Slávnostný sprievod naprieč centrom mesta Žilina

Pozývame Vás na slávnostný sprievod naprieč centrom mesta Žilina, ktorý sa koná pri príležitosti 20. výročia Staromestských slávností. Veľkolepý sprievod vyjde do ulíc vo štvrtok 29. mája 2014 o 13.30 hod. spred Mestského divadla a ďalej bude pokračovať Radničnou ulicou na Mariánske námestie, kde sa postupne zastaví na štyroch stanoviskách.

Trasa sprievodu

  • 13.30 hod. – Mestské divadlo Žilina,
  • 14.30 hod. – Radničná ulica,
  • 14.35 hod. – Mariánske námestie (na zastaveniach sa predstavia jednotlivé súbory zo sprievodu),
  • 15.15 hod. – Farská ulička,
  • 15.20 hod. – Farské schody,
  • 15.25 hod. – okruh po námestí Andreja Hlinku,
  • 15.30 hod. – príchod pred hlavné pódium,
  • 15.45 hod. – odchod do Mestského divadla Žilina,
  • 15.55 hod. – príchod Mestské divadlo Žilina

Tambores

– bubenícka show (Nitra)
Tambores je najmladšie bubenícke zoskupenie na Slovensku. Kapela, v modro – oranžovej zostave funguje od roku 2013, interpretuje brazílske rytmy ako Samba Reggae, Samba Afro, Batucada či Maracatu. Prinášajú nádych slnečných pláží Brazílie a farebnou karnevalovou atmosférou Rio de Janeiro oživia aj ulice Žiliny. Môžete sa tešiť na bubenícku show s obrovskou dávkou energie, rytmu a radosti.

www.tambores.sk www.facebook.sk/TMBRS


Harry teater

– pouličné chodúľové divadlo (Banská Bystrica)
Zájazdové rodinné divadlo Harry Teater je pouličná vizuálno – hudobno – chodúľová divadelná performance s nadrozmernými bábkami, svetelnými efektami, ohňami a živou hudbou v štylizovaných kostýmoch plná harmónie a pokoja.

www.harryteater.sk


TYJÁTR

– tradičné bábkové marionetové divadlo (Nitra)
TYJÁTR je projekt Ivana Gontka, ktorý vznikol v roku 2010. Jeho cieľom je prinavrátiť do súčasnosti tradíciu kočovných bábkarov a komediantov. Ide o tradičné bábkové marionetové divadlo obohatené o vystúpenia s netradičným hudobným hracím automatom. Divadlo sa venuje oživeniu starodávneho flašinetu, nástroja, ktorý po druhej svetovej vojne takmer vymizol z verejných priestranstiev. Principálom TYJÁTRU je Ivan Gontko, dlhoročný člen súboru Bábkového divadla, dnes Starého divadla K. Spišáka v Nitre a zakladajúci člen súboru Teatro Tatro. Účinkoval tiež vo viacerých televíznych seriáloch a celovečerných filmoch.

www.gagy.eu/…7b910055305d


Homo Fuge

– komediantská company (Púchov)
Homo Fuge predstavuje amatérsky divadelný súbor z Púchova. História DS HOMO FUGE sa začala písať v roku 2006, kedy súbor vznikol ako nástupca niekdajšieho DS „A DOSŤ“, ktorý dlhé roky pracoval pod vedením režiséra Františka Vaněčka. Počas svojej doterajšej existencie spolupracoval s režisérom Vladimírom Sadílkom (Ch. Marlowe: Faust – 2006, G. Tabori: Mein Kampf – 2007), Petrom Hudákom (A. P. Čechov: Široká zem, blázniví ľudia – 2008, J. Glowacki: Antigona v New Yorku – 2010) a Antonom Šulíkom (Michel de Ghelderode – Derniéra alebo Traja herci a hra – 2011, Sir Halewyn – 2012, Ghelderodiáda – 2013).

www.dkpuchov.sk/…ka/homo-fuge


Železný muž Ján Apolons Ilefskij

Jan Apolons Ilefskij ako kaskadér, eskamotér a mág v jednej osobe vás srdečne pozýva na svoje vystúpenie, pri ktorom diváka zamrazí pri pohľade na jeho kaskadérske čísla. Jeho vystúpenie je zároveň vďakou starým majstrom, ktorí ho v tom zasvätili a s úctou im venuje aj svoj program, počas ktorého môžete napr. vidieť sed na ostrých hrotoch, ostnatý drôt omotaný okolo hrdla, nôž pod hrdlom v predklone, ohnutie kovovej tyče na hlave a v rukách alebo ukážky s mečom a nožom.

janapolons.web­node.sk


Fatranka

– dychová hudba
Počas svojej existencie sa Fatranka podieľala na propagácii a rozvoji dychovej hudby v regióne severného Slovenska i mimo neho. Svojou umeleckou úrovňou sa zaradila medzi popredné orchestre tejto kategórie v rámci Slovenska. Túto skutočnosť dokumentujú ohlasy a ocenenia na rôznych spoločenských podujatiach, ale aj hodnotenia odborných porôt na súťažiach a festivaloch doma i v zahraničí.

www.fatranka.orchesterpb.sk


Rozsutec

– folklórny súbor
Folklórny súbor Rozsutec, ktorý vznikol v roku 1965, sa už dávnejšie zaradil medzi najvýraznejších interpretov slovenského folklóru. Takmer 60-členný kolektív mladých ľudí pracuje v súčasnosti pod taktovkou umeleckého šéfa Tibora Mahúta a programovo-produkčného vedúceho Štefana Muchu. Zriaďovateľom súboru je mesto Žilina, prevádzkovateľom Mestské divadlo Žilina. V bohatom repertoári súboru sú zastúpené všetky významnejšie folklórne regióny Slovenska – Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie, Myjava, Zemplín. So súborom je od jeho založenia neodmysliteľne spojená originálna terchovská muzika, spev a tanec. V tomto ohľade prispel Rozsutec výraznou mierou k rozvoju svojráznej hudobnej tradície Jánošíkovho kraja. Aj zásluhou jeho dlhoročnej tvorivej činnosti si terchovská (nebeská) muzika udržala podobu jednej z najarchaickejších ľudových hudieb na Slovensku.

www.rozsutec.eu


Fanfáry

– študenti Žilinského konzervatória
V rámci programu budú znieť fanfáry v podaní študentov Žilinského konzervatória.