XXI. STAROMESTSKÉ SLÁVNOSTI ŽILINA

28. – 30. máj 2015
pod záštitou primátora Igora Chomu
 
 

Štvrtok 28. mája 2015

Mariánske námestie
10:54  MŠ Trnové
11:03  ZŠ Trnové
11:12  ZŠ V. Javorku
11:23  CZŠ R. Zaymusa
11:41  DFS Kolárik
11:55  TD Extad
12:10  TD Argonnath
12:25  TD DIANA
12:43  TS Skipy
13:00  Žilinské mažoretky DIANA
13:30  ZUŠ Ferka Špániho
13:50  ZUŠ L. Árvaya
14:05  ZUŠ L. Árvaya
14:25  DH Fatranka
14:45  Otvorenie – prechádza sprievod
15:15  DH Fatranka
15:40  Žilinské BABENKY
16:15  FS Rozsutec
17:15  Ľudová hudba MUZIKANTI
18:15  Nothing but Swing
19:30  Longital
21:00 BUTY

Námestie A. Hlinku
14:30  Kýbel mačiek
15:30  Slávnostné otvorenie
15:45  SMOLA a HRUŠKY
16:45  AYA
17:50  HEX
19:10  DESMOD
20:30  VIDIEK
21:50  INÉ KAFE


Piatok 29. mája 2015

Mariánske námestie
11:05  MŠ A. Kmeťa
11:20  MŠ Zástranie
11:30  ZŠ Námestie mladosti
11:50  ZŠ Karpatská
12:05  ZŠ Do Stošky
12:15  DFS Cipovička
12:35  DFS LIESKA
12:55  SZUŠ Slovenských dobrovoľníkov
13:15  Hip Hop Centrum
13:35  Akordeónový súbor ZUŠ Špániho
14:05  Dychový súbor ZUŠ Špániho
14:30  Country skupina RUTY-ŠUTY
15:05  The Bluebeat
15:50  Adventure strings
17:05  ŠKO
18:20  Homo Sapiens
19:50  René Lacko & Down town band
21:20  Korben Da­llas

Námestie A. Hlinku
15:30  Borra
16:15  Neverback
17:00  Arzén
18:05  ZOČI VOČI
19:30  Vacláv Neckář
20:50  TUBLATANKA


Sobota 30. mája 2015

Mariánske námestie
12:00  OMNIA
13:00  Ekumenické modlitby
15:00  4EWER
16:30  Love 4 money
18:00  Bad Karma Boy
19:30  Swan Bride
21:00  Puding pani Elvisovej


sprievodné akcie

30.5. Deň detí – Sad SNP | 10.00 – 13.00 hod.


Zmena programu vyhradená.


Old time band FUNNY FELLOWS

OLD TIME MUSIC
Hudobníci spolu vytvárajú rôzne zoskupenia pri zábavných príležitostiach a bežným javom je, že s francúzskym akordeonistom hrá írsky huslista alebo černoch na banjo, či gitaru. Podľa rozhodujúceho vplyvu v jednotlivých oblastiach kontinentu vzniká množstvo navzájom príbuzných hudobných prúdov. Názov old time je vlastne „len“ názov pre celé dlhé obdobie, až po vykryštalizovanie dvoch hlavných smerov hudobnej kultúry v Amerike — country a hot dance respektíve jazzu. Old time to je ranné blues, hillbili, minstrelská hudba kočovných kabaretov, gospel, spirituál, ragtime.

Old time band FUNNY FELLOWS
Ojedinelé to hudobné zoskupenie na Slovensku, ako retrospektívu jedného z najpôvabnejších hudobných štýlov v dejinách hudby. Hudobníci ponúkajú pôvodné aranžmány, obohatené o autorský vklad, v medziach štýlovej čistoty. Podobne bola realizovaná i nahrávka, podľa dochovaných dobových materiálov, s dôrazom zaznamenať autentickú atmosféru zábavy z prelomu storočia.

Repertoár Funny Fellows je široký — obsahuje takmer všetky európske národné vplyvy a etnické prvky charakteristické pre old time. Nepovšimnuté nezostali ani piesne slovenskej hudobnej scény, ktoré vplyvom old time vznikli na začiatku štyridsiatych rokov. Sympatický je pokus o autorské texty, ktoré podobne ako aranžmány podčiarkujú motto „snažíme sa hrať tak, ako by to hrali hudobníci v kaviarni v roku 1920“.


Kýbel mačiek

Kýbel mačiek je nitrianska skupina, ktorej hudba je zmesou punk-rocku a rocknrollu. Tento štýl si členovia sami nazvali „buranroll“. Švorčlennú kapelu tvoria spevák a basgitarista Tomáš Billik (Bilbo), gitarista Juraj Zaujec, gitarista Juraj Šarišský (Šariš) a bubeník Radoslav Konečný (Radúz). Prvý album s názvom „Vzbura buranov“ (2012) krstila skupina Horkýže Slíže.


