucie Bílá, Radka Fišarová, Pacora Trio, Matúš Jakabčic, Michal Bugala, Andrej Šeban atď.. V rokoch 2011 až 2014 orchester uskutočnil niekoľko koncertných turné so svetoznámou vokálnou skupinou Il Divo vo veľkých európskych metropolách – Bratislave, Prahe, Berlíne, Oberhausene, Hamburgu, Lipsku, Mníchove, Viedni, Salzburgu, Zürichu, Ženeve, Barcelone, Madride, Lisabone, Lodži, Gdansku, Budapešti, Záhrebe, Ľubľane, Belehrade, Amsterdame, Helsinkách, Malmő, Bruseli a. i , kde si ich spolu vypočulo takmer 370 tisíc poslucháčov.

Už 10 rokov je ŠKO zapojený aj do veľkého medzinárodného projektu Orchestra Network for Europe, podporovaného Európskou komisiou, ktorý predstavuje významnú spoluprácu európskych orchestrov: Orchestre de Picardie z Amiens (Francúzsko), Jenear Philharmonie (Nemecko), Štátny komorný orchester Žilina, RTV Slovenia – Ľubľana, Filharmonia Slaska Katowice (Poľsko), Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín (Česká republika) a New Symphony Orchestra (Sofia, Bulharsko).


Funny Fellows

Ojedinelé hudobné zoskupenie na Slovensku. Ponúka retrospektívu jedného z najpôvabnejších hudobných štýlov v dejinách hudby. Hudobníci ponúkajú pôvodné aranžmány, obohatené o autorský vklad, v medziach štýlovej čistoty. Repertoár Funny Fellows je široký — obsahuje takmer všetky európske národné vplyvy a etnické prvky charakteristické pre old time. Nepovšimnuté nezostali ani piesne slovenskej hudobnej scény, ktoré vplyvom old time vznikli na začiatku štyridsiatych rokov. CD obsahuje ich kaviarenské prevedenia. Sympatický je pokus o autorské texty, ktoré podobne ako aranžmány podčiarkujú motto „snažíme sa hrať tak, ako by to hrali hudobníci v kaviarni v roku 1920“.


Bad Karma Boy

Psychedelický pop po slovensky. Už debutový album Bad Karma Boy z rešpektovaného labelu Slnko Records sa skloňoval vo výročných anketách ako jedna z nejlepších česko-slovenských nahrávok roku 2013 a vyniesol im nomináciu na prestížne ceny domácej alternatívnej hudby. Nedávno vydaným druhým albumom Bad Karma Boy ovládli Deezer, zahltili slovenský online priestor pozitívnymi reakciami zo strany médií aj fanúšikov a potvrdili, že sú jedným z najzaujímavejších zjavov slovenskej alternatívnej scény. Pieseň Dunaj je jednou z piatich nominovaných v kategórii Singel roka v hudobnych cenách Rádia FM.


Billy Barman

Prvým počinom kapely (ešte s Georgiom a Novákom) bolo vydanie eponymného promo EP Billy Barman na jar 2008 s titulným songom Introvert. Po sérii koncertov pre Musiq1 na jeseň 2008 nasledovalo vydarené slovenské turné s kapelou Swan Bride na jar 2009. Ešte v zime sa zrodil nápad nahrať ďalšie trojpiesňové EP so živým symfonickým orchestrom, resp. s jeho zmenšeninou. Kapela dala s orchestrom Bogdan Mlčkov Orkestar dohromady tri nové songy – Podskalický Ján, Ahmed, a Cigánska. V decembri Barmani vydali dlhoočakávané EP Bogdan Mlčkov Orchestra, ktoré obsahuje tri piesne: Podskalický Ján, Ahmed a Cigánska. EP pokrstil v klube A4 slávny balkánsky moderný spevák Hafner. Ďalším úspechom sú tri nominácie na Radio_Head Awards 2009, ceny poslucháčov Rádia_FM, kde kapela získala dvoch rádiohedkov v kategóriách: Objav roka a Najlepšia koncertná kapela roka. Nomináciu na singel roka (Cigánska) sa premeniť nepodarilo. Na jar 2010 kapela prešla Slovensko na turné so skupinou Para. Ich pieseň Strmá voda sa stala Singelom roka 2012.