Smola a hrušky

Smola a Hrusky sú na slovenskej hudobnej scéne 18-ty rok. Kapela ma osobitý štýl ska-rocknroll (je to farebná zmes ska, reagge, punku, rocku a popu) s vlastným hudobným charakterom a okorenená veselými vtipnými textami. Počas svojho života si toto zoskupenie prešlo rôznymi zmenami, chalanom to však aj napriek tomu stále spieva a hrá. Texty ich piesní s poriadnou dávkou humoru riešia aktuálne témy.


AYA

Vznik tejto žilinskej rockovej kapely sa datuje do roku 1992. O dva roky neskôr vydali svoj debutový album „Aj ty, AYA?!“ s takými hitmi ako Svet krásnych žien či Malý princ. V roku 1995 sa AYA stala objavom roka Grand Prix ZAI 1994. Lídrom kapely je spevák, skladateľ a autor textov Boris Lettrich. Celkovo majú na svojom konte 6 albumov a 1 promosingel z roku 1992 s názvom Baby kakaové. AYA-ci často spolupracujú so špičkami slovenskej hudby – na svojom výberovom albume k 20. výročiu vzniku kapely prespievali ich najlepšie pesničky známi interpreti: Zuzka Smatanová, Vašo Patejdl (Elán), Peter Cmorik, Janko Kuric (Vidiek), Miko Hladký (Gladiátor), Tomáš Bezdeda, Mirka Partlová, Michaella Papp, Jaro Gažo (Arzén) a nachádza sa na ňom aj duet s Kulym a jeho Desmod-om s názvom „Verím na Teba“.


HEX

Hex je slovenská pop-rocková skupina, ktorá vznikla v roku 1989 v Bratislave. Partia kamarátov zo sídliska priniesla v tomto revolučnom čase na naše pomery revolučnú hudbu. Kapela v roku 1990 začína tvoriť prvé skladby, hrávať prvé koncerty, objavovať sa čoraz častejšie na očiach verejnosti a získavať si prvých fanúšikov. Dnes vystupujú v zložení Peter „Ďuďo“ Dudák (spev, gitara, klávesové nástroje), Tomáš „Yxo“ Dohňanský (basová gitara, vokály), Tibor Szabados „Tybyke“ (bicie nástroje, vokály) a Martin „Fefe“ Žúži (gitara).


Arzén

Vznik skupiny Arzén spadá do polovice 80. rokov minulého storočia, pričom začínala ako heavymetalové zoskupenie. Od tej doby sa veľa zmenilo, kapela prešla mnohými personálnymi zmenami, ale jej poctivé jadro a rockový zvuk ostali dodnes. Hoci z pohľadu Arzénu tvorí žánrové gro spojenie rocku a folklóru, skupina má aj inú hudobnú tvár. Ide o vlastné rockové skladby s pôvodnými textami, ale aj textami iných autorov. Kapela sa tiež venuje zhudobňovaniu básní od slovenských autorov (P. Ušák Oliva, Ján Frátrik, Ján Smrek, Andrej Žarnov, Marián Grupač a iní). Arzén dostal aj ponuku nahrať a prearanžovať známy muzikál Na skle maľované „na vlastný obraz“. Výsledné dielo vzniklo vďaka významnému vkladu dvoch protagonistov kapely, a to speváka Jara Gaža, ktorý hrá v predstavení Mestského divadla v Žiline titulnú postavu Jánošíka, a gitaristu Paľa Cabadaja, ktorý sa pod muzikál podpísal ako hudobný aranžér. Keďže má skupina k tomuto predstaveniu veľmi blízko, niektoré skladby využíva aj vo svojom repertoári na koncertoch.


Desmod

Skupina Desmod sa sformovala v roku 1996. Pôvodnú zostavu založili „metalisti“, ktorí sa mali pôvodne volať Kajman, ale keď listovali v knihe o zvieratách a našli Desmod, čo predstavuje krvilačného netopiera, bolo rozhodnuté: „budeme z ľudí cicať krv“ K nim sa pridáva Kuly /spev/ a Jano Škorec /bicie/. Po ich príchode nastali veľké zmeny. Základná zostava sa úplne rozpadá a nahrádzajú ich iní muzikanti – Rišo Synčák /gitara/, ktorý prichádza zo skupiny Corgoň, Dušan Minka /basgitara/, ktorý hral v nezáväznej kapele bez mena a Rišo Nagy /gitara/. Tak ako sa menili členovia, menil sa aj hudobný štýl kapely. Prechádzajli z tvrdého heavy metalu cez, crossover, punk až k dnešnému gitarovému rocku. Ich prvé skladby sú písané v angličtine, slovenčina im veľmi nesedí. Vydavateľstvo však od nich žiadalo slovenské texty, a preto sa začala práca na nových skladbách a textoch. Prvé demo vydali v roku 1997. Začiatkom mája 2002 sa Desmod dostáva do povedomia aj českých poslucháčov a to albumom Mám chuť. O rok neskôr kapela zaznamenáva veľký úspech s pesničkou Hemoroidy (z albumu Derylov svet). Skupina Desmod vyráža na slovenské turné, vystupuje na najväčších festivaloch a pripravuje sa na vydanie nového albumu v roku 2004. V štúdiu vzniká duet so Zuzkou Smatanovou Pár dní (z albumu Skupinová terapia), ktorý prevalcuje slovenský éter a získa „Aurela“ a „Zlatého slávika“. Rok 2006, album Uhol pohľadu s pilotným singlom V dolinách a opäť úspech. A vo vydávaní nových albumov, natáčaní videoklipov, hraní koncertov, benefičných vystúpeniach pokračujú úspešne ďalej…