Hash

Hash je produktom hudobných vibrácií, nasledovania spirituálnych ilúzií a vízie symbiózy tónov. Karma klasického rockenrolu v spojení s vlastnoručne vytvarovanými prvkami inšpirovanými širokým spektrom hardrockových elementov prináša formu spojenia kultovej tradície s novou duševnou technológiou a prekvapujúcou arómou. Týmto spôsobom Hash prináša osvedčenú receptúru starých majstrov, vykvasenú v úplne nových sudoch. Výsledkom je veľmi ojedinelá a špecifická chuť, v ktorej sa miesia aróma 60´s rokov s klasickými aj odvážnymi príchuťami postzeppelinovskej tradície, ktorá je široko otvorená pre podobne hudobné frekvencie.


Fuera Fondo

Milovníci dobrej hudby sa majú na čo tešiť! Vychytená a zohratá sedemčlenná partia muzikantov hrá štýl vychádzajúci zo SKA ovplyvnený viacerými hudobnými žánrami ako reggae, punk, pop – rock, jazz, gypsi music, či balkan music. Milovníci živelnej hudby si budú môcť „zakričať“ s Fuera Fondo skladby ako „Kráčajúc svetom“, „Podarí“, „You´re wondering now“ a mnoho ďalších.


KING SHAOLIN

New-age popová kapela KING SHAOLIN vznikla v lete roku 2012 krátko po tom ako líder kapely Dominik Štofko kompletne skomponoval a nahral debutový album „Road to Machiavelli Valley“. Nahrávka bola mixovaná v Kalifornii pod taktovkou zvukového majstra Nathana Livelyho. Kapelu tvoria spevák, gitarista a skladateľ v jednej osobe Dominik Štofko, Norbert Neuschl (basgitara, sprievodné vokály), Michal Uličný (bicie nástroje) a Michal Neffe (gitara, sprievodné vokály). Prvý singel „My road“ sa dostal do hranosti hudobnej televízie ÓČKO TV. Singel „Never Knows“ sa dostal do dennej hranosti českej MTV.

Ďaľších 5 oficiálnych videoklipov kapely je v rotácii hudobnej televízie MUSIQ 1. Druhý singel „Japan“ z debutového albumu je hraný v rotáciach na Rádiu_FM, videoklip k nemu vytvoril singapúrsky umelec Malcolm Tan. V roku 2013 kapela absolvovala dve klubové turné, letné festivaly a získala angažmán v Miláne. V roku 2014 bola kapela KING SHAOLIN nominovaná v rámci cien Rádio Head Awards v kategóriach: interpret roka a koncertná kapela roka, v rámci hudobných cien ZAI bola kapela tiež nominovaná na objav roka.

Najnovší singel „Friend“ sa dostal do rotácie Fun Rádia, Rádia Expres a ďaľších 11tich slovenských rádií. Začiatkom roka 2014 začala kapela pôsobiť aj ako kapela Celeste Buckingham. Kapela má za svoju krátku existenciu na konte 280 koncertov.


Zuzana Smatanová

„25.4.2013 to bolo presne desať rokov, čo som sa objavila na hudobnej scéne a s mojou kapelou sme to spolu vydržali až dodnes. Je to pre mňa výnimočná vec, pretože je toľko interpretov, ktorí za svoju kariéru vystriedali x členov svojej kapely a my sme zostali stále spolu aj napriek rôznym obdobiam, ktoré boli pre nás veľkými skúškami.“ V roku 2003 sa zúčastnila autorskej súťaže Coca-Cola Popstar v Bratislave a nahrala svoj debutový album Entirely good. O dva roky neskôr nahrala druhý album Svet mi stúpil na nohu. Od roku 2003 sa neustále venuje hudbe. V roku 2007 absolvovala svoje prvé turné „Nokia Music Tour“ v rámci Slovenska. V tom istom roku vydala album s výlučne slovenskými textami Tabletky odvahy. V roku 2005 získala svojho prvého Zlatého slávika v kategórii „speváčka roka“, a potom päťkrát nepretržite od roku 2006 do roku 2010.


Gladiátor

Gladiátor je slovenská rocková skupina, ktorú v roku 1989 spolu s Georgiom Babulicom založili bratia Miko, Maroš a Dušan Hladký. Členovia skupiny pochádzajú z Alekšiniec. Žánrovo sa prikláňali k metalu, medzi ich najväčšie hudobné vzory patrili skupiny Metallica a Sepultura. Po dvoch rokoch úspešného účinkovania na amatérskych koncertoch a festivaloch kapela dostala v roku 1991 od českého hudobného vydavateľstva Zeras ponuku na nahratie debutového albumu. Videoklip ku skladbe „Profitable Losses“ (1992) z tohto albumu, ktorý vyšiel pod názvom Designation, bol prvým slovenským hudobným videoklipom, ktorý bol vysielaný v programoch americkej hudobnej stanice MTV. V prvej polovici 90. rokov vrcholí vo svete popularita hudobného štýlu grunge. Tento žáner bol blízky aj členom skupiny Gladiátor. Bol pre nich inšpiráciou pre nové melodické nápady, a preto sa rozhodli pre zmenu ich thrash metalového štýlu. Táto skutočnosť ovplyvnila ich nasledujúce nahrávky. Okrem Slovenska skupina koncertovala aj v Nemecku a Francúzsku.