Václav Neckář

Václav Neckář je český spevák a herec. V rokoch 1968 až 1970 bol spolu s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou členom speváckej skupiny Golden Kids. Ako herec sa preslávil rolou vo filme Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky na motív novely Bohumila Hrabala, ale hral aj hlavné postavy vo filmoch Skřivánci na niti a Šíleně smutná princezna. Naspieval piesne k filmom, napr. Jak básníci přicházejí o iluze, Jak utopit doktora Mráčka alebo Páni kluci. Od 70. rokov nahráva a koncertuje so skupinou Bacily. K jeho dvorným autorom patria brat Jan Neckář a Otakar Petřina, ale písali pre neho i Karel Svoboda, Petr Hapka, Petr Janda alebo Bohuslav Ondráček. Texty mu písali okrem iných Zdeněk Rytíř, Michal Horáček, Jan Schneider, Ladislav Kantor alebo Michael Prostějovský. Okrem hitov ako sú Stín katedrál, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě alebo Lékořice, má Neckář v repertoári i radu balád, napríklad Nautilus, Suzanne, Perla nebo Podej mi ruku a projdem Václavák.


Vidiek

Vidiek je slovenská poprocková skupina, ktorú v roku 1986založili v Rovinke členovia rozpadnutej skupiny Ventil RG Ján Kuric aOndrej Tomčala, ktorí zo začiatku tvorili duo. Neskôr sa k nim pripojili Kamil Grebeň, Richard Jajcay, Peter Dobrota a Peter Sojka. Skupina sa pôvodne mala volať Jano a jeho družina, alternatívny názov Vidiek bol odvodený od skladby „Vidiečan“, prvej autorskej skladby v ich repertoári. Tvorba aj vystúpenia skupiny Vidiek sú charakteristické parodovaním hudobného prejavu amatérskych insitných kapiel, čo však prudko kontrastuje s vysokými skladateľskými kvalitami a virtuozitou jej jednotlivých členov. V roku 1988 skupina debutovala albumom Nechajte si ju, na ktorom sa nachádzal niekdajší hit Ventilu RG „Fajčenie škodí zdraviu“, ale aj prvé hity samotného Vidieku ako „Vidiečan“, „Tisíc divov, možno aj viac“, „Film“ či „Nechajte si ju!“. Medzi ďalšie úspešné skladby skupiny patria „Rudy & Hilda“, „Anglická (The Evensong)“, „Keď je 7 ráno, zapnem rádio“, „Nie je to ľahké“, „Anjel“, „Môžeš závidieť“, „O maňo (Mamy Blue)“ a iné. Po vydaní albumu Nechajte si ju zo skupiny odišiel Peter Sojka, ostatní členovia hrávajú spolu dodnes. V období albumu Vidiek(1994) bol členom skupiny hráč na klávesové nástroje Richard Kassák. Skupina Vidiek sa objavila i vo filme režiséra Miroslava Šindelku Vášnivý bozk (1994), kde v jednej scéne hrala hotelovú kapelu. V scéne zaznela štúdiová verzia skladby „Anglická (The Evensong)“ z albumu Vidiek.


Iné Kafe

Iné Kafe je slovenská pop punková hudobná skupina založená v roku 1995. Najväčší úspech dosiahla skupina v rokoch 2000 – 2003 albumami Čumil, Je tu niekto?, Príbeh či Bez udania dôvodu. Predaj albumov presiahol 100 tisíc kusov. V roku 2006 došlo k vynútenej prestávke v činnosti, pretože frontman a spevák Vratko Rohoň sa rozhodol pre kariéru v letectve. Napriek tomu skupina venovala svojím fanúšikom ešte dva „rozlúčkové“ koncerty. Skupina bola naďalej stále populárna a 11. januára 2010 oznámila comeback. V apríli vyšiel výberový album vlastnej tvorby Best of. V priebehu februára 2012 skupina odohrala šnúru trinástich koncertov v Čechách, na Morave a na Slovensku pod názvom INEKAFE – PRÁVO NA ŠŤASTIE TOUR 2012. Pokračujú v hraní na klubových koncertoch a v lete na festivaloch. Rok 2014 znamenal nahrávanie nového albumu Nevhodný typ, inak počas celého roka koncerty, či už klubové, alebo festivaly. Venujú sa točeniu a zverejňovaniu videoklipov a singlov z pripravovaného albumu. Na tento rok je ohlásená najväčšia tour v histórii kapely, ktorá má európsky formát a kapela bude hrať v 7 štátoch: CZ, SK, PL, UA, SRB, IRL a UK.