IMT Smile

Názov kapely je zložený z iniciálok Táslerovcov. Neskôr sa k nim pridal Mirov spolužiak z konzervatória, Peter Bič (gitara). Po niekoľkých koncertoch a nahratých skladbách sa skupina rozpadla. Svoje prvé demo nahrali Ivan s Mirom v roku 1993. Boli to nahrávky zhudobnených humorných textov Ľubomíra Feldeka. Na nahrávaní s Táslerovcami spolupracoval bubeník Martin Migaš. Niekoľko mesiacov nato sa Miro Tásler s Petrom Bičom znovu pokúsili o nahrávky dvoch Ivanom naspievaných skladieb. V roku 1998 zo skupiny odchádza Katka Knechtová a Martin Migaš, a vzniká tak nová prešovská formácia s názvom Peha. Bubeníkom skupiny sa stal Martin Valihora a IMT Smile vydáva 26. októbra svoj ďalší album s názvom Valec, ktorý predchádza úspešný singel „Ľudia nie sú zlí“. V januári sa do slovenských hitparád a rádií dostal jeden z najznámejších hitov pochádzajúci z tohto albumu s titulom „Veselá pesnička“. Hudobným rokom 2011 sa niesla skladba Veľa lásky, ktorá sa okamžite po svojom zverejnení stala na niekoľko týždňov najhranejším slovenským singlom v rádiovom éteri. Kapela sa na jar vydala na špeciálne akustické turné po slovenských mestách s názvom Akustik tour. V roku 2012 získala kapela IMT Smile strieborného Slávika a ankete OTTO 2015 sa umiestnila na druhom mieste.


Omnia – spevácky zbor ŽU

Fakultný miešaný spevácky zbor OMNIA vznikol na Žilinskej univerzite v roku 2003 transformáciou dievčenského speváckeho zboru. Počas svojho pôsobenia sa zbor zúčastnil na mnohých medzinárodných súťažiach a festivaloch. Na súťaži Akademická Banská Bystrica päťkrát získal Zlaté pásmo (2003, 2005, 2007, 2009, 2013) a Cenu Matice Slovenskej za rozvoj slovenského interpretačného umenia v oblasti zborového spevu, rovnako úspešne zbor obstál na súťaži „Sviatky piesní 2006“ v Bratislave a na festivale „Canti veris Praga 2010“ získal hlavnú Cenu Zdeňka Lukáše. Medzi posledné významné ocenenia patrí:

  • 1. miesto v kategórii komorných miešaných zborov, ktoré OMNIA získala na medzinárodnej súťaži „IFAS“ v Pardubiciach (júl 2012)
  • 1. pásmo s cenou poroty za dramaturgiu na Celoštátnej súťaži zborového spevu dospelých v Banskej Bystrici (október 2012)
  • dve zlaté medaily na World Choir Games v Rige (júl 2014)
  • 1. miesto na súťaži Mundus Cantat v kategórii „Muzyka sakralna“ (Poľsko, 2015)
  • dve zlaté pásma na súťaži Slovakia Cantat (Bratislava, 2016)

Zbor taktiež úspešne reprezentoval Slovensko na festivaloch v Poľsku, San Marine, Španielsku,Ta­liansku, Francúzsku a Holandsku. Dirigentkou zboru je Monika Bažíková.


Ekumenické modlitby

Ekumenické modlitby za mesto Žilina organizuje neformálne spoločenstvo kresťanských cirkví, ktoré je v Žiline známe pod menom EKUZA. EKUZA (skratka EKUmenická ŽilinA) je platformou spolupráce cirkví a náboženských spoločností, ktoré nadväzujú na duchovné historické bohatstvo minulosti. Staromestské slávnosti sú o ľuďoch a pre ľudí, preto EKUZA chce prispieť svojím duchovným posolstvom k pestrému koloritu slávností.


JUST – Juraj Strásky

Milujem pesničky, jednoduchú formu, ktorá má nápad. Milujem ich skladanie, nahrávanie a hranie.

Oficiálne mám na konte tieto počiny: *2015 JUST – Bude nám dobre, CD, produkcia Juraj Strásky & Ladislav Tvrdý *2014 JUST – Poďme preč, CD, produkcia Tomáš Sloboda, širšia nominácia na Radio Head Awards – Debut roka *2013 JUST – Mrcha (text Michal Godor) : kompilácia Demovnica Naostro Radio_FM, produkcia Marcel Buntaj & Maroš Hečko *2010 JUST – Budem hrať, EP, produkcia Marek Rakovický – Lavasound *2009 Slabý príbeh, Veci ktoré boli (hudba&text), obe piesne sú na albume Jedno si želám – Peter Cmorík


Hommage à Amy Winehouse

Projekt s názvom "Hommage a Amy Winehouse vznikol v hlave klavíristu Petra Vaňoučka, ktorého oslovil jedinečný retro štýl produkcie tejto speváčky. Rozhodol sa spojiť kamarátov a skvelých hudobníkov do jedného a priniesť na pódium niečo, čo mu je blízke, čo je aktuálne a známe – skladby Amy Winehouse. V podaní speváčky Zuzany Juhásovej odznejú skladby, ktoré sú viac či menej známe, prifarbené koloritom našich hudobníkov. Členovia – basa: Matúš Dobeš, bicie: Peter Kurilla, klavír: Peter Vaňouček, vokály,spev: Jelena Horváthová, trúbky: Michal Cálik, Juraj Haluška, tenor saxofón: Juraj Glonek, gitara: Lukáš Piala.


Amphibios

Kapela AMPHIBIOS vznikla v roku 2004 a od tohto momentu sa zaoberá elektronickými štýlmi ako drum’n’bass, house, trance, chillout, trip hop… V tvorbe sa striedajú tanečné motívy s pomalými rytmami, obohatené aj o etno prvky. Kapela má za sebou množstvo skúseností, nakoľko sa hudobníci objavujú aj v mnohých iných projektoch. Amphibios ako taký, má na konte tri CD s názvom LEGEND OF THREE SOULS 2005, ktorý obsahuje 9 songov s klipom, new CD SECRETS 2008 a DISTORTED REALITY 2009.


Saténové ruky

Saténové ruky je názov slovenskej kapely, ktorá hrá slovenský pop a český undreground, návštevníci ich hudbu zase charakterizujú ako niečo medzi Lasicom, Satinským a Joy Division. Skupina svojim postšansónovým lo-fi zvukom sympatizuje s formáciami ako Nový Svět, alebo Шихта. DJ Magálová, DJ Galaprogram a DJ Nowhere Man sú traja členovia kapely Saténové ruky, ktorí nás ako skúsení DJi prevedú svojím hudobným svetom. DJ Magálová alias Braňo Bezák je známy aj ako výborný moderátor a tiež aj ako hudobný fajnšmeker, ktorý má za sebou už množstvo hraní vo všetkých možný slovenských kluboch.


CHIKI LIKI TU-A

Chiki Liki Tu-A je slovenská alternatívna hudobná skupina z Prešova. Vo svojich skladbách sa necháva inšpirovať veľkým množstvom hudobných štýlov, jej texty zase vynikajú svojskou nonsensovou poetikou silne inšpirovanou multikultúrnym prostredím mesta Prešov a jeho okolia. Skupina intenzívne koncertuje na Slovensku a v zahraničí (Česko, Maďarsko, Nemecko, Francúzsko, Macedónsko, Veľká Británia,Holan­dsko), čím získala prvenstvo ako najčastejšie hrajúca slovenská skupina v zahraničí. Kapela je známa množstvom vedľajších koncertných projektov, v ktorých paroduje rozličné hudobné štýly, v rámci pôvodnej skupiny potom osobnosti česko-slovenskej popkultúry (členovia napr. používajú pseudonymy Maťo Ďurinda,Sagvan Tofi, Marie Rottrová a pod.). Pozornosť médií a širšej verejnosti na seba pritiahla hlavne úspešným recesistickým hitom „Láska moja de si“ z repertoáru svojho koncertného country-projektu Hudci prérie. Skupina si pripisuje autorstvo aj vo vytvorení špeciálnej terminológie (akrobatický rock´n´roll), pričom členovia sa podieľajú aj na kultúrnom živote Prešova, či už v rámci skupiny (Festival zlej hudby – 9. ročník k r. 2009), alebo samostatne (Dni mesta Prešov). Napriek svojmu, pôvodne nemainstreamovému, zameraniu boli Chiki liki tu-a trikrát nominovaní na cenu Aurela, pričom ocenení boli hudobnou televíziou Musicbox ako 2. najhranejšia slovenská kapela roka a Zlatým gunárom od Akadémie Humoru Slovenska.


Zmena programu vyhradená.