Borra

Skupina Borra vznikla v roku 2009 a v tom istom roku sa stali finalistami súťaže Orange Music Summer Challange, čo im umožnilo vystupovanie na veľkých festivaloch. Počas 3 ročnej existencie účinkovali pravidelne na všetkých veľkých festivaloch v SR, ale od minulého roku už aj v susednej ČR (Rock For people, Vizovické Trnkobraní) a na mnohých ďalších. V roku 2011 absolvovali so skupinami Horkýže Slíže a Polemic celoslovenskú úspešnú tour po športových halách (Topfest tour) a následnej hosťovali aj na ďalšej tour skupiny Horkýže Slíže (V dobrej viere tour). Ako hostia vystúpili aj v rámci turné skupiny Iné Kafe a unlpluggedovom promotour skupiny Desmod, kde im aj pokrstili ich nové CD.


Neverback

Kapela NEVERBACK začala fungovať koncom roku 2007. V roku 2008 nahrali prvé DEMO CD. Obsahovalo 4 skladby. Na prvú z nich „Poslednýkrát“ sa natočil aj prvý videoklip. Keď už bolo na svete demo a klip, chalani začali koncertovať. O video klip Posledný krát prejavila záujem regionálna televízia tv Central, kde bol zaradený do pesničkovej súťaže Babylon, ako novinka a po par týždňoch sa vyšplhal na prvé miesto. Rok 2009 priniesol viac koncertov, chalani si zahrali na TUBLATANKA tour 2009 ako predkapela, v Šali hrali pred DESmod-om, mohli ste ich vidieť aj na KOZEL FESTE 2009, v Púchove pred No Name a na mnoho ďalších koncertoch a menších festoch. Koncertný kalendár 2010 obsahoval nielen mnoho akcií a koncertov po celej Slovenskej Republike, ale aj letné festivaly ako AMFIKfest, Senecké leto, Staroprameň Tajvan leto, Podhájska fest, Orange joj music summer, Zvolen fest a mnoho ďalších. Kapelu tvoria: Marcel Dragúň (spev), Juraj Kukučka (gitara), Samo Sucháň (basová gitara) a Aďo Kukučka (bicie).


ZOČI VOČI

Zoči Voči je slovenská rocková hudobná skupina z Nitry, ktorá vo svojej tvorbe vychádza z hudobných žánrov akými sú metalcore, punk, rock a hardcore. Kapela vznikla v roku 2005 v zložení Michal, Vladko, Filip a Samo. V roku 2011 podnikla skupina prvé samostatné klubové turné Zoči Voči Tour v 11 mestách, pôsobila ako hosť na „Horkýže Slíže V Dobrej Viere Tour“, vystúpila na popredných festivaloch (Rock For People, Rock Pod Kameňom, Topfest …), vydala album „Nikto z nás nie je bez chýb“. V roku 2013 sa zúčastnila Offensive Tour 2013 s kapelami The Downhill, Prague Conspiracy a s maďarskými Till We Drop, počas turné vyšla predzvesť albumu – nový singel “Už Nevládzem“, na ktorý bol natočený aj videoklip. Vyšiel im tiež v poradí tretí album “Milovaní – Nenávidení”, ktorý obsahuje remake Rytmusovej skladby “Deti stratenej generácie”, kde uskutočnila kapela featuring so slovenským raperom Egom. Kapela absolvovala v rámci československého United Federation Tour 21 koncertov po oboch krajinách.


TUBLATANKA

Skupina sa začala formovať na jeseň v roku 1982. S textárom Martinom Sarvašom vznikla dlhodobá spolupráca, ktorý pred prvým vystúpením vymyslel imidž skupiny oblečenej v slovenských krojoch, ako určitý nadhľad a paródiu na vtedajšie skupiny prevažne oblečené v bielych košeliach s čiernymi kravatami a okuliarmi. Publiku sa tento surrealistický nápad rockovej skupiny s ľudovými krojmi tak zapáčil, že skupina s týmto imidžom vystupovala 10 rokov až do rozpadu tzv. starej zostavy. Začiatkom roka 1983 sa konal festival amatérskych skupín v bratislavskom PKO, ktorý organizoval Richard Müller pod názvom „Mladá Vlna 82“, kde Tublatanka dostala príležitosť vystúpiť ako predskokan. Skupina zožala nečakaný úspech, na čo vyšla v pomerne krátkom čase prvá platňa s názvom Tublatanka. Na vypredaných koncertoch v amfiteátroch a športových halách skupina získavala široké zázemie svojich fanúšikov.


Omnia

Fakultný miešaný spevácky zbor OMNIA vznikol na Žilinskej univerzite v roku 2003 transformáciou dievčenského speváckeho zboru. Počas svojho pôsobenia sa zbor zúčastnil na mnohých medzinárodných súťažiach a festivaloch. Medzi posledné významné ocenenia patrí 1. miesto v kategórii komorných miešaných zborov, ktoré OMNIA získala na medzinárodnej súťaži „IFAS“ v Pardubiciach (júl 2012) a 1. pásmo s cenou poroty za dramaturgiu na Celoštátnej súťaži zborového spevu dospelých v Banskej Bystrici (október 2012). Zbor taktiež úspešne reprezentoval Slovensko na festivaloch v Poľsku, San Marine, Španielsku, Taliansku, Francúzsku a Holandsku. Dirigentkou zboru je od jeho založenia Mgr. art. Mgr. Monika Bažíková, ArtD.


Ekumenické modlitby

Ekumenické modlitby za mesto Žilina organizuje neformálne spoločenstvo kresťanských cirkví, ktoré je v Žiline známe pod menom EKUZA. EKUZA (skratka EKUmenická ŽilinA) je platformou spolupráce cirkví a náboženských spoločností, ktoré nadväzujú na duchovné historické bohatstvo minulosti. Staromestské slávnosti sú o ľuďoch a pre ľudí, preto EKUZA chce prispieť svojím duchovným posolstvom k pestrému koloritu slávností.


4EWER

Popovú kapelu 4EWER, pochádzajúcu zo Žiliny, tvoria ju členovia v zložení: Michal Matiaška (basa), Michal Ďurák (gitara, spev), Patrik Kubirita (klávesy, spev) a Roman Vodjanicky (bicie).


Love 4 money

Funková kapela Love 4 Money vznikla v roku 1998 v Bratislave. Zakladateľom a motorom kapely bol Matúš Kľúčik, ktorý je aj hlavným autorom hudby a väčšiny textov. V roku 2000 skupina vydala debutový album. Produkoval ho gitarový virtuóz Henry Tóth. Najznámejšími piesňami z nahrávky sú skladby Bejbä a Ráno. O dva roky neskôr sa kapela prezentovala druhým albumom s názvom „Bonboniéra“. Okrem speváka Palondera sú to piati pôvodní členovia: Matúš Kľúčik (gitara), Andy Groll (basgitara), Karol Havlovič (bicie nástroje), Peter „Rafik“ Raitl (perkusie) a Jozef Chorvát (trombón, vokály, klávesy) a dvaja noví členovia. Prvým je Marián Jaslovský, ktorý hrá hlavne na saxofón a flautu, ale takisto aj na rôzne klávesové nástroje a moogy, druhým nováčikom je hráč na trúbku Mr. Brownstone.


Bad Karma Boy

Psychedelický pop po slovensky. Už debutový album Bad Karma Boy z rešpektovaného labelu Slnko Records sa skloňoval vo výročných anketách ako jedna z nejlepších česko-slovenských nahrávok roku 2013 a vyniesol im nomináciu na prestížne ceny domácej alternatívnej hudby. Nedávno vydaným druhým albumom Bad Karma Boy ovládli Deezer, zahltili slovenský online priestor pozitívnymi reakciami zo strany médií aj fanúšikov a potvrdili, že sú jedným z najzaujímavejších zjavov slovenskej alternatívnej scény. Pieseň Dunaj je jednou z piatich nominovaných v kategórii Singel roka v hudobnych cenách Rádia FM.


Swan Bride

The Swan Bride je slovenská rocková skupina. Pochádza zo Žiliny. Zoskupenie vznikalo dlhší čas z iných formácií. Skupina je charakteristická hudobným štýlom príznačným pre dnešnú britskú scénu spolu s kombinovaním rôznych prvkov ako je aj hudba klasická, španielske rytmy a podobne. The Swan Bride charakterizujú svoj žáner slovami punk aristocratic. Zviditeľnili sa v roku 2007 s debutovým EP Monsters In Your Drawers a od tej doby absolvovali tri koncertné šnúry na Slovensku a v Českej republike. Hrali na väčšine slovenských festivalov (Pohoda, Hodokvas, Žákovic Open a i.), predstavili sa fanúšikom Marilyna Mansona ako predskokani v rámci jeho Europe tour 2009 a zahrali si aj vo Viedni pred britskou kapelou Foals, ktorej album bol nominovaný na prestížnu cenu Mercury Prize. Ich singel Lonely Honeymoon In The Wasteland, z albumu 2, sa aktuálne nachádza v hitparáde Top_FM.


Puding pani Elvisovej

PPE (Puding Pani Elvisovej) je slovenská elektro-indie-popová kapela v zložení Slivka, Miloš, Viliam, Pino a Dalibor. Skupina vznikla v roku 1995 v Košiciach a dodnes má na konte 3 albumy: Automati, Play/Pause/Eject a π („Pí“). Vydanie štvrtého ohlásili na rok 2015. V rokoch 2010–2012 získali PPE na Radio_Head Awards trikrát za sebou ocenenie Najlepšia koncertná kapela roka, v roku 2011 s pesničkou Astoria aj Singel roka. Sú stabilnými hosťami množstva festivalov, medzi inými napríklad Pohoda, Grape či Žákovic Open. Začiatky PPE sa niesli v znamení britpopu a hľadania vlastného štýlu, ktorý bol už vtedy viditeľne odlišný od čohokoľvek, čo sa na slovenskej scéne hralo. Jedinečný rukopis kapely je dnes mixom elektronickej tanečnej hudby plnej rôznych experimentov s hlasným priam až punkovým nasadením.


DH Fatranka

Počas svojej existencie sa Fatranka podieľala na propagácii a rozvoji dychovej hudby v regióne severného Slovenska i mimo neho. Svojou umeleckou úrovňou sa zaradila medzi popredné orchestre tejto kategórie v rámci Slovenska. Túto skutočnosť dokumentujú ohlasy a ocenenia na rôznych spoločenských podujatiach, ale aj hodnotenia odborných porôt na súťažiach a festivaloch doma i v zahraničí. Z úspechov spomenieme len niektoré, a to účasť na celoslovenskej súťaži dychových hudieb v Lednických Rovniach, festival Slovenské tango v Bardejove a každoročne usporadúvané promenádne koncerty v našich kúpeľných mestách. Veľmi úspešne si Fatranka počínala na zájazde v anglickom mestečku Saddlewordt, kam bola pozvaná ako hosť zo Slovenska v rámci súťaže dychových hudieb Anglicka. Kapela veľmi úspešne spolupracuje v rámci družobných vzťahov s belgickým mestom Essen.


FS Rozsutec

Folklórny súbor Rozsutec, ktorý vznikol v roku 1965, sa už dávnejšie zaradil medzi najvýraznejších interpretov slovenského folklóru. Svedčí o tom nielen pravidelná účasť na významných domácich i medzinárodných festivaloch, ale aj viaceré prestížne vyznamenania a ocenenia. Takmer 60-členný kolektív mladých ľudí pracuje v súčasnosti pod taktovkou umeleckého šéfa Tibora Mahúta a programovo-produkčného vedúceho Štefana Muchu. Zriaďovateľom súboru je mesto Žilina, prevádzkovateľom Mestské divadlo Žilina. V bohatom repertoári súboru sú zastúpené prakticky všetky významnejšie folklórne regióny Slovenska – Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie, Myjava, Zemplín. So súborom je od jeho založenia neodmysliteľne spojená originálna terchovská muzika, spev a tanec. V tomto ohľade prispel Rozsutec výraznou mierou k rozvoju svojráznej hudobnej tradície Jánošíkovho kraja. Aj zásluhou jeho dlhoročnej tvorivej činnosti si terchovská (nebeská) muzika udržala podobu jednej z najarchaickejších ľudových hudieb na Slovensku.


Ľudová hudba „MUZIKANTI“

Ľudová hudba „MUZIKANTI“ je hudobné teleso zložené z profesionálnych muzikantov pod vedením vynikajúceho husľového virtuóza Miroslava Balogu. Spája ich láska k hudbe a k slovenskému folklóru, ktorý, vďaka vysokej technickej zručnosti jednotlivých členov, očarí každého poslucháča.
MUZIKANTI majú za sebou množstvo vystúpení nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, kde sa ich hudba vždy stretáva s veľkým úspechom. Na dnešnom koncerte sa „MUZIKANTI“ predstavia v zložení: Miroslav Baloga – husle, Júlia Mušáková – husle, Tomáš Valíček – harmonika, Dezider Axmann – cimbal a Michal Kvitkovský – kontrabas.


Nothing but Swing

Nothing but Swing Trio sa sformovalo v roku 1998 v Banskej Bystrici, odkedy pôsobí v nezmenenej zostave: Klaudius Kováč – klavír, Róbert Ragan – kontrabas a Peter Solárik – bicie. Vzniku tria predchádzala spolupráca jeho členov v rokoch 1996 – 1998, v ktorých boli súčasťou skupiny Swing Q saxofonistu Štefana Čemana. Už samotným názvom sa skupina Nothing but Swing Trio hlási k tradícii a hudobnému odkazu významnej generácie jazzových hudobníkov štyridsiatych a päťdesiatych rokov 20. storočia, ako boli Lester Young, Bud Powell, Charlie Parker a ďalší. Svojou tvorbou však ďaleko presahuje hranice 50. rokov. Výrazný muzikantský potenciál členov tria im umožňuje prijímať vplyvy vážnej hudby, etnického folklóru a moderného jazzu, ktoré ich vo veľkej miere ovplyvňujú tak pri tvorbe vlastných kompozícií, ako aj pri aranžovaní a interpretácii už jestvujúcich skladieb a štandardov.


Longital

Kapela Longital začínala ako duo, ktoré tvorili Daniel Salontay a Shina, hudobní svetobežníci z kopca nad Dunajom, ktorý sa kedysi volal Longital. Kozmopolitný názov korešponduje so životom umeleckej a životnej dvojice – pravdepodobne najrozcestovanejšia slovenská skupina zahrala v dvanástich krajinách Európy, Amerike a Kanade. Ich piesne sú výlučne v slovenčine, osobné a úprimné texty vytvárajú na hudobnom pozadí nevšedné emócie a príbehy, akoby z vlastného vesmíru. Shinin charizmatický spev, hlboké basové linky hrané slákom a výrazná pódiová prezentácia sú vyvažované Danovou divokou hrou na akustickej gitare vo všetkých možných polohách od jemných minimalistických verklíkov, jazzových prvkov, až po nespútané zvukové steny. Po novom ich formáciu dopĺňajú aj klávesy a bicie, za ktorými sedí staronový člen Marián Slávka. Spoločne nahrali nový album s názvom „ A to je všetko?“.


BUTY

Táto populárna česká hudobná skupina vznikla v roku 1986 zo skupín U238 a B komplex. Ich tvorba zahŕňa niekoľko štýlov, ako rock, folk, country, jazz, reggae a iné. Vydali množstvo úspešných albumov, medzi ktoré patrí „Pískej si pískej“, „Rastakayakwanna“, „Kapradí“, „Votom“, či ich posledný album „Duperele“ (2012). Preslávili sa známymi hitmi ako „Tata“, „Mám jednu ruku dlouhou“, „František“, „Jednou rano“… Aktuálni členovia takmer 30– ročnej oravskej kapely Buty sú : Radek Pastrňák (gitara a spev), Richard Kroczek (bicie), Petr Vavřík (basgitara), Milan Nytra (klávesy) a Milan Straka (dychové nástroje).


The Bluebeat

Pôvodnými členmi The Bluebeat boli Lukáš Piala (gitara) a Patrik Dorčík (bicie), ku ktorým sa neskôr pridal Michal Vasiľ ako huslista. Michal prišiel s nápadom tvoriť vlastnú hudbu, naučil sa hrať na basgitare a kapela The Project bola na svete. Po nejakej dobe hrávania „cover“ po žilinských baroch vyšla na svet prvá vlastná nahrávka „On the Road“, čo bol začiatok kapely s novým názvom The Bluesbeat. Krátko na to nahrali ďalšie 4 skladby: „Girl of my Dream“, „Hey Honey“ , „Sky Rider“, „Mary and merry-go-round“, ktoré sú súčasťou prvého albumu s názvom „It´s all Right“, ktorý vyšiel začiatkom júna 2014. Po niekoľkých mesiacoch Lukáš opustil kapelu, a tak prišli noví členovia: Viktor Vasiľ (gitara a spev), Roman Levčík (sólo gitara), Dušan Beňadik (bicie nástroje), Martin Svitana (klavir a vokály) a Kristián Gašpar (husle). The Bluesbeat začali cvičiť s novým nadšením a novými nápadmi a vznikla kapela The Bluebeat.


Adventure strings

Je zoskupenie muzikantov, ktorých spoločnou črtou je dobrodružstvo (Adventure) a hra na sláčikových nástrojoch (Strings). Ťažiskom repertoáru sú úpravy známych klasických skladieb (Toccata, Air – J. S. Bach, Štyri ročné obdobia – A. Vivaldi, Canon – J. Pachelbell, Kankán – J. Offenbach, Carmen medley –G. Bizet) ako aj filmová a populárna hudba (Pulp fiction, Titanic, Piráti z Karibiku, Schindlerov zoznam, James Bond, Abba, Beatles, Nirvana, Tublatanka). Adventure strings je známe tiež z TV show Česko Slovensko má talent a ako špeciálny hosť pravidelne doprevádza rockovú legendu Tublatanku. Repertoár telesa pozostáva z príjemných, pomalých, radostných a virtuóznych barokových, klasických i romantických skladieb, ale aj z filmovej hudby a populárnych songov svetoznámych skupín. Medzi najcennejšie vlastné aranžmány patria aj najznámejšie slovenské ľudové piesne v originálnej verzii pre sláčikové kvarteto.


ŠKO (ŠTÁTNY KOMORNÝ ORCHESTER ŽILINA)

Vznikol roku 1974 ako jediný orchester „mozartovského typu“ na Slovensku. Roku 1977 získal medzinárodné uznanie, keď sa stal festivalovým orchestrom Salzburger Festspiele. Zakrátko dostal pozvanie na Pražskú jar a potom nasledovali úspešné koncerty na mnohých festivaloch v celej Európe a zámorí, vystúpenia v najprestížnejších sálach ako napr. Musikverein a Konzerthaus vo Viedni, Katedrála Sv. Františka v Assisi, Veľká sála Petrohradskej filharmónie, Palác hudby v Barcelone, Kráľovská opera v Bruseli, Invalidovňa v Paríži, Glen Gould Studio v Toronte, 02 World Arena v Berline, Pavilhao Atlantico v Lisabone či National Center of Performing Arts v Pekingu. Počas vyše 40 rokov svojej činnosti orchester uskutočnil vyše 2800 koncertov, z toho 1300 na domácom pódiu v Žiline, 650 v iných mestách SR a 920 zahraničných koncertov v 35 krajinách – vo väčšine európskych krajín, v Tunise, Turecku, Arménsku, Číne, štyrikrát v Japonsku, dvakrát v USA, dvakrát v Kanade a ako prvý slovenský orchester na juhoamerickom kontinente v Brazílii. Nahral vyše 60 CD s hudbou od baroka až po súčasnosť pre vydavateľstvá v rôznych štátoch. Odohral vyše 300 slovenských skladieb, z toho polovicu v svetovej premiére. 190-krát odznela v podaní ŠKO slovenská hudba na koncertoch v zahraničí, o. i. v Kanade, USA a Japonsku. Na poste šéfdirigenta sa vystriedali počas 40 rokov medzinárodne renomovaní dirigenti – Eduard Fischer, Jan Valta, Leoš Svárovský a Oliver Dohnányi, na poste hosťujúcich dirigentov množstvo uznávaných dirigentov z celého sveta.

So ŠKO Žilina účinkoval celý rad popredných sólistov zo všetkých oblastí hudby, ako napr. Igor Oistrach, Václav Hudeček, Dalibor Karvay, Pavel Šporcl, Vanessa Mae, Marián Lapšanský, Juraj Bartoš, Peter Dvorský, Edita Gruberová, Gabriela Beňačková, Magdaléna Kožená, Ľubica Vargicová, Ľubica Orgonášová, Sergej Kopčák, Vittorio Grigolo, Pretty Yende, Ildiko Raimondi, Vesselina Kasarová, Pavol Bršlík, Miro Žbirka, Pavol Hammel, Lucie Bílá, Radka Fišarová, Pacora Trio, Matúš Jakabčic, Michal Bugala, Andrej Šeban atď.. V rokoch 2011 až 2014 orchester uskutočnil niekoľko koncertných turné so svetoznámou vokálnou skupinou Il Divo vo veľkých európskych metropolách – Bratislave, Prahe, Berlíne, Oberhausene, Hamburgu, Lipsku, Mníchove, Viedni, Salzburgu, Zürichu, Ženeve, Barcelone, Madride, Lisabone, Lodži, Gdansku, Budapešti, Záhrebe, Ľubľane, Belehrade, Amsterdame, Helsinkách, Malmő, Bruseli a. i , kde si ich spolu vypočulo takmer 370 tisíc poslucháčov.

Už 10 rokov je ŠKO zapojený aj do veľkého medzinárodného projektu Orchestra Network for Europe, podporovaného Európskou komisiou, ktorý predstavuje významnú spoluprácu európskych orchestrov: Orchestre de Picardie z Amiens (Francúzsko), Jenear Philharmonie (Nemecko), Štátny komorný orchester Žilina, RTV Slovenia – Ľubľana, Filharmonia Slaska Katowice (Poľsko), Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín (Česká republika) a New Symphony Orchestra (Sofia, Bulharsko).


Homo Sapiens

Homo Sapiens je z väčšej časti martinská kapela, ktorá s malými, alebo aj s väčšími obmenami, sústreďuje v sebe partičku bláznov, idúcich rôznymi spôsobmi a cestami, na jednej vlnovej dĺžke, a to už od roku Pána 1998, kedy to celé vypuklo. „Hráme to, čo máme radi, čiže funky a samozrejme jazz, cez dobrý pop, r´n´b, soul a disco, až po rockové pecky a je nám jedno, či je to staršieho, alebo mladšieho dátumu, len nech je to predovšetkým dobré. Sme veľké rozmaznané deti, ktoré sa tešia iba z lahôdok, samozrejme hudobných…ale keď už si na nejakej delikatese pochutnávame, veľmi si to vážime a predovšetkým nás to neopísateľne teší a radosť je aj presne to, čo je od nás dúfame nákazlivé. Snažíme sa túto “nákazu” šíriť či už v kluboch, alebo na veľkých pódiach doma, či v zahraničí.“


René Lacko & Down town band

René Lacko je známy slovenský bluesový muzikant, ktorého gitarová technika je ovplyvnená najväčšími bluesovými gitaristami ako Jimi Hendrix, či Stevie Ray Vaughan. So svojou kapelou Down Town Band pôsobí dlohodobo na domácej, ale aj zahraničnej scéne. Dowtown vydal prvý oficiálny album v októbri 2001 v štúdiu Ebony v Bratislave. Názov albumu je „Freedom is my way". Tento album je v Reného štýle a kapela má na ňom päť vlastných skladieb a kompozícií. Aktuálna zostava bandu od roku 2006 je: Martin Oulehle – basgitara a Peter Goruša – bicie.


Korben Dallas

Bratislavská kapela Korben Dallas vznikla v roku 2010. Jej debutový album „Pekné cesty“ (2011), ktorý vznikol ako živá nahrávka z koncertu, bol nominovaný na Radio Head Awards v kategórii album roka – cena kritikov. Výraznejšie sa kapela presadila s druhým albumom Karnevalová vrana, ktorý vyšiel v roku 2013 vo vydavateľstve Slnko Records. Kapela natočila klipy k trom skladbám z albumu: „Otec“, „Zlatý jeleň“ a „Beh“. Karnevalová vrana sa dostala na prvú priečku v albumovom rebríčku slovenskej verzie iTunes aj Spotify, a na Radio_Head Awards 2013 získali Korben Dallas ceny za najlepší album, singel (Otec) a najlepšiu koncertnú kapelu. V októbri 2014 skupina vydala tretí album Banská Bystrica. Korben Dallas radi spolupracujú aj s inými hudobníkmi a skupinami. V relácii Rádia_FM sa predstavili so špeciálnym hosťom Andrejom Šebanom, v Českej republike odohrali sériu spoločných koncertov s kapelou Zrní. S Janou Kirschner nahrali pieseň Spolu, na festivale Viva Musica! sa predstavili v sprievode symfonického orchestra. Kapela si zahrala na mnohých popredných slovenských a českých festivaloch, ako sú napr. Pohoda, Colours of Ostrava alebo Grape